BLV MGN Cube (mniej więcej)

To dobre miejsce na pytania i worklogi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
radekg
Drukarka: BLV MGN Cube
x 2
Kontakt:

BLV MGN Cube (mniej więcej)

Post autor: radekg »

Cześć wszystkim,

Buduję drukarkę opartą na projekcie BLV MGN Cube (z metal kitem),. Póki co wygląda tak:
obraz.png
Zmiany w stosunku do oryginału:
  • elektronikę zrobiłem po swojemu (Octopus Pro, U2C+BTT42, TMC5150 na osiach A/B, 24/48V)
  • wrzuciłem do środka Raspberry Pi z ekranem HDMI7
  • ekstruder Biqu H2 V2S Lite
  • hotend Volcano (z heatbreakiem od "zwykłego" H2)
  • stół grzewczy Creality od K1 Max
  • mocowanie trzypunktowe zrobiłem po swojemu (sprzęgło Maxwella trochę podobne jak w V-Core)
  • dołożyłem endstopy w osi Z
  • dołożyłem czujniki przechylenia, które wyłączają drukarkę jeśli któraś śruba nie pracuje poprawnie
  • koła napędowe A/B podparte z obu stron i napędzane przez sprzęgło helikalne
  • śruby osi Z "wiszą" na łożysku (w zamyśle ma rozwiązać problem rozszerzalności cieplnej)
Jestem na etapie uruchamiania i kalibrowania, na razie drukuje tak
Baba Yaga (300mm/s, 10000mm/s^2, 0.2mm)
obraz.png
obraz.png
Giant Boar for Dungeons and Dragons (300mm/s, 10000mm/s^2, 0.1mm)
obraz.png
Próbowałem też wyższych prędkości i przyspieszeń, i doszedłem do 1m/s oraz 39000m/s^2, przy czym to chya troszkę za "wysoko" (ale też nie ustawiłem jeszcze maksymalnego prądu na silniczkach).

Plany:
  • zabudować drukarkę
  • dodatkowe wentylatory (RSCS z VzBota fajnie wygląda - może bedzie pasował?)
  • może kiedyś lepsze chłodzenie głowicy (CPAP? ;-))
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pjoter
blatio

Re: BLV MGN Cube (mniej więcej)

Post autor: blatio »

Cześć,
Również mam drukarkę opartą o BLV MGN, podobnie jak Ty na Octopus Pro.
W swojej wersji stół mam na 2xSFU1204.

Zaciekawiło mnie twoje rozwiązanie:
- dołożyłem czujniki przechylenia, które wyłączają drukarkę jeśli któraś śruba nie pracuje poprawnie
- koła napędowe A/B podparte z obu stron i napędzane przez sprzęgło helikalne

Możesz wrzucić więcej zdjęć, w szczególności drugi punkt?

Jakie silniki masz zamontowane na A/B?

Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 464

Post autor: Rozarh »

radekg pisze: 23 maja 2025, 01:43
  • mocowanie trzypunktowe zrobiłem po swojemu (sprzęgło Maxwella trochę podobne jak w V-Core)
  • dołożyłem endstopy w osi Z
  • dołożyłem czujniki przechylenia, które wyłączają drukarkę jeśli któraś śruba nie pracuje poprawnie
W takich rozwiązaniach chyba lepszy będzie Bl-Touch przy głowicy i brak endstopów na Z. Nie dość, że endstopy musisz precyzyjnie wyregulować (chyba, że bawisz się z-offset) to jeszcze jak założysz jakąś podkładkę do druku to czynność musisz powtarzać. Dodatkowo Bl-Touch może pomóc korygować z-tilt - gdy między wydrukami niechcący pokręcisz którymś z silników osi Z.
Czujniki przechylenia raczej nieprzydatne. Wyzwolenie false-positive wywali Ci wydruk nawet gdy nic się na maszynie nie zadzieje tylko czujnikowi coś się ubzdura. Musiały by być niezwykle słabe silniki, zatarte osie lub źle skręcone sprzęgła osi Z, żeby takie czujniki były przydatne a widać, że przykładasz się do konstrukcji :piwo:
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Awatar użytkownika
crazy8
x 8

Post autor: crazy8 »

Budżetowo jak wychodzi na razie?
Awatar użytkownika
radekg
x 2
Kontakt:

blatio pisze: 23 sie 2025, 21:35 Cześć,
Również mam drukarkę opartą o BLV MGN, podobnie jak Ty na Octopus Pro.
W swojej wersji stół mam na 2xSFU1204.

Zaciekawiło mnie twoje rozwiązanie:
- dołożyłem czujniki przechylenia, które wyłączają drukarkę jeśli któraś śruba nie pracuje poprawnie
- koła napędowe A/B podparte z obu stron i napędzane przez sprzęgło helikalne

Możesz wrzucić więcej zdjęć, w szczególności drugi punkt?

Jakie silniki masz zamontowane na A/B?

Dzięki i pozdrawiam
Cześć.
Czujniki wychylenia wyglądają tak:
20260831_170349_E.jpg
Tak po zadziałaniu:
20260831_170618_E.jpg
20260831_170558_E.jpg
Mocowanie napędów A/B - kupiłem jakieś stare silniki NEMA17 z rozbiórki i zrobiłem im mała lobotomię (ośki też "wyciśnięte" z wirników). do tego znalezione w sieci mocowanie osi silnika do którejś z popularnych drukarek CoreXY.
20260831_170216_E.jpg
20260831_170243_E.jpg
Silniki: LDO-42STH48-2504AC, na 48V.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PSZ
Awatar użytkownika
radekg
x 2
Kontakt:

Rozarh pisze: 24 sie 2025, 01:49 W takich rozwiązaniach chyba lepszy będzie Bl-Touch przy głowicy i brak endstopów na Z. Nie dość, że endstopy musisz precyzyjnie wyregulować (chyba, że bawisz się z-offset) to jeszcze jak założysz jakąś podkładkę do druku to czynność musisz powtarzać. Dodatkowo Bl-Touch może pomóc korygować z-tilt - gdy między wydrukami niechcący pokręcisz którymś z silników osi Z.
Czujniki przechylenia raczej nieprzydatne. Wyzwolenie false-positive wywali Ci wydruk nawet gdy nic się na maszynie nie zadzieje tylko czujnikowi coś się ubzdura. Musiały by być niezwykle słabe silniki, zatarte osie lub źle skręcone sprzęgła osi Z, żeby takie czujniki były przydatne a widać, że przykładasz się do konstrukcji :piwo:
Mam BIQU Microprobe (BLTouch usmażyłem :-(...) ale endstopy są jako dodatkowe zabezpieczenie na wypadek, gdyby sonda miała problemy. Niczemu nie przeszkadzają, nie muszą też być na zerze (ograniczeniem Klippera jest konieczność ustawienia wszystkich na tej samej pozycji Z).

Z-tilt używam, wprowadza symboliczne poprawki (bo endpointy optyczne mają dobrą powtarzalność a stół sobie wstępnie wypoziomowałem tradycyjnie, "na kartkę").

Czujniki wychylenia są tak skonfigurowane, że czas włączenia musi być dłuższy niż pół okresu ich drgań własnych, więc wibracje raczej nie powinny ich wyzwolić, kalibracja shaperów nie robi na nich wrażenia. Jak testowałem różne tryby pracy sterowników to osie potrafiły się rozsynchronizować, Poza tym zawsze może się coś przypadkiem wkręcić (tak, jestem paranoikiem, tylko czy wystarczającym?).

PS. wiem, że z różnych rzeczy mógłbym zrezygnować ale ja mam z tego radochę. :-)
PPS. SSR-a też mam zabezpieczonego przekaźnikiem - z punktu widzenia Klippera jest wentylatorem chłodzącym go, wyłączanym w stanie shutdown...

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
radekg
x 2
Kontakt:

crazy8 pisze: 24 sie 2025, 12:31 Budżetowo jak wychodzi na razie?
Przy 5000 przestałem liczyć :-) - tyle o ile pamiętam wystarczyło, żeby uruchomić drukarkę, teraz co jakiś czas coś ulepszam.

Zaoszczędziłem nieco na narożnikach - profile przyszły idealnie przycięte, zrobiłem "blind joints" - wystarczyło powiercić, nagwintować i skręcić.

Zaskoczyło mnie natomiast ile pieniędzy (nawet po dalekowschodnich cenach) poszło na różne drobne rzeczy, typu śrubki, kabelki itp., które czasem trzeba kupić w ilościach nieco większych niż jest potrzebne. Inna sprawa, że nadmiar zostaje potem do innych projektów.

No i trochę narzędzi przy okazji kupiłem, np. w miarę porządny stojak do wiertarki, ale to jakby poza konkursem. :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „RepRap - buduję”