Jaki hotend + extruder w 2026
- cyfron
- Drukarka: na razie 7 sztuk :)
- x 459
Jaki hotend + extruder w 2026
Do drukarki reprap z klipperem. Jaki proponujecie zestaw hotend + extruder na miarę dzisiejszych czasów? Jeżeli ma to znaczenie, to rozważmy dwie konstrukcje: coreXY i ramowy kartezjan. Połączenie: klasyczny pająk?, szyna CAN, coś innego?
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 705
Re: Jaki hotend + extruder w 2026
Zależy 
Jak masz dużo miejsca, to wziąłbym coś standardowego, np. Stealthburner-a z Vorona albo coś w standardzie mocowań EVA 3.
Jak masz za dużo kasy, to INDX
Jak nie masz ani jednego, ani drugiego to trzeba coś wyrzeźbić.
Pamiętaj, ze obecnie głowica powinna mieć też obcinaczkę, więc sprawa się odrobinę komplikuje, zwłaszcza jak chcesz sam coś projektować.
Co do CAN-a, to jak już płyty główne za mniej niż stówkę go mają, płytki na głowicę można kupić poniżej pięciu dych, to nie wiem czy jest sens bawić się w pojedyncze druty. Z drugiej strony jak chcesz poszaleć i np. dać przy dyszy kamerę, to i tak trzeba osobny kabel do tego pociągnąć.
Musisz się bardziej określić co chcesz zrobić, w jakich wymiarach roboczych, budżecie, ile głowic itp.
Jak masz dużo miejsca, to wziąłbym coś standardowego, np. Stealthburner-a z Vorona albo coś w standardzie mocowań EVA 3.
Jak masz za dużo kasy, to INDX
Jak nie masz ani jednego, ani drugiego to trzeba coś wyrzeźbić.
Pamiętaj, ze obecnie głowica powinna mieć też obcinaczkę, więc sprawa się odrobinę komplikuje, zwłaszcza jak chcesz sam coś projektować.
Co do CAN-a, to jak już płyty główne za mniej niż stówkę go mają, płytki na głowicę można kupić poniżej pięciu dych, to nie wiem czy jest sens bawić się w pojedyncze druty. Z drugiej strony jak chcesz poszaleć i np. dać przy dyszy kamerę, to i tak trzeba osobny kabel do tego pociągnąć.
Musisz się bardziej określić co chcesz zrobić, w jakich wymiarach roboczych, budżecie, ile głowic itp.
cyfron
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 269
Marek, podaj linka do tych płytek za 50 dych. Oszczędził byś mi trochę kasy. 
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 705
EBB36 lub EBB42 kupisz za ok. $15. Obecnie da się do tego dołożyć kupon za $2 i jeżeli masz monety, to w apce Ali, w zakładce monet można znaleźć ze zniżką nawet ponad 30%. Finalnie można kupić nawet za ~28zł ze wszystkimi zniżkami.Fest pisze: 04 lut 2026, 20:02 Marek, podaj linka do tych płytek za 50 dych. Oszczędził byś mi trochę kasy.![]()
- cyfron
- Drukarka: na razie 7 sztuk :)
- x 459
Miejsce się znajdzie, koszta raczej umiarkowane, czyli w miarę tanio ale bez dziadowania. Gadżety typu kamera mocno zbędne, raczej skupienie się na funkcjonalności, precyzji i maksymalizacji przepływu. W tej chwili wszystko jest w bardzo wczesnym etapie przemyśleń i przygotowania.
- Fest
- Drukarka: To trudna sprawa...
- x 269
Czy wiadomo jak jest ze stabilnością tych płytek? Sb2209 od btt miały z tym duży problem. Zdecydowałem się na odpowiednik od mellow, ze względu na złozone 2 szt stealtchburnerów, ale do nich te płytki to nadal przeszło 100 zł za sztukę.
- TDI-CAD
- Drukarka: K1C, Gate 1 fiber
- x 615
Klient zamówił update drukarki przemysłowej.
Będą 2 takie zestawy ekstrudera i głowicy z blokiem wodnym:
Zestaw:
2x LGX Pro Metal 1.75 eXtruder
2x Mosquito Magnum+ Liquid-cooled 1.75mm
2x Bondtech CHT BiMetal M6 Coated Nozzle
Cena absurdalna, kupiłby za to farmę małych drukarek
Płyta Duet 3 MB 6HC z RPI4 i 2x Roto Tool Board.
Połączenie po CANie.
Będą 2 takie zestawy ekstrudera i głowicy z blokiem wodnym:
Zestaw:
2x LGX Pro Metal 1.75 eXtruder
2x Mosquito Magnum+ Liquid-cooled 1.75mm
2x Bondtech CHT BiMetal M6 Coated Nozzle
Cena absurdalna, kupiłby za to farmę małych drukarek
Płyta Duet 3 MB 6HC z RPI4 i 2x Roto Tool Board.
Połączenie po CANie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 430
1. Czy to znaczy, że płyty Duet są do drukarek przemysłowych?
2. Nie za bardzo widzę heatbreak. On jest gdzieś pomiędzy tym dolnym masywnym blokiem a tą blaszką z napisem "Made in USA" czy gdzieś indziej?
Fajnie by było wydzielić wątek na omówienie ficzerów tego cuda...
2. Nie za bardzo widzę heatbreak. On jest gdzieś pomiędzy tym dolnym masywnym blokiem a tą blaszką z napisem "Made in USA" czy gdzieś indziej?
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
- atom1477
- x 248
I po co tam takie grube przyłącza do wody?
U mnie mam doprowadzenie rurkami o średnicy wewnętrznej 2.0 mm, a ciągle chyba są trochę za duże (były większe i zmniejszałem już 2 razy).
U mnie mam doprowadzenie rurkami o średnicy wewnętrznej 2.0 mm, a ciągle chyba są trochę za duże (były większe i zmniejszałem już 2 razy).
- TDI-CAD
- Drukarka: K1C, Gate 1 fiber
- x 615
Duet ze względu na dużą niezawodność i doskonałą dokumentację. Akurat ta wersja ma mocniejsze sterowniki TMC 2160
a drukarka ma silniki N23 3A to będzie pasować.
Tu heat brake jest krótki a jego część przejmuje blok grzejny. Jest to trochę przekombinowane i trzeba będzie uważać na szczelność przy montażu.
a drukarka ma silniki N23 3A to będzie pasować.
Tu heat brake jest krótki a jego część przejmuje blok grzejny. Jest to trochę przekombinowane i trzeba będzie uważać na szczelność przy montażu.
Rozarh pisze: 05 lut 2026, 15:55 1. Czy to znaczy, że płyty Duet są do drukarek przemysłowych?