-TT Sapphire Plus SP-5 (v2 z poprawioną geometrią pasków i uchwytami silników itp.) Drukarka jest i nie chcę kupować nowej; sprzedaż też nieopłacalna, oraz chętnie bym podłubał. A te nowsze drukarki pokazują że się da szybciej i ja też chcę

Teraz jest:
-Kliper i bowden
-zamiast dwóch osobnych steperów osi Z są dwa silniki na jednym steperze (jest pasek zgrywający obie osie na dole)
-drukuje z 120mm/s powyżej tej prędkości są słyszalne zgrzyty w X gdy próbowałem podczas druku zwiększyć prędkość.
-mam już zrobione sterowniki w uart mode
Co chciałbym osiągnąć:
-dalej kliper + direct (mam już sherpa extruder)
-do tego jeszcze jedna głowica w bowdenie (do podpór - podstawa i ew. do wydruków wielokolorowych) - wiem, że stracę na szerokości stołu powiedzmy około 24mm
-dysza - zamiana z 0,4 na 0,6 - z tego co się dowiedziałem przy arachne to nie ma znaczenia a szybkość i mocniejsze wydruki gwarantowane.
-może oprócz volcano jeszcze dysza CHT?
-MOBO zostaje jakie jest Robin 1.3 tam są 4x 2225
Co muszę zrobić:
- najpierw sprawdzę mechanikę żeby wszystko szło z 200mm/s
- zamiana głowicy na np. Volcano (minimum 30mm3) bo przy głowicy 0,6: ścieżce 0,6 wysokości 0,24 prędkości 200mm/s to już 28,8mm3)
- mam mnóstwo części do V6 więc kupowałbym tylko głowice: grzałka i blok i dysze 0,6
- wymyśliłem żeby zrobić nowy stół i nakleić grzałkę na 230V wtedy będzie szybciej nagrzewać, a ja nie będę musiał zmieniać zasilacza bo na pewno oryginalny nie pociągnie stołu i dwóch głowic i mocniejszych grzałek i wentylatorów mocniejszych i ew. dodatkowych.
Teraz pytania: tutaj opinie wnioski i propozycje najmilej widziane

- jakieś inne propozycje hotendów? Tak w granicach 100 (przy dobrej reklamie 150MAX)
- w jakie moce grzałek iść 40W 50W 60W? Z tego co czytałem 50W powinno być OK
- Jaka grzałka na stół 230V optymalnie 500W-650W?
- jak ułatwić sobie ustawianie poziomu obu głowic zakładając że obie to V6? - jedna na stałe, a druga musi mieć jakąś regulacje góra/dół; ktoś coś widział?
- ewentualna wymiana silników na 400krokowe ma to sens - wymiana będzie się wiązać z zmianą ramy bo tam nie ma już miejsca, ale to nie problem.
Co powiecie na ten pomysł? Sugestie, podpowiedzi mile widziane.