Frankenstein, problem z ruchem
- kamil.koza88
- x 1
- cyfron
- Drukarka: na razie 7 sztuk :)
- x 459
- kamil.koza88
- x 1
Re: Frankenstein, problem z ruchem
A więc tak, udało mi się uporać z ruchem, natomiast natrafiłem na kilka innych problemów.
Po pierwsze niesamowicie grzały mi się silniki, ich temperatury się gały nawet powyżej 90 st. C.
Poradziłem sobie z tym odpowiednio ustawiając napięcie jednocześnie obniżając prąd na driverach, po zmianach sytuacja wygląda tak:
Kolejnym problemem jaki zauważyłem, to przesuwająca się warstwa w bok przy zmianie warstwy na następną:
Wszelkie sugestie mile widziane
, czy może za mocno obniżyłem napięcie? Dla tych cienkich silników ustawiłem 0,5V a dla standardowych większych 0,6V.
Po pierwsze niesamowicie grzały mi się silniki, ich temperatury się gały nawet powyżej 90 st. C.
Poradziłem sobie z tym odpowiednio ustawiając napięcie jednocześnie obniżając prąd na driverach, po zmianach sytuacja wygląda tak:
Kolejnym problemem jaki zauważyłem, to przesuwająca się warstwa w bok przy zmianie warstwy na następną:
Wszelkie sugestie mile widziane
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- JGFTW
- Drukarz
- Drukarka: Ender 3 v3 SE
- x 961
Niewłaściwie ustawiony Vref na sterowniku objawia się podwyższoną temperaturą, ale w drugą stronę właśnie jest gubienie kroków. Celuj w taki prąd, żeby silniki miały te ~45°C po około godzinie pracy (teraz masz na osiach XYZ za mało)
Wzór obliczania Vref dla DRV8825 to byłoby dla silnika 0.7A (taki masz na ekstruderze: https://www.datasheetcafe.com/17hs4023- ... per-motor/) = 0.7A / 2 = 0.350V, ale skoro to jest max to wypadałoby dać chociaż 80%, więc powinno być między 0.280-0.350[V] - dobierz eksperymentalnie, żeby był ciepły w dotyku (nie parzył i nie gubił kroków).
Ogólnie te sterowniki DRV8825 (jeżeli dalej je masz zamontowane) to jest dramat, zmień je na A4988 lub dowolne TMC2xxx. Te drugie mają możliwość poprzez UART czy SPI zmieniać wartości programowo, bez potrzeby kręcenia potencjometrem.
Przerabiałem temat tych DRV8825 lata temu i jedyny sensowny tryb ich ustawienia to Fast Decay, zasilając je z Rampsa przerobionego na 24V, mikrokrok 1/16, a i tak było głośno i wolno.
Wzór obliczania Vref dla DRV8825 to byłoby dla silnika 0.7A (taki masz na ekstruderze: https://www.datasheetcafe.com/17hs4023- ... per-motor/) = 0.7A / 2 = 0.350V, ale skoro to jest max to wypadałoby dać chociaż 80%, więc powinno być między 0.280-0.350[V] - dobierz eksperymentalnie, żeby był ciepły w dotyku (nie parzył i nie gubił kroków).
Ogólnie te sterowniki DRV8825 (jeżeli dalej je masz zamontowane) to jest dramat, zmień je na A4988 lub dowolne TMC2xxx. Te drugie mają możliwość poprzez UART czy SPI zmieniać wartości programowo, bez potrzeby kręcenia potencjometrem.
Przerabiałem temat tych DRV8825 lata temu i jedyny sensowny tryb ich ustawienia to Fast Decay, zasilając je z Rampsa przerobionego na 24V, mikrokrok 1/16, a i tak było głośno i wolno.
Projekty i wydruki: viewtopic.php?t=10902
Printables: https://www.printables.com/@JGFTW/models
miniprusa MC3: github | worklog | printables
MPCNC worklog
Printables: https://www.printables.com/@JGFTW/models
miniprusa MC3: github | worklog | printables
MPCNC worklog
- kamil.koza88
- x 1
Przepraszam, że tak długo mi zeszło z odpowiedzią.
Skończyło się na tym, że wymieniłem wszystkie silniki na standardowe typu Nema 17.
Drivery ustawione na 0,6V chodzą wyśmienicie, silniki pracują teraz w okolicach 30 kilku stopni C.
Jeżeli chodzi o przesunięcie, to anomalię tą powodowała wykręcająca się 1 śruba, która blokowała ruch osi, wszystko poprawione.
Było jeszcze kilka fuckupów mechanicznych, typu zrywające się mocowanie paska, czy krzywa śruba osi Z, ale wszystko poprawiłem i według mnie rezultaty drukarki ze śmieci przerosły moje oczekiwania, poniżej kilka fotek z dłuższego wydruku:
Żeby być w pełni usatysfakcjonowanym z tego projektu, mam kolejne pytania, które już chyba będą czystą formalnością.
Mianowicie, chciałbym jeszcze wgrać sobie jakieś customowe logo bootowania, ewentualnie jak jest taka możliwość, to żeby gdzieś w rogu była jakaś mała moja ikonka.
Drugą sprawą jest opcja kontynuacji druku po zaniku napięcia. Czy jest taka możliwość przy płytce którą mam, dla przypomnienia jest to przedpotopowa płytka Arduino MEGA z nakładką ramps.
No i już taką wisienką na torcie, to czy jest jakiś projekt opensource, który by działał z moją konfiguracją typu MMU, czy AMS?
Jeszcze raz dziękuję bardzo za wszelką pomoc, bez Was by mi się nie udało

Skończyło się na tym, że wymieniłem wszystkie silniki na standardowe typu Nema 17.
Drivery ustawione na 0,6V chodzą wyśmienicie, silniki pracują teraz w okolicach 30 kilku stopni C.
Jeżeli chodzi o przesunięcie, to anomalię tą powodowała wykręcająca się 1 śruba, która blokowała ruch osi, wszystko poprawione.
Było jeszcze kilka fuckupów mechanicznych, typu zrywające się mocowanie paska, czy krzywa śruba osi Z, ale wszystko poprawiłem i według mnie rezultaty drukarki ze śmieci przerosły moje oczekiwania, poniżej kilka fotek z dłuższego wydruku:
Żeby być w pełni usatysfakcjonowanym z tego projektu, mam kolejne pytania, które już chyba będą czystą formalnością.
Mianowicie, chciałbym jeszcze wgrać sobie jakieś customowe logo bootowania, ewentualnie jak jest taka możliwość, to żeby gdzieś w rogu była jakaś mała moja ikonka.
Drugą sprawą jest opcja kontynuacji druku po zaniku napięcia. Czy jest taka możliwość przy płytce którą mam, dla przypomnienia jest to przedpotopowa płytka Arduino MEGA z nakładką ramps.
No i już taką wisienką na torcie, to czy jest jakiś projekt opensource, który by działał z moją konfiguracją typu MMU, czy AMS?
Jeszcze raz dziękuję bardzo za wszelką pomoc, bez Was by mi się nie udało
- kamil.koza88
- x 1
W międzyczasie napotkałem jeszcze na jedną nurtującą mnie sprawę, mianowicie nie mogę ustawić zmiany koloru filamentu, model odpowiednio pocięty, wraz ze zmianą filamentu na określonej warstwie, ale drukarka tego nie przyjmuje.
Gdzie szukać przyczyny?
Gdzie szukać przyczyny?
- Jarewa
- Drukarz
- x 558
brak obsługi M600 tak jest domyślnie, byś musiał w silcerze dać przy zmianie koloru pauzę o ile obsługiwana a pewnie tak i wtedy ręcznie, bo tak domyślam się że masz jeden extruder i chcesz ręcznie
- kamil.koza88
- x 1
No właśnie numer polega na tym, że jak w slicerze dodaje opcje zmiany koloru (tak, mam 1 ekstruder i chcę wymieniać filament z łapy) to w gkodzie jest komenda M600, a drukarka nie reaguje. Można to gdzieś aktywować/odblokować z poziomu marlina? Z kolei jak na wyświetlaczu zrobię pauza, to drukarka wykonuje polecania bez najmniejszych oporów.
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 430
kamil.koza88
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
- kamil.koza88
- x 1
Dzięki za link, udało mi się z tym zawalczyć i zmiana koloru działa.
Pozostała jeszcze kwestia kontynuacji druku po zaniku napięcia. Czysto teoretycznie mam wszystko ustawione w marlinie, nawet jest opcja na wyświetlaczu: "odzyskiwanie po:", w której musze z każdym drukiem zaznaczać włącz żeby opcja była aktywna, jednak w rzeczywistości nic kompletnie to nie zmienia. Według opisu z linka drukarka powinna zapisywać sobie położenie dyszy na karcie i po wznowieniu zasilania ruszać od tego miejsca.
Wszelkie sugestie mile widziane.
morf