XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera

To dobre miejsce na pytania i worklogi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Drukarka: K1 Max
x 538
Kontakt:

XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera

Post autor: Janek_Porzycz »

Cześć,

od pewnego czasu projektuję własną drukarkę 3D. Konstrukcja dostała nazwę XY+, nawiązującą do dwóch krzyżujących się osi. Nie bazuję na gotowym projekcie ani zestawie. Całość powstaje od podstaw, więc po drodze zapewne pojawi się jeszcze sporo zmian.

Kinematyka to CrossXY. Zastosowałem sześć prowadnic MGN12 o długości 450 i 500 mm oraz jedenaście wózków MGN12C. Cztery prowadnice o długości 450 mm są zamontowane na obwodzie ramy, natomiast dwie prowadnice o długości 500 mm pracują jako ruchome belki ustawione względem siebie pod kątem prostym. Głowica znajduje się w miejscu ich przecięcia.

Ruchome prowadnice pracują bez dodatkowych profili usztywniających. Chciałem w ten sposób ograniczyć masę układu XY. Wiem, że może to budzić wątpliwości dotyczące ich ugięcia, ale zamierzam najpierw sprawdzić konstrukcję w praktyce i dopiero wtedy zdecydować, czy potrzebne będzie dodatkowe usztywnienie.

Mocowania narożne wykonałem samodzielnie z aluminium PA9 na frezarce CNC. Niebieskie elementy widoczne na zdjęciach są na razie wydrukami próbnymi, używanymi głównie do przymiarek i sprawdzania geometrii - docelowe elementy będą frezowane z aluminium.

Napęd osi XY będzie oparty na paskach GT2 o szerokości 10 mm z rdzeniem aramidowym. Koła napędowe mają po 30 zębów. Na każdą oś planuję zastosować dwa silniki NEMA17 o długości 48 mm, wykonujące 200 kroków na obrót (1,8°). Paski chcę poprowadzić możliwie dokładnie w osi prowadnic, żeby ograniczyć momenty skręcające działające na ruchome belki.

Sterowaniem zajmie się Duet 3 6HC, a na głowicy planuję zamontować Duet 3 Toolboard 1LC, komunikujący się z płytą główną przez CAN. Jako ekstruder i hotend wybrałem LDO Smart Orbiter V3.0. Cały zestaw waży około 175 g, więc dobrze pasuje do założenia lekkiej głowicy typu direct.

Jednym z głównych założeń projektu jest wysoka dynamika ruchu. Chciałbym osiągnąć prędkość druku na poziomie około 800 mm/s oraz przyspieszenia dochodzące do około 35 000 mm/s². Nie zakładam oczywiście, że każdy model będzie drukowany z maksymalnymi parametrami. Ograniczeniem pozostaną geometria wydruku, wydajność hotendu, masa układu i pojawiające się drgania. Zależy mi jednak, żeby mechanika XY była w stanie realnie pracować w pobliżu tych wartości, a nie osiągać je wyłącznie podczas krótkich testów lub przejazdów bez drukowania.

Stół będzie poruszany przez trzy niezależne silniki osi Z, co pozwoli na automatyczne poziomowanie typu true bed leveling. Sposób pomiaru stołu nie został jeszcze ostatecznie wybrany. Rozważam czujniki piezo umieszczone w stole albo w głowicy, pozwalające wykrywać bezpośredni kontakt dyszy ze stołem.

Na zdjęciach widać obecny etap budowy. Mechanika XY jest już próbnie złożona, prowadnice ustawione, narożniki wyfrezowane, a Smart Orbiter zawisł na środku do pierwszej przymiarki. Przede mną wykonanie właściwego mocowania głowicy, montaż pasków, silników i napinaczy, a następnie budowa osi Z, stołu oraz montaż elektroniki.

To dopiero początek, dlatego chętnie poznam Wasze opinie. Szczególnie interesuje mnie, czy widzicie jakieś problemy związane z układem prowadnic, ugięciem ruchomych szyn albo oczekiwaniami co do prędkości druku lub przyspieszenia. No i czy taka budowa w dzisiejszych czasach ma jeszcze sens? :)

Dorzucam zdjęcia i krótki film z obecnego etapu. Będę aktualizował temat wraz z postępami.
20260712_135131.jpg
20260712_135135.jpg
20260712_135126.jpg
20260712_135123.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
@GUTEK@, Andrzej_W, dziobu, JGFTW, fyme, WillingMagic, Zgarny, Fest
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 1011

Re: XY+ czyli moja drukarka CrossXY budowana i projektowana od zera

Post autor: JGFTW »

Super projekt ;)

Od siebie - proponuję czujnik piezo do bazowania i do robienia mapy stołu Eddy Current Sensor https://global.bttwiki.com/Eddy.html - jak zestawisz jakiś punkt pomiarowy ze stołu z wartością przy bazowaniu to możesz sobie automatycznie Z offset dobrać.

Jak rozwiążesz napinanie paska?

Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 10:57 Kinematyka to CrossXY. Zastosowałem sześć prowadnic MGN12 o długości 450 i 500 mm oraz jedenaście wózków MGN12C. Cztery prowadnice o długości 450 mm są zamontowane na obwodzie ramy, natomiast dwie prowadnice o długości 500 mm pracują jako ruchome belki ustawione względem siebie pod kątem prostym. Głowica znajduje się w miejscu ich przecięcia.

Ruchome prowadnice pracują bez dodatkowych profili usztywniających. Chciałem w ten sposób ograniczyć masę układu XY. Wiem, że może to budzić wątpliwości dotyczące ich ugięcia, ale zamierzam najpierw sprawdzić konstrukcję w praktyce i dopiero wtedy zdecydować, czy potrzebne będzie dodatkowe usztywnienie.
Chyba mocowanie prowadnic do vslotów/tslotów to trochę nieprecyzyjny sposób - ja na Twoim miejscu albo wyfrezowałbym w nich kanał (planowanie powierzchni pod prowadnicę) do płaskownik do przymocowania do profilu aluminiowego. Nawet już w tanich chińskich drukarkach tak robią - np mam tak w Artillery X4 plus S1

Jak dla mnie to już trochę dużo jak na brak podparcia wewnętrznych profili, ale może będzie akceptowalnie.

Możesz sobie podejrzeć jak inni maja niektóre rozwiązania zrobione, warto przestudiować temat:
https://github.com/Annex-Engineering/Masherbrum-K1
https://github.com/Annex-Engineering
https://github.com/CroXY3D/CroXY

Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 10:57 Jednym z głównych założeń projektu jest wysoka dynamika ruchu. Chciałbym osiągnąć prędkość druku na poziomie około 800 mm/s oraz przyspieszenia dochodzące do około 35 000 mm/s².
Do takich prędkości to pewnie jakąś porządną głowicę będziesz musiał odpalić.
Może Goliath: https://github.com/VzBoT3D/Goliath
265499604-d6e76627-d873-4850-878c-7ccd2e43ecf9.png
Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 10:57 No i czy taka budowa w dzisiejszych czasach ma jeszcze sens?
Ekonomiczny to nie, a jak chodzi o łatwość i jakość wydruku to w sumie też nie :D
Jedynie jak chcesz mieć pancerny sprzęt na wiele lat (albo projekt na wiele lat xD) i porządnie to zrobisz to może nie będzie kompletna strata czasu ;)
Janek_Porzycz
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
x 538
Kontakt:

JGFTW pisze: 13 lip 2026, 12:29 Super projekt ;)
Dzięki ;)
JGFTW pisze: 13 lip 2026, 12:29 Od siebie - proponuję czujnik piezo do bazowania i do robienia mapy stołu Eddy Current Sensor https://global.bttwiki.com/Eddy.html - jak zestawisz jakiś punkt pomiarowy ze stołu z wartością przy bazowaniu to możesz sobie automatycznie Z offset dobrać.
Mam aktualnie moduł Universal Piezo i kilka dysków piezo o różnych średnicach. Kiedyś robiłem już próby i działało nieźle. Więc na tym pewnie będę opierał TBL.
JGFTW pisze: 13 lip 2026, 12:29
Jak rozwiążesz napinanie paska?
Tak:
21168.jpg
20260625_235930.jpg
JGFTW pisze: 13 lip 2026, 12:29 Chyba mocowanie prowadnic do vslotów/tslotów to trochę nieprecyzyjny sposób
To są specjalne profile pod te prowadnice i wyglądają tak:
21127.jpg
JGFTW pisze: 13 lip 2026, 12:29 Możesz sobie podejrzeć jak inni maja niektóre rozwiązania zrobione, warto przestudiować temat:
https://github.com/Annex-Engineering/Masherbrum-K1
https://github.com/Annex-Engineering
https://github.com/CroXY3D/CroXY
Dzięki!
JGFTW pisze: 13 lip 2026, 12:29 Do takich prędkości to pewnie jakąś porządną głowicę będziesz musiał odpalić.
Może Goliath: https://github.com/VzBoT3D/Goliath
265499604-d6e76627-d873-4850-878c-7ccd2e43ecf9.png
Hotend mam ten ze smart orbiter extrudera. Blok grzejny miedziany + grzałka ceramiczna 72 W + dysza Bondtech CHT i bimetaliczny heatbrake. Myślę że to się sprawdzi ;)
JGFTW
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 732

Post autor: majek »

Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 10:57 Napęd osi XY będzie oparty na paskach GT2 o szerokości 10 mm z rdzeniem aramidowym.
Miałem tak w swojej drukarce, ale ten aramidowy miałem jakiś tani chiński. Na oko i w rękach zginał się podobnie do 'zwykłego' Gatesa. W pracy jest przepaść.
Gates jest cichszy, ma mniejsze opory zginania i przy tym samym naciągu są mniejsze luzy.
Do tego pamiętaj, że 10mm pasek potrzebuje dużego naciągu żeby pracował w zakresie przewidzianym przez producenta. To rodzi dodatkowe problemy: idlery musisz mieć na porządnych łożyskach (dla tanich małych ten naciąg jest za duży i łożyska zaczynają 'przeskakiwać' zamiast się toczyć). Do tego oś silnika też jest na granicy maksymalnego momentu zginającego (dobre silniki mają to podane) - tu można polepszyć sytuację dając nad zębatką napędową drugie łożysko. Ostatecznie może dać radę ustawienie zębatki zębami od strony silnika, żeby zmniejszyć dźwignię (u siebie tak zrobiłem).

O upgrade pasków pisałem pod koniec tego posta: viewtopic.php?p=161898#p161898
W całym wątku myślę, że jest też sporo przydatnych informacji, bo też budowałem od zera i parę błędów tam popełniłem, a i parę fajnych patentów też wymyśliłem ;)
Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 10:57 Koła napędowe mają po 30 zębów. Na każdą oś planuję zastosować dwa silniki NEMA17 o długości 48 mm, wykonujące 200 kroków na obrót (1,8°).

Jednym z głównych założeń projektu jest wysoka dynamika ruchu. Chciałbym osiągnąć prędkość druku na poziomie około 800 mm/s oraz przyspieszenia dochodzące do około 35 000 mm/s².
Ale przy planowanym przyspieszeniu policzyłeś ile Nm potrzeba z silnika? Założenie większej zębatki do słabego silnika raczej tu nie pomoże.
A szczerze mówiąc, to ja nie widzę materiałów, którymi mógłbyś z taką szybkością drukować. A na pewno nie tym hotendem co planujesz. Jak uzyskasz realnie choćby 1/3 tego to możesz otwierać szampana ;)

Co do napinania pasków, to lepiej to zrobić silnikiem lub dodatkową rolką, bo nie dodajesz masy ruchomej na mechanizm naciągu. I oczywiście polecam mój patent na blokadę pasków przez pin z nacięciami ;)

Przy tych szybkościach, to nadmuch na detal w zasadzie powinieneś też po prostu podawać rurą z zewnętrznej turbiny. A jak tak, to chłodzenie radiatora hotendu też by warto tak zrobić - odpadnie masa wentylatorów i od razu problemy z heat-creep.

Silniki dasz jakieś tanie Usonshine/Hanpose czy szybkie LDO? Bo z tego samego napięcia, to LDO 42STH48 2804AC-R pokręcisz 2x szybciej niż taniego chińczyka. I też więcej mocy z niego wyciśniesz.

Ogólnie chcesz wydać jeszcze kupę kasy na porządne części, czy chcesz po kosztach? Bo paski i silniki będą tu miały duże znaczenie dla pracy tej maszyny.
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 1011

Post autor: JGFTW »

Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 13:51Tak:
Ciekawy pomysł, dobrze widzę, że to mają być dwa wózki?
image.png
Dlaczego w taki sposób, a nie inny?
Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 13:51 Hotend mam ten ze smart orbiter extrudera. Blok grzejny miedziany + grzałka ceramiczna 72 W + dysza Bondtech CHT i bimetaliczny heatbrake. Myślę że to się sprawdz
Brzmi dobrze. Chłodzenie CPAP i aux fan jak w VzBot/Voron?
image.png
Jak kwestia stołu - jaki masz na niego plan?
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
x 538
Kontakt:

Majek, dzięki za konkretną odpowiedź i link do Twojego wątku.

Wybrany przeze mnie pasek to 4Makers GT210WJ1M, GT2 o szerokości 10 mm, z rdzeniem aramidowym. Nie jest to więc całkiem przypadkowy chiński pasek, choć oczywiście nie zakładam, że będzie pracował tak samo jak Gates. Jeżeli różnica w oporach zginania, hałasie i luzach będzie tak duża, jak piszesz, to Gates pozostaje sensownym kierunkiem późniejszej modernizacji.

Uwagi dotyczące naciągu paska 10 mm są bardzo cenne. Idlery są osadzone na łożyskach 5 × 8 × 2,5 mm i obracają się na osi 5 mm. Zębatkę silnika postaram się umieścić możliwie blisko przedniego łożyska silnika. Rozważę też dodatkowe podparcie osi przy zębatce. Nie chcę nadrabiać sztywności paska zbyt dużym naciągiem, a później dobijać łożysk i wału silnika.
Screenshot_20260713_162339_Fusion.jpg
Momentu nie liczyłem jeszcze na podstawie charakterystyki prędkościowej konkretnego silnika, ale zrobiłem wstępne obliczenie siły potrzebnej do rozpędzania osi. Masa ruchoma XY wynosi obecnie około 1,77 kg. Przy przyspieszeniu 35 m/s² daje to około 62 N. Koło GT2 30T ma promień podziałowy około 9,55 mm, więc wychodzi mniej więcej 0,59 Nm łącznie, czyli około 0,30 Nm na jeden z dwóch silników napędzających daną oś. Jest to oczywiście wartość bez uwzględnienia strat, tarcia i bezwładności elementów napędu, więc w praktyce potrzebny będzie wyraźny zapas.

Planowane silniki to CNC PRO NEMA17, 48 mm, 2 A, 59 Ncm i około 3 mH. Na każdej osi będą dwa takie silniki, zasilane z 24 V i sterowane przez Duet 3 6HC. Mam świadomość, że 59 Ncm to moment trzymający, a nie moment dostępny przy wysokich obrotach. Przy kole 30T prędkość 800 mm/s oznacza około 800 obr./min, więc bez wykresu momentu i rzeczywistych prób nie będę twierdził, że ten zestaw utrzyma zakładane przyspieszenie. Jeżeli koła 30T okażą się zbyt dużym obciążeniem dla tych silników, nie będę się przy nich upierał.

Te 800 mm/s i 35 000 mm/s² traktuję jako cel dla mechaniki i górny zakres testów, a nie jako deklarację, że będę drukował każdy materiał z taką prędkością. Realna prędkość druku będzie ograniczona przede wszystkim przepływem hotendu, chłodzeniem, materiałem i oczekiwaną jakością wydruku. Na początku ważniejsze będzie dla mnie uzyskanie stabilnej pracy i sprawdzenie rezonansów. Jeżeli uda się osiągnąć użyteczne 300–400 mm/s przy wysokich przyspieszeniach, to szampan faktycznie będzie uzasadniony ;)

Chłodzenie wydruku planuję zrealizować za pomocą turbiny 5115 oraz dodatkowego nadmuchu na stół, podobnie jak w K1 Max. Zamierzam drukować głównie z ASA, więc chłodzenie detalu nie będzie dla mnie najważniejszym elementem. Zewnętrzna turbina z doprowadzeniem powietrza rurą jest ciekawym rozwiązaniem, ale w moim przypadku prawdopodobnie byłaby zbędna.

Patent z blokowaniem paska na pinie z nacięciami również wygląda sensownie. Właśnie takich praktycznych uwag szukam, zanim ostatecznie zamknę konstrukcję.

Nie zamierzam budować tej drukarki najtaniej za wszelką cenę. Z drugiej strony nie chcę od razu wymieniać wszystkich elementów na najdroższe, zanim sprawdzę, co rzeczywiście będzie ograniczeniem. Paski, rolki, łożyska i silniki na pewno nie będą miejscem na przypadkowe oszczędności. Silniki CNC PRO najpierw sprawdzę w praktyce. Jeżeli przy 24 V zabraknie im momentu przy wyższych obrotach, wtedy będę rozważał szybsze LDO albo zmianę przełożenia.
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
x 538
Kontakt:

JGFTW
Tak, dobrze widzisz. Są tam dwa wózki.

Mam świadomość, że nie jest to rozwiązanie idealne, ponieważ wprowadza dodatkową masę ruchomą. Zdecydowałem się jednak na taki układ ze względu na przebieg paska oraz prosty i łatwo dostępny mechanizm jego napinania.

Próbowałem znaleźć inne ustawienie, ale przy obecnym układzie elementów nie udało mi się sensownie poprowadzić paska i jednocześnie zmieścić napinacza. Na tym etapie uznałem więc, że dodatkowa masa jest akceptowalnym kompromisem.

Co do stołu to będzie to rozwiązane jak w poprzedniej wersji mojej drukarki:

Awatar użytkownika
majek
Drukarz
x 732

Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 16:34 Wybrany przeze mnie pasek to 4Makers GT210WJ1M, GT2 o szerokości 10 mm, z rdzeniem aramidowym. Nie jest to więc całkiem przypadkowy chiński pasek, choć oczywiście nie zakładam, że będzie pracował tak samo jak Gates.
Jeżeli piszesz o tym pasku co jest na allegro po 20 zł/m, to pewnie jest to coś takiego jak ja kupowałem u chińczyka: https://pl.aliexpress.com/item/32918948939.html
A jeżeli liczysz się z taką ceną, to prawie tak samo kosztuje Gates: https://pl.aliexpress.com/item/32952396111.html (tu kupowałem swojego).
Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 16:34 Jeżeli różnica w oporach zginania, hałasie i luzach będzie tak duża, jak piszesz, to Gates pozostaje sensownym kierunkiem późniejszej modernizacji.
Tu jest większy problem. Minimalny naciąg paska 10mm to ok. 15N, rekomendowany dla typowego użycia to 2x tyle, a zalecany dla dokładnego pozycjonowania, to nawet x3-4 minimalnego. Jak naciągnąłem ten aramidowy do 30N, to silniki nie były w stanie ruszyć.
Z drugiej strony ja mam CoreXY, więc jest sporo rolek i zawijasów - jak będziesz miał tylko proste pętelki to może nie będzie to aż takim problemem.
Janek_Porzycz pisze: 13 lip 2026, 16:34 Planowane silniki to CNC PRO NEMA17, 48 mm, 2 A, 59 Ncm i około 3 mH. Na każdej osi będą dwa takie silniki, zasilane z 24 V

Jeżeli przy 24 V zabraknie im momentu przy wyższych obrotach, wtedy będę rozważał szybsze LDO albo zmianę przełożenia.
Masz płytę obsługującą 48 V, chcesz jeździć szybko, a dajesz silniki z cewkami 3 mH i zasilanie 24 V :facepalm: . Z kalkulatora wychodzi, że maksimum co z nich wyciśniesz, to 10 rpm czyli z zębatkami jakie podałeś wyjdzie 640 mm/s.
Różnica między tymi silnikami a LDO jest taka, że LDO pokręci 50 rpm z 24 V lub 100 rpm z 48V.

To nie jest CNC, gdzie liczy się tylko siła i moment, tu przy szybkich ruchach SEM indukująca się w silniku jest górną barierą dla prędkości, a to można zwalczyć tylko dwoma sposobami: podnieść napięcie i/lub dać silniki o jak najmniejszej indukcyjności.
Powinieneś od razu wejść w 48 V zasilania jeżeli to ma być demon prędkości. Zwłaszcza jeżeli chcesz użyć jakieś tanie silniki z dużą indukcyjnością.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
x 732

Autokorekta: W poprzednim poście powinno być wszędzie obrotów/s, a nie rpm, ale reszta się zgadza.
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
x 538
Kontakt:

Te silniki CNC PRO i zasilacz 24 V akurat już mam, dlatego chciałem na początku wykorzystać to, co leży na półce.

Po Twoich wyjaśnieniach widzę jednak, że przy założonych prędkościach może to być zbyt duże ograniczenie. Prawdopodobnie złożę układ najpierw na obecnych silnikach i 24 V, żeby uruchomić mechanikę i zrobić pierwsze testy, ale docelowo chyba trzeba będzie odłożyć na zasilanie 48 V i silniki LDO o mniejszej indukcyjności.

Lepiej wiedzieć to teraz, niż po złożeniu całości zastanawiać się, dlaczego napęd kończy się dużo wcześniej, niż zakładałem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „RepRap - buduję”