Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Martin
Posty: 51
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 2

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 23 lip 2018, 22:02

Potrzebowałbym pomocy bardziej grzebiących w plikach konfiguracyjnych drukarek (czyli wszystkich oprócz mnie), szczególnie od AZSMZ mini lub innych Smothieboard-podobnych. W życiu nie dotykałem Smothie lub Marlina, tak wyszło, nie można się znać na wszystkim :)

Sprawa wygląda tak:
AZSMZ mini podpięty do silników i krańcówek, na razie na zewnątrz drukarki. Smothieware wgrane, plik config od sprzedawcy AZSMZ mini wgrany, coś tam działa, ekran wyświetla w porządku. Osie ładnie reagują na komendy z Pronterface. Ale...
Krańcówki nie reagują i nie wiem,czy problem w podłączeniu czy konfiguracji. Krańcówki tu to minimalistyczne styki (bez żadnej płytki drukowanej), wlutowane 2 kable na NC i C, podłączone do pinów (-) i (S - sygnał) na płytce AZSMZ. (+) nie podłączony, bo podobno nie można.
Pytania:
1. Czy kable inaczej podłączyć?
2. Czy coś w config nie tak? Kawałek config tu (zmieniałem też alpha/beta/gamma_homing_direction z home_to_min na home_to_max i nie pomogło):

# Endstops
endstops_enable true # the endstop module is enabled by default and can be disabled here
delta_homing true # forces all three axis to home a the same time regardless of
# what is specified in G28
alpha_min_endstop nc #
alpha_max_endstop 1.24^ # add ! to invert pullup if switch is NO to ground
alpha_homing_direction home_to_max # Home up
alpha_max 0 #
beta_min_endstop nc #
beta_max_endstop 1.26^ #
beta_homing_direction home_to_max #
beta_max 0 #
gamma_min_endstop nc #
gamma_max_endstop 1.28^ #
gamma_homing_direction home_to_max #
gamma_max 237 #


EDIT: HOME w pronterface lub G28 lub z ekranu nie działa
Załączniki
12.JPG
Martin
Posty: 51
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 2

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 24 lip 2018, 06:45

Przepraszam za drugi post o tym samym, czyli problemem z endstopami. Wysłanie M119 w pronterface nic nie zwraca. Inne komendy (M114, M117) zwracają komunikat, więc ogólnie działa komunikacja. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1814
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 316

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: McKee » 24 lip 2018, 08:43

Rozumiem, że tuż po włączeniu drukarki komenda "M119" nie zwraca żadnego wyniku?
Naciskasz kilka przełączników i również nic?
A nie włączyłeś przypadkiem sensor-less homing? Albo jakiegoś autolevelingu?
Zmierz jakie jest napięcie na pin-ach - powinno być pomiędzy 1V a 2V

PS.: ej... moment ... doczytałem Twój config: Ty nie masz endstopów ! :rotfl:
Działa jak powinno ;)
Usuń "nc" wpisz 0 albo jakąś wartość.

(alpha_min_endstop nc - oznacza brak endstopa / endstop notconnected - jeżeli endstop jest to wpisz mu "0" na początek, albo inną odległość / wyjdzie w praniu)
Motto na dziś: "How may I amuse you?"
Martin
Posty: 51
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 2

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 24 lip 2018, 11:27

Ok, będę sprawdzał, ale wydaje mi się, że mam zaznaczone, że nie mam endstopów na min, ale mam zdefiniowane na max. Czyli zgodnie z prawdą, podłączone tylko 3 endstopy.
Martin
Posty: 51
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 2

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 24 lip 2018, 23:28

No dobra, coś tam do przodu. AZSMZ mini nie wczytywał nowego firmware i konfiguracji z karty SD. Druga karta, 3x format i wszystko działa. Czekam na kolejny problem do rozwiązania.
Martin
Posty: 51
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 2

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 25 lip 2018, 23:14

Tak jak obiecywałem, kolejny problem do rozwiązania. Standardowa grzałka z elementem grzejnym 20mm jest za długa, dotyka nawiewów. Czy dostanę w Polsce grzałkę 12V o długości 15 mm, nigdzie nie widzę? Nie doczekam z Chin takiej, chyba wcześniej rzucę ten projekt.
Jeśli ktoś z Was ma pomysł, jaką grzałkę i ewentualnie blok można tu zastosować, żeby to się mieściło to będę wdzięczny. Na zdjęciu jest blok 20x16x12.
EDIT: teraz widzę, że kolega @5s0z3k też miał ten problem :(
Załączniki
2721B684-6803-4ED6-BDDB-2298E0825A0C.jpeg
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3866
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 418

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: dragonn » 25 lip 2018, 23:22

co prawda nie z PL ale może coś takiego https://www.aliexpress.com/store/produc ... caa8Cy5oZ4 ?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: anraf1001 » 25 lip 2018, 23:33

Ten sam sprzedawca sprzedaje też krótsze wersje grzałek z tego co mi wiadomo.
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
Martin
Posty: 51
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 2

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 25 lip 2018, 23:38

@dragon @anraf1001 Dzięki, ja jak wiewiórka, nic nie pamiętam sprzed miesiąca. 5t0z3k przecież pisał o tym, że grzałki muszą być krótsze, a teraz się dziwię. Za długo trwa ten projekt.

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość