I3 Blaszak

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1166
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 113
Kontaktowanie:

Re: I3 Blaszak

Postautor: anraf1001 » 21 paź 2017, 12:55

Zgadzam się z McKee. Tak radykalne sposoby jak szlifowanie łącznika jest bez sensu. Szczególnie że chodzi tylko o PTFE, które jest tanie łatwo dostępne w PL.
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarka: Hypercube Evolution :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
mcxmcx
Posty: 249
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 10

Re: RE: Re: I3 Blaszak

Postautor: mcxmcx » 21 paź 2017, 12:58

anraf1001 pisze:Zgadzam się z McKee. Tak radykalne sposoby jak szlifowanie łącznika jest bez sensu. Szczególnie że chodzi tylko o PTFE, które jest tanie łatwo dostępne w PL.
Ok. To teraz podaj miejsce gdzie w takiej Częstochowie czy Suwałkach, Zielonej Górze kupisz rurkę ptfe 2/4 albo 3/4 z palca.
mcxmcx
Posty: 249
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 10

Re: RE: Re: I3 Blaszak

Postautor: mcxmcx » 21 paź 2017, 12:59

anraf1001 pisze:Zgadzam się z McKee. Tak radykalne sposoby jak szlifowanie łącznika jest bez sensu. Szczególnie że chodzi tylko o PTFE, które jest tanie łatwo dostępne w PL.
Ok. To teraz podaj miejsce gdzie w takiej Częstochowie czy Suwałkach, Zielonej Górze kupisz rurkę ptfe 2/4 albo 3/4 z palca.
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1166
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 113
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: I3 Blaszak

Postautor: anraf1001 » 21 paź 2017, 13:03

mcxmcx pisze:
anraf1001 pisze:Zgadzam się z McKee. Tak radykalne sposoby jak szlifowanie łącznika jest bez sensu. Szczególnie że chodzi tylko o PTFE, które jest tanie łatwo dostępne w PL.
Ok. To teraz podaj miejsce gdzie w takiej Częstochowie czy Suwałkach, Zielonej Górze kupisz rurkę ptfe 2/4 albo 3/4 z palca.

Jak nie masz gdzie kupić lokalnie to zamawiasz w necie. Nie wiem gdzie jest problem. A nawet jeśli to czy warto zniszczyć łącznik?
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarka: Hypercube Evolution :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 139
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: i3 Blaszak
x 4

Re: I3 Blaszak

Postautor: Tuchajbej » 21 paź 2017, 13:10

Muszę w takim razie poszukac rurki. Ciekawe czy wyjdzie taniej jak cała głowica z grzałka termistorem wentylatorem kosztowała 17zlale coz, skąpy 2x płaci już tego błędu nie popelnie.
V2.0 Blaszaka powoli się kompletuje: due3dom, tmc2208 x4, full metal +e3d i śruby trapezowe 8x2
mcxmcx
Posty: 249
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 10

Re: RE: Re: RE: Re: I3 Blaszak

Postautor: mcxmcx » 21 paź 2017, 13:13

anraf1001 pisze:
mcxmcx pisze:
anraf1001 pisze:Zgadzam się z McKee. Tak radykalne sposoby jak szlifowanie łącznika jest bez sensu. Szczególnie że chodzi tylko o PTFE, które jest tanie łatwo dostępne w PL.
Ok. To teraz podaj miejsce gdzie w takiej Częstochowie czy Suwałkach, Zielonej Górze kupisz rurkę ptfe 2/4 albo 3/4 z palca.

Jak nie masz gdzie kupić lokalnie to zamawiasz w necie. Nie wiem gdzie jest problem. A nawet jeśli to czy warto zniszczyć łącznik?
Zakładam że kolega chce drukować teraz. Nie za tydzień.

Teraz.

I argumentem za "nie niszczeniem" łącznika było że rurkę można kupić od ręki.

Jeżeli chce drukować teraz, to kupi rurkę - nierealne lub przerobi łącznik skracając.

Problemem nie jest koszt czy zepsucie "całkiem dobrego elementu" a czas.

Jak się koledze nie spieszy może zamawiać, ale rurka vs łącznik z rurka kosztują praktycznie tyle samo. Czyli £1 +tydzień czekania od chińczyka.

Ps.

Może jeszcze pogrzebać w przydasiach i znaleźć podkładkę 2/4 włożyć ja od zimnego końca łącznika.
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 891
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 108

Re: I3 Blaszak

Postautor: McKee » 21 paź 2017, 13:20

Tak zupełnie z pamięci: W Częstochowie jest firma Golem3D - nie znam ich bliżej ale prawie na pewno wystarczy zadzwonić/podjechać i poratują. Zielona Góra ... ten gościu od majsterkowo.pl (a może Jelenia Góra?) i chyba ze 2 forumowiczów było, Suwałki - użyj google / na pewno jakaś firma albo inny zaprzyjaźniony drukarz jest - w końcu to chyba duże miasto wojewódzkie? Zobacz jak mocny (i wspierający się) jest region "oleśnicko-wrocławski".

mcxmcx: Wybacz, ta dyskusja nie ma sensu - ja naprawdę nie chcę Cię obrażać, nie chcę atakować, po prostu uważam, że szlifowanie łącznika może przynieść więcej szkód niż zysków (aż się boję pytać ile masz lat, bo tego typu pomysły mają moje nastoletnie dzieci).
Może się kompletnie mylę ... dajmy sobie na wstrzymanie kilka dni... Kopytko wywołany do tablicy zje obiad / wróci z działki (nie wiem co jeszcze może robić zamiast siedzieć 24h/dobę na forum i odpowiadać :devil:) i napisze coś od siebie (też mimgłupio go tak palcem wytykać na forum publicznym).

Jeszcze raz: moje pytanie do "kopytkowego" (cytat): "co do szlifowania...... nie skomentuje :P" wynika z moich przywar / zwyczajów / ograniczeń - nie wiem, czy "nie skomentuje" jest pozytywne czy negatywne. To chciałem wyjaśnić - może nieco zbyt brutalnie ;) jeżeli poczułeś się jakoś urażony.
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2118
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 214

Re: I3 Blaszak

Postautor: Kopytko » 21 paź 2017, 16:38

Oczywiscie moje zdanie to nie rob tego bo jiestwty to najglubsze co mozna zrobic. Kolega nie wie ile krotsza rorka jest wiec szlifowac mozna i 2mm. Po pierwsze jak zeszlifujesz lacznik to strefa izolacyjna,czyli zwezenie wejdzie w blok i nie soelni swojej roli. Po drugie jak zeszlifowac rowno bez tokarki. Rurke mozna latwo zeszlifowac majac np 4mm zalozyc na wiertarke i zeszlifowac ostatecznie do 3mm. Chyba widzialem na zdjeciach ta 4mm. Napisac na forum czy ktos z okolkc ma rurke i podjechac. Niestety wstrzymac sie z drukowaniem do czasu skompletowania wssystkich czesci a nie isc w strone pomyslow ktore uszkodza drukarke czyli lacznik .
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
mcxmcx
Posty: 249
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 10

Re: I3 Blaszak

Postautor: mcxmcx » 21 paź 2017, 16:53

Oj Kopytko Kopytko.

Zakładamy że kolega chce drukować oraz że ma zamówiona, w drodze paczkę z łącznikiem. Czyli żeby na szybko odpalić drukarkę mamy do zrobienia:

1. Drukować bez chłodzenia = większe rzeczy.

2. Sprawdzić jak tam łącznik i teflon w nim.
Jeżeli ma rzeczywiście za krótki to może dać podkładkę od góry albo zeszlifować troszeczkę.

Ile? Widzi ile ma za krótkie i to nie problem.

Kwestia tego czy zeszlifowanie zepsuje łącznik czy nie ;)

Nie, nie zepsuje. Reprap ma to do siebie że można robić różne eksperymenty i się to udaje.
Są łączniki że zwężeniem, bez zwężenia a nawet z "gownolitu" ibtez działają.

Dla mnie koledze się nie skończą problemy po założeniu nowego łącznika, ponieważ to wygląda na słabe chłodzenie radiatora.

Ale kibicuje koledze w uruchomieniu.
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2118
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 214

Re: I3 Blaszak

Postautor: Kopytko » 21 paź 2017, 17:04

mcxmcx pisze:Oj Kopytko Kopytko.

.

Nie obrazaj sie bo nie o to chodzi. Jedynie o to ze jednak to nie fajny pomysl. Lepiej juz sie wstrzymac napisac na forum kto i czy z okolic.... ma taka rurke i szybciej tak to rozwiaze niz takie kombinacje. Co do rurki to fakt mozna skrocic w ekstruderze mk8 itp. Ale kolega ma v6 i tam skrocenie chocby pol mm zmniejszy strefe izolacyjna i spowoduje wiecej zlego niz dobrego.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości