XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera

To dobre miejsce na pytania i worklogi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fest
Drukarka: To trudna sprawa...
x 317

Re: XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera

Post autor: Fest »

Ale jest coś takiego jak bezwładnosć cieplna i ni jak się to ma do ruchu dyszy nad materiałem, po prostu się nie da szybciej i już. Działa w już wydrukowanej bryle, działa w topionym właśnie materiale i materiale który właśnie stygnie po ekstruzji.

Co byś nie robił, to jest poważne ograniczenie technologii i należy je brać serio pod uwagę przy dązeniu do szybkich wydruków.

Chyba, że twoim celem jest gówniane benchy w 2 minuty.
Awatar użytkownika
radekg
Drukarka: BLV MGN Cube
x 2
Kontakt:

Post autor: radekg »

Fest pisze: 01 wrz 2026, 20:32
Ograniczenie technologii fdm nie pozwala na na 600mm/s I przyspieszenia 25k. Budowanie takich maszyn to sport dla sportu.
Da się, na cienkich warstwach (0.1mm). W niektórych materiałach promocyjnych piszą to drobnym druczkiem. :-)
Awatar użytkownika
Fest
x 317

radekg pisze: 01 wrz 2026, 22:16
Fest pisze: 01 wrz 2026, 20:32
Ograniczenie technologii fdm nie pozwala na na 600mm/s I przyspieszenia 25k. Budowanie takich maszyn to sport dla sportu.
Da się, na cienkich warstwach (0.1mm). W niektórych materiałach promocyjnych piszą to drobnym druczkiem. :-)
Ta, już jeden na tym forum za 300 dpi - circa 0,1mm chciał mnie w mordę lać.
velkhor
x 178

Post autor: velkhor »

Fest pisze: 01 wrz 2026, 22:15 Co byś nie robił, to jest poważne ograniczenie technologii i należy je brać serio pod uwagę przy dązeniu do szybkich wydruków.
No dobra czyli fizykę akceptujesz? To policzmy na szybko:
E3D SuperVolcano czy Goliath 45mm3/s
co daje nam ilośc plastiku potrzebną do wyplucia 630mm/s czy 0,4x0,2. Jak zwiększymy do standardowych orca 0,42x0,2 już tylko 600. Pozosaje jeszcze kwestia chłodzenia i minimalny czas warstwy. Ale w teorii osiągalne.

A co do akceleracji to widać to ładnie na krótkich odcinkach, rozpędzenie do 100mm to w zależności od kaceleracji przy 5000mm/s2 trwa 32ms, a przy 25000 już tylko 6,4ms.
Awatar użytkownika
Fest
x 317

velkhor pisze: 02 wrz 2026, 14:25
Fest pisze: 01 wrz 2026, 22:15 Co byś nie robił, to jest poważne ograniczenie technologii i należy je brać serio pod uwagę przy dązeniu do szybkich wydruków.
No dobra czyli fizykę akceptujesz? To policzmy na szybko:
E3D SuperVolcano czy Goliath 45mm3/s
co daje nam ilośc plastiku potrzebną do wyplucia 630mm/s czy 0,4x0,2. Jak zwiększymy do standardowych orca 0,42x0,2 już tylko 600. Pozosaje jeszcze kwestia chłodzenia i minimalny czas warstwy. Ale w teorii osiągalne.

A co do akceleracji to widać to ładnie na krótkich odcinkach, rozpędzenie do 100mm to w zależności od kaceleracji przy 5000mm/s2 trwa 32ms, a przy 25000 już tylko 6,4ms.
W sumie ok, dla PLA, ale to jest matematyka, a nie fizyka. Fizyka mówi, że to zadziała na stosunkowo dużym modelu z czasem warstwy powyżej kilkunastu sekund. Inaczej to spłynie jak tort lodowy w lipcu.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 7011
Kontakt:

Post autor: dziobu »

Nie musi być tak duży jak sie wydaje. Poza tym jest jeszcze chłodzenie detalu i nie mówię o tym na głowicy.
Natomiast możliwość szybkiego stworzenia prototypu, nawet nie idealnego, jest czasem niesamowicie pomocna.

A do wydruków docelowych - szybkość pozwala obniżyć wysokość warstwy bez istotnej zmiany czasu druku detalu. A to też czasem ważne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „RepRap - buduję”