I3 Blaszak

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 126
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Drukarka: i3 Blaszak
x 3

Re: I3 Blaszak

Postautor: Tuchajbej » 18 paź 2017, 21:45

Szkoda że nie mogę zedytować posta tylko piszę jeden pod drugim.

W trakcie oczekiwania na części zastanawiam się nad kilkoma kwestiami.
1. Czy zastosowanie w napędzie osi Z śrub trapezowych zamiast M5 niesie ze sobią wymierne korzyści? M5 jest może chybotliwe ale ma skok gwintu 0.8mm. Jeden pełen obrót silnika przesuwa oś o 0.8mm. Silnik mam 200tu krokowy czyli na krok przypada 0,004mm. To już jest abstrakcyjnie mało, a dochodzą jeszcze mikrokroki. W śrubie trapezowej T8x2 na krok przypada 0.01mm. Czyli można założyć że skok jest więcej niż wystarczający w obu przypadkach. Jakie zalety mają śruby trapezowe by na nie wymienić?
Lepiej wyglądają? Generują mniej hałasu? Są sztywniejsze? (oczywiście że są, ale czy to robi różnicę?)

2. I podobne pytanie dotyczy elektroniki 32 bitowej. Marek zapytał jaką realną korzyść się uzyska przy zastosowaniu 32bitów. Czy różnice nie pojawiają się przy dużych prędkościach które są raczej mało osiągalne dla konstrukcji typu i3, gdzie duża prędkość to wibracje itp. Czy może podczas wydruku z komputera gdzie transmisja danych jest istotna tam szybsza płytka wygrywa? Poprosiłbym z doświadczenia bez teoretyzowania :sad:

3. Jaką kartę pamięci najlepiej kupić? To musi być SD czy może być micro SDHC w adapterze? (bo takich mam kilka)
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1154
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 110
Kontaktowanie:

Re: RE: Re: I3 Blaszak

Postautor: anraf1001 » 18 paź 2017, 21:47

Tuchajbej pisze:Szkoda że nie mogę zedytować posta tylko piszę jeden pod drugim.

W trakcie oczekiwania na części zastanawiam się nad kilkoma kwestiami.
1. Czy zastosowanie w napędzie osi Z śrub trapezowych zamiast M5 niesie ze sobią wymierne korzyści? M5 jest może chybotliwe ale ma skok gwintu 0.8mm. Jeden pełen obrót silnika przesuwa oś o 0.8mm. Silnik mam 200tu krokowy czyli na krok przypada 0,004mm. To już jest abstrakcyjnie mało, a dochodzą jeszcze mikrokroki. W śrubie trapezowej T8x2 na krok przypada 0.01mm. Czyli można założyć że skok jest więcej niż wystarczający w obu przypadkach. Jakie zalety mają śruby trapezowe by na nie wymienić?
Lepiej wyglądają? Generują mniej hałasu? Są sztywniejsze? (oczywiście że są, ale czy to robi różnicę?)

2. I podobne pytanie dotyczy elektroniki 32 bitowej. Marek zapytał jaką realną korzyść się uzyska przy zastosowaniu 32bitów. Czy różnice nie pojawiają się przy dużych prędkościach które są raczej mało osiągalne dla konstrukcji typu i3, gdzie duża prędkość to wibracje itp. Czy może podczas wydruku z komputera gdzie transmisja danych jest istotna tam szybsza płytka wygrywa? Poprosiłbym z doświadczenia bez teoretyzowania :sad:

3. Jaką kartę pamięci najlepiej kupić? To musi być SD czy może być micro SDHC w adapterze? (bo takich mam kilka)


1. M5 są mniej dokładne od trapezowych.
2. W i3 raczej nie widzę ogromnej potrzeby 32 bitów. To raczej tyczy się CoreXY, delty itd.
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarka: Hypercube Evolution :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2024
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 155

Re: I3 Blaszak

Postautor: dragonn » 18 paź 2017, 21:50

Dodam że tutaj chodzi nie o dokładność "obrotu" ale precyzję wykonania. Trapezowe bardziej zapewniają że krok zawsze będzie równy.
anraf1001
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 868
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 103

Re: I3 Blaszak

Postautor: McKee » 19 paź 2017, 06:55

Tuchajbej pisze:2. [...] Czy może podczas wydruku z komputera gdzie transmisja danych jest istotna tam szybsza płytka wygrywa? Poprosiłbym z doświadczenia bez teoretyzowania :sad:

3. Jaką kartę pamięci najlepiej kupić? To musi być SD czy może być micro SDHC w adapterze? (bo takich mam kilka)

ad 2. Transmisja z komputera (po USB) jest wolniejsza niż z karty SD. Wydruki mogą wychodzić gorsze. Widać to na skomplikowanych geometriach i/lub większych prędkościach.

ad 3. Micro SD będzie OK, ale stara SD o małej pojemności będzie jeszcze lepsza. Nawet 64MB wystarczy (jak znajdziesz gdzieś w śmieciach lub u znajomych - nie trzeba kupować - ludzie wyrzucają takie pojemności (lub już dawno wyrzucili)), 4GB to max - w sumie góra kilka wydruków ma się zmieścić. Mikro SD mam same duże 16-32GB - szkoda ich do drukarki.
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 1724
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 186
Kontaktowanie:

Re: I3 Blaszak

Postautor: FlameRunner » 19 paź 2017, 08:49

McKee pisze:Nawet 64MB wystarczy

Informacja nieprawdziwa. :devil:
Nie ma problemu przy normalnej pracy ze slicerem zrobić g-code ważący 100+ MB.
filasklep.pl

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2024
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 155

Re: I3 Blaszak

Postautor: dragonn » 19 paź 2017, 08:54

Yup, mój największy dotychczas miał 128MB a nie był to duży model tylko miał dużo szczegółów.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 868
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 103

Re: I3 Blaszak

Postautor: McKee » 19 paź 2017, 09:14

Ale to wyjątki są. Na początek dowolna stara karta SD - warto znajomych popytać czy nie mają zbędnych kilku.
Ja używam kilku 2GB, bo takie gdzieś miałem.
Te stare (Nie-HC) są lepsze IMHO.

PS.:Właśnie sobie przypomniałem, że gdzieś w gratach powinienem mieć 128MB (w starym telefonie) mini-SD - tylko nie wiem czy przejściówkę jakąś znajdę.
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 126
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Drukarka: i3 Blaszak
x 3

Re: I3 Blaszak

Postautor: Tuchajbej » 20 paź 2017, 09:31

I stało się. Nastąpił pierwszy wydruk.
Nie wytrzymałem, założyłem inne łożyska napinacza, kabli nie układałem tylko mniejwiecej je zabezpieczyłem. Nastawiłem się że uruchomię drukarkę i udało się. Na pierwszy ogień poszła kostka XYZ.
Żeby nie było. Jeszcze nie kalibrowałem drukarki, poza ustawieniem mniejwiecej stołu. Może dzisiaj wieczorem będę mieć czas to poustawiam więcej rzeczy. Cury też nie znam jeszcze więc wszystko było default'owo.

20171020_080930.jpg
20171020_080928.jpg
20171020_080925.jpg
20171020_080919.jpg


Przed pierwszym uruchomieniem nie obyło się bez mini fakapów. Źle podpiąłem wyprowadzenia silników, kierowałem się za bardzo internetem a za mało mózgiem. Jak to opanowałem to motałem się z kartą pamięci. Miałem SD ale była za mała i nie można było ustawić FAT32. Ostatecznie idzie na microSDHC 32gb bo tylko taką miałem.

Dzisiaj wieczorem pójdą wydruki uchwytów śrub napędowych do silników oraz uchwyt krańcówki Z bo oczywiście połamałem :clap:

Myślę, że oficjalnie pierwszy, prostszy i najprzyjemniejszy etap budowy jest za mną. Już drukuje, teraz trzeba zrobić żeby drukowała elementy znośnej jakości. Liczę na waszą pomoc. Piszcie co robić. Kalibracja widziałem że jest opisana na Printo3d, chyba że macie jakiś fajny przystępny tutorial :toast:
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 126
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Drukarka: i3 Blaszak
x 3

Re: I3 Blaszak

Postautor: Tuchajbej » 20 paź 2017, 20:13

Dupy nie urywa. Na razie ważne żeby spełniało swoją funkcję :mrgreen:
Czy na forum jest jakiś poradnik odnośnie kalibracji? Czy szukać w archiwaliach innych forów?

Silniki pracują dość głośno. Po godzinie druku są ledwo ciepłe. Chyba jednak przemyślę 2208 na X i Y. Ale to na spokojnie, póki co zrobić tyle ile sie da na tym zestawie.
Załączniki
20171020_195722.jpg
20171020_195644.jpg
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1154
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 110
Kontaktowanie:

Re: I3 Blaszak

Postautor: anraf1001 » 20 paź 2017, 20:14

Tuchajbej pisze:Dupy nie urywa. Na razie ważne żeby spełniało swoją funkcję :mrgreen:
Czy na forum jest jakiś poradnik odnośnie kalibracji? Czy szukać w archiwaliach innych forów?

Nie wiem czy jest coś innego niż to: viewtopic.php?t=68
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarka: Hypercube Evolution :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości