Coś jak Ulti, wykorzystując co się da z... Anet A8

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2915
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 515
Kontaktowanie:

Re: Jak z Anet A8 zrobić Ultimaker'a

Postautor: FlameRunner » 22 maja 2018, 19:54

@McKee, pierwotnie się powstrzymałem, ale skoro już zostałem wywołany...

@MarioM06, a nie mówiłem?! :D

Co do samej drukarki, piszesz że napęd będzie na osobnych wałkach. Skoro po tym nic nie będzie jeździć, może warto zrezygnować z litego wałka stalowego na rzecz czegoś lżejszego? Może daj tam rurkę aluminiową?
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
MarioM06
Posty: 51
Rejestracja: 05 maja 2018, 11:44
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój
x 15

Re: Jak z Anet A8 zrobić Ultimaker'a

Postautor: MarioM06 » 22 maja 2018, 21:13

Tylko czy rurka aluminiowa będzie wystarczająco sztywna na zginanie przy podparciu dwoma łożyskami? Ze średnicą nie zaszaleje bo miejsca mało. Poza tym mam zamiar dać po jednym wałku napędowym na oś, a z drugiej strony tylko rolki napinające, więc masa - moment bezwładności strasznie duży nie będzie.
UltiAnet 240x240x290,
Wielka Siostra 430x430x400 - w budowie
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 580
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 78

Re: Jak z Anet A8 zrobić Ultimaker'a

Postautor: kapi » 23 maja 2018, 08:29

ale z "drugiej strony", te rolki napinające pasek - one po części tez muszą być zsynchronizowane żeby nie kosiło krzyżaka
po tym pręcie też będzie przesuwać się wózek krzyżaka.
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Awatar użytkownika
MarioM06
Posty: 51
Rejestracja: 05 maja 2018, 11:44
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój
x 15

Re: Jak z Anet A8 zrobić Ultimaker'a

Postautor: MarioM06 » 27 maja 2018, 12:39

Mała aktualizacja, prace idą powoli bo inne obowiązki zajmują.
Rama pospawana i farba w kolorze mięty już schnie. :)
W międzyczasie przyszły paczki z:

ABC-RC:
- koła zębate na paski gt2 20t na wałek 8mm 6 szt.,
- łożyska liniowe LM12UU 4 szt. na oś Z,
- pasek gt2,

Na Allegro kupione też:
- paski zamknięte 112 mm 2 szt.,
- gniazdo AC do zasilania 230 V,

- koła pasywne (rolki napinające) gt2 gładkie 5 szt.

W lokalnej hurtowni kupione łożyska 698 4 szt. na wałki napędowe i 608 2 szt. do podparcia śrub osi Z.

Z własnych zapasów:
- pasek zamknięty 852 mm i koła zębate gt2 36 t do połączenia i napędu śrub osi Z

Inne rzeczy na zapas przy okazji ;)

Masakra z tymi zakupami. Szkoda że wszystkiego w jednym miejscu nie da się kupić. Czasem koszty przesyłki przekraczają wartość rzeczy której inni nie mają. Ciekawe że z chin opłaca się przysłać za darmo a lokalnie się nie da.
Załączniki
WP_20180527_12_03_06_Pro.jpg
WP_20180523_10_12_23_Pro.jpg
WP_20180527_11_58_17_Pro.jpg
Kopytko, Pajacyk0v
UltiAnet 240x240x290,
Wielka Siostra 430x430x400 - w budowie
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 580
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 78

Re: Jak z Anet A8 zrobić Ultimaker'a

Postautor: kapi » 27 maja 2018, 12:50

ten pasek 112 to do napędu X / Y ? krótki się wydaje...
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Awatar użytkownika
MarioM06
Posty: 51
Rejestracja: 05 maja 2018, 11:44
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój
x 15

Re: Jak z Anet A8 zrobić Ultimaker'a

Postautor: MarioM06 » 27 maja 2018, 13:02

Przeprowadziłem wstępny montaż, :D Będą dobre. Drugi wałek jeszcze wyżej będzie. Problem może się pojawić jak bym chciał przełożenie zwiększyć, ale w sumie to i tak na większe zębatki miejsca mało.
Załączniki
WP_20180527_12_56_17_Pro'.jpg
UltiAnet 240x240x290,
Wielka Siostra 430x430x400 - w budowie
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3088
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 394

Re: Coś jak Ulti, wykorzystując co się da z... Anet A8

Postautor: Kopytko » 27 maja 2018, 13:44

Naprawde nie spodziewalem sie, ze cos konkretnego z tego wyjdzie. Ale widac masz pomysl i bedzie cos naprawde dobrego. Tak trzymaj:)
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
mcxmcx
Posty: 816
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 40

Re: Coś jak Ulti, wykorzystując co się da z... Anet A8

Postautor: mcxmcx » 27 maja 2018, 15:00

Nie mam pojęcia dlaczego kolega robi napęd przez paski, jak podstawowa modyfikacja Ulti to direct drive żeby backslash usunąć.

Miejsca masz.
Awatar użytkownika
MarioM06
Posty: 51
Rejestracja: 05 maja 2018, 11:44
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój
x 15

Re: Coś jak Ulti, wykorzystując co się da z... Anet A8

Postautor: MarioM06 » 27 maja 2018, 15:21

Napęd przez paski głównie żeby silniki na boki nie wystawały. Backslash tak mi się zdaje powstaje głównie przez opory ruchu, luzy czy sprężystość elementów. Rozdzielenie prowadnic i napędu już w dość dużym stopniu powinno zmniejszyć opory, krótkie prowadnice i paski również na plus. Jaki efekt to się zobaczy.
UltiAnet 240x240x290,
Wielka Siostra 430x430x400 - w budowie
Awatar użytkownika
MarioM06
Posty: 51
Rejestracja: 05 maja 2018, 11:44
Lokalizacja: Goczałkowice-Zdrój
x 15

Re: Coś jak Ulti, wykorzystując co się da z... Anet A8

Postautor: MarioM06 » 17 cze 2018, 12:07

Film z testów XY:
https://www.youtube.com/watch?v=7AP_dXxNza4

Nawet radzą sobie te Anetowe silniczki. :)

Strasznie powoli mi to idzie ;) ale do przodu.
Pajacyk0v, kapi, Marvin27
UltiAnet 240x240x290,
Wielka Siostra 430x430x400 - w budowie

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość