Poprawianie fabryki - TT Sapphire Plus SP-5 - rzeźba i pomysły.
- 11master
- Postów w temacie: 11
- Drukarka: AA8; Sapphire+
- x 5
Re: Poprawianie fabryki - TT Sapphire Plus SP-5 - rzeźba i pomysły.
Grzałka dotarła, więc projekt stołu też ukończony. Wymyśliłem fajny sposób mocowania wszystkiego na stole: FR, szyby itp. pochwalę się później. Jeśli nie zadziała jak zaplanowane to pójdę w maty magnetyczne :/
PA11 5mm grubości - ciekawe jak będzie z trzymaniem płaszczyzny.Anet A8 BOX
Sapphire + klipperowana
Sapphire + klipperowana
Tak się wtrącę... Co do drewna to jest materiał, który z zasady nie ma jednorodnej struktury i naprężenia wewnętrzne które powstają w skutek schnięcia. Tutaj to na pewno nie pomoże, a jeżeli już to bardziej zaszkodzi bo stracisz sztywność stołu.11master pisze: ↑20 mar 2025, 09:29 Teraz z innej beczki - projekt formatki na stół:
stol.jpg
Jako, że stoły zazwyczaj mają mocowania w środku rys.1 jest problem z grzałkami na 230V bo znaczna większość nie ma otworów. I teraz dorobienie uszek nie jest problemem rys.2 tylko czy taki stół na logikę nie będzie bardziej pracować podczas grzania i schładzania? Wydaję się że tak. I teraz wchodzimy z rys.3 czy ktoś kiedyś nie widział lub nie próbował ponacinać formatki tak jak tzw. deski ryflowane na taras czy podłogę? Z założenia owe nacięcia w drewnie mają ograniczać naprężenia przeciwdziałać pękaniu i skręcaniu??
Co do odkształcania przy grzaniu to ja mam 430x430, grzałka 400x400. Mocowanie przy krawędziach, więc bardzo podobnie jak planujesz. Też się obawiałem czy stół nie będzie "falował" Próbowałem to zmierzyć w bang-bang wychodziła mi max zmierzona rozbieżność na środku +0,02 do -0,01 w testach druku problmów nie zauważyłem. Obecnie drukuje w PID tak dla świętego spokoju.
Jedna dość istotna uwaga, mam 6mm alu PA13 do tego lustro 4mm. W trakcie nagrzewania widać że zapotrzebowanie na moc grzałki stabilizuje się dopiero po 1,5-2 min po osiągnięciu zadanaej temp przez stół. Uważam że jest to spowodowane tym że czujnik mam wbudowany w matę i w tym czasie jeszcze góra szyby nie ma odpowiedniej temperatury. Nie robiłem żadnych trików z opóźnianiem druku, bo czas nagrzewania dyszy i g-code startowy ma około 2 minut.
Zastanowiłbym się tylko czy nie wziąć PA12, zamiast PA11. Co prawda ma nieznacznie gorszą przewodność cieplną, ale za to jest dużo bardziej sztywne.
- 11master
- x 5
Stół poszedł na laser - w sumie 3 szt. (jak zwykle Adinfo musi mieć więcej więc zamówił dwa
) Niestety otwory będę musiał wiercić sam - proces technologiczny ponoć nie pozwala na otwory 4mm w materiale o grubości 6mm.
Ale ja nie o tym. Czy spotkaliście się z przypadkiem w CoreXY, że o ile praca (przesuwanie) głowicy na prowadnicach liniowych równolegle do nich jest płynna i cicha; natomiast od rogu do rogu (45*) przy prędkości przekraczającej 170mm/s nie należy do miłych i cichych dla uszu? Całość poskładałem z należytą starannością starając się zachować wszędzie kąty proste i równoległość. Co mi podpowiada, że same prowadnice pomimo, że działają płynnie i lekko nie są najlepszej jakości? Czy jednak to wynika z ograniczeń mechaniki na prowadnicach liniowych? Albo i to i to?
Co do zamówienia niestety nie mam za bardzo wyboru tylko PA11. Ale pocieszyłeś mnie tym, że 6mm jest OK.

Ale ja nie o tym. Czy spotkaliście się z przypadkiem w CoreXY, że o ile praca (przesuwanie) głowicy na prowadnicach liniowych równolegle do nich jest płynna i cicha; natomiast od rogu do rogu (45*) przy prędkości przekraczającej 170mm/s nie należy do miłych i cichych dla uszu? Całość poskładałem z należytą starannością starając się zachować wszędzie kąty proste i równoległość. Co mi podpowiada, że same prowadnice pomimo, że działają płynnie i lekko nie są najlepszej jakości? Czy jednak to wynika z ograniczeń mechaniki na prowadnicach liniowych? Albo i to i to?
Dzięki za wpis. O tym ryflowaniu też kolega pracujący ze stalą powiedział to samo, że tylko osłabię materiał.
Co do zamówienia niestety nie mam za bardzo wyboru tylko PA11. Ale pocieszyłeś mnie tym, że 6mm jest OK.

Anet A8 BOX
Sapphire + klipperowana
Sapphire + klipperowana
mały komentarz, łacząc silniki z pozbawiłeś się możliwości automatycznego poziomowania stołu w x i nic w zamian nie dostałeś (mam tak w hevo i w artillery genius)
- 11master
- x 5
IMHO mylisz się. Poziomowanie tylko w jednej osi to takie półpoziomowanie czyli wg mnie żadne. Stół ustawiam równolegle do karetki ręcznie, a resztę wykonuje z powodzeniem BLtouch. Zyskałem wolnego steppera na drugi extruder bez zmiany mobo.
Anet A8 BOX
Sapphire + klipperowana
Sapphire + klipperowana
Może to wynikać z tego że wstają sterowniki silników krokowych. Silnik krokowy którym kręcisz wytwarza napięcie a sterownik je prostuje (przez diody pasożytnicze/zabezpieczające). Powyżej pewnej prędkości to napięcie jest wystarczająco duże żeby sterownik wstał i zaczął sam sterować silnikiem (czyli w praktyce próbował go zatrzymać).
Teoretycznie powinno być głośniej bo jadą 2 szt a nie jedna... ale nie dużo głośniej.11master pisze: ↑16 kwie 2025, 10:27 Ale ja nie o tym. Czy spotkaliście się z przypadkiem w CoreXY, że o ile praca (przesuwanie) głowicy na prowadnicach liniowych równolegle do nich jest płynna i cicha; natomiast od rogu do rogu (45*) przy prędkości przekraczającej 170mm/s nie należy do miłych i cichych dla uszu? Całość poskładałem z należytą starannością starając się zachować wszędzie kąty proste i równoległość. Co mi podpowiada, że same prowadnice pomimo, że działają płynnie i lekko nie są najlepszej jakości? Czy jednak to wynika z ograniczeń mechaniki na prowadnicach liniowych? Albo i to i to?
Sprawdź czy masz podobną głośność na obu przekątnych i przy ruchu w obie strony. Kolejna kwestia to ruch wózka przy poruszaniu po przekątnej wypadkowa prędkość dla każdej osi jest mniejsza o pierwiastek z 2. Czyli są inne częstotliwości rezonansowe osi, żeby to po przekątnej powinieneś jechać z prędkością 170*1,4142=240mm/s. Albo druga wersja przekątna 170, oś X i Y 120mm.
U mnie był taki efekt jak się kąt "zgubił". Pomogło odkręcenie belki X od wózków i ponownie przykręcenie (bez zdejmowania naciągu pasków).
Przy CoreXY kiedy działa jeden silnik (dowolny) to jedzie właśnie pod kątem 45 stopni. Wszystkie inne kierunki wymagają pracy 2, więc nie ilość silników generuje ten hałas. Raczej parametry jazdy, albo coś w mechanice.
A z innej beczki - jak sprawuje Ci się oryginalna glowica, hotend?
A z innej beczki - jak sprawuje Ci się oryginalna glowica, hotend?
velkhor
Co do Hotendu to wsadz E3D V6 klon, za 100 zl masz 3 szt. w razie co na wymiane,
A karetke wydrukuj Diamond Mount, Daj do tego BIQU microprobe,
a ze stracisz na szerokosci to sprawdz czy jak powiekszysz otwor w tej blasze u gory, to czy przypasi szerokosc.
ps. sorki za brak PL znakow, pisze z Ubuntu Live i nie mam polskiego ;/
A karetke wydrukuj Diamond Mount, Daj do tego BIQU microprobe,
a ze stracisz na szerokosci to sprawdz czy jak powiekszysz otwor w tej blasze u gory, to czy przypasi szerokosc.
ps. sorki za brak PL znakow, pisze z Ubuntu Live i nie mam polskiego ;/
JamesB0T
Heh, czyli nie tylko ja mam problemy z oryginałem
Mam już całą nową głowicę zmontowaną, a dzisiaj odebrałem brakujące kable do wentylatorów. Jutro będę wymieniał na nową - "Afterburner Mod for TwoTrees Sapphire Pro/Plus" - Mam kilka starych v6 wlasnie, tyle ze dodaje EBB42 zamiast wiązki kabli

Breyger