Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Miejsce na rozmowy o drukarkach typu delta
Martin
Posty: 85
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 25

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 23 lip 2018, 22:02

Potrzebowałbym pomocy bardziej grzebiących w plikach konfiguracyjnych drukarek (czyli wszystkich oprócz mnie), szczególnie od AZSMZ mini lub innych Smothieboard-podobnych. W życiu nie dotykałem Smothie lub Marlina, tak wyszło, nie można się znać na wszystkim :)

Sprawa wygląda tak:
AZSMZ mini podpięty do silników i krańcówek, na razie na zewnątrz drukarki. Smothieware wgrane, plik config od sprzedawcy AZSMZ mini wgrany, coś tam działa, ekran wyświetla w porządku. Osie ładnie reagują na komendy z Pronterface. Ale...
Krańcówki nie reagują i nie wiem,czy problem w podłączeniu czy konfiguracji. Krańcówki tu to minimalistyczne styki (bez żadnej płytki drukowanej), wlutowane 2 kable na NC i C, podłączone do pinów (-) i (S - sygnał) na płytce AZSMZ. (+) nie podłączony, bo podobno nie można.
Pytania:
1. Czy kable inaczej podłączyć?
2. Czy coś w config nie tak? Kawałek config tu (zmieniałem też alpha/beta/gamma_homing_direction z home_to_min na home_to_max i nie pomogło):

# Endstops
endstops_enable true # the endstop module is enabled by default and can be disabled here
delta_homing true # forces all three axis to home a the same time regardless of
# what is specified in G28
alpha_min_endstop nc #
alpha_max_endstop 1.24^ # add ! to invert pullup if switch is NO to ground
alpha_homing_direction home_to_max # Home up
alpha_max 0 #
beta_min_endstop nc #
beta_max_endstop 1.26^ #
beta_homing_direction home_to_max #
beta_max 0 #
gamma_min_endstop nc #
gamma_max_endstop 1.28^ #
gamma_homing_direction home_to_max #
gamma_max 237 #


EDIT: HOME w pronterface lub G28 lub z ekranu nie działa
Załączniki
12.JPG
———
Anycubic i3 Mega
Delta Phineas 3DP
Martin
Posty: 85
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 25

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 24 lip 2018, 06:45

Przepraszam za drugi post o tym samym, czyli problemem z endstopami. Wysłanie M119 w pronterface nic nie zwraca. Inne komendy (M114, M117) zwracają komunikat, więc ogólnie działa komunikacja. Może ktoś ma jakiś pomysł?
———
Anycubic i3 Mega
Delta Phineas 3DP
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 2118
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 417

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: McKee » 24 lip 2018, 08:43

Rozumiem, że tuż po włączeniu drukarki komenda "M119" nie zwraca żadnego wyniku?
Naciskasz kilka przełączników i również nic?
A nie włączyłeś przypadkiem sensor-less homing? Albo jakiegoś autolevelingu?
Zmierz jakie jest napięcie na pin-ach - powinno być pomiędzy 1V a 2V

PS.: ej... moment ... doczytałem Twój config: Ty nie masz endstopów ! :rotfl:
Działa jak powinno ;)
Usuń "nc" wpisz 0 albo jakąś wartość.

(alpha_min_endstop nc - oznacza brak endstopa / endstop notconnected - jeżeli endstop jest to wpisz mu "0" na początek, albo inną odległość / wyjdzie w praniu)
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Martin
Posty: 85
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 25

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 24 lip 2018, 11:27

Ok, będę sprawdzał, ale wydaje mi się, że mam zaznaczone, że nie mam endstopów na min, ale mam zdefiniowane na max. Czyli zgodnie z prawdą, podłączone tylko 3 endstopy.
———
Anycubic i3 Mega
Delta Phineas 3DP
Martin
Posty: 85
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 25

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 24 lip 2018, 23:28

No dobra, coś tam do przodu. AZSMZ mini nie wczytywał nowego firmware i konfiguracji z karty SD. Druga karta, 3x format i wszystko działa. Czekam na kolejny problem do rozwiązania.
———
Anycubic i3 Mega
Delta Phineas 3DP
Martin
Posty: 85
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 25

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 25 lip 2018, 23:14

Tak jak obiecywałem, kolejny problem do rozwiązania. Standardowa grzałka z elementem grzejnym 20mm jest za długa, dotyka nawiewów. Czy dostanę w Polsce grzałkę 12V o długości 15 mm, nigdzie nie widzę? Nie doczekam z Chin takiej, chyba wcześniej rzucę ten projekt.
Jeśli ktoś z Was ma pomysł, jaką grzałkę i ewentualnie blok można tu zastosować, żeby to się mieściło to będę wdzięczny. Na zdjęciu jest blok 20x16x12.
EDIT: teraz widzę, że kolega @5s0z3k też miał ten problem :(
Załączniki
2721B684-6803-4ED6-BDDB-2298E0825A0C.jpeg
———
Anycubic i3 Mega
Delta Phineas 3DP
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5104
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 781

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: dragonn » 25 lip 2018, 23:22

co prawda nie z PL ale może coś takiego https://www.aliexpress.com/store/produc ... caa8Cy5oZ4 ?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1499
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 176

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: anraf1001 » 25 lip 2018, 23:33

Ten sam sprzedawca sprzedaje też krótsze wersje grzałek z tego co mi wiadomo.
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa ala Haribo/Mk3 :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
Martin
Posty: 85
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 25

Re: Delta Phineas 3DP - do 3 razy sztuka

Postautor: Martin » 25 lip 2018, 23:38

@dragon @anraf1001 Dzięki, ja jak wiewiórka, nic nie pamiętam sprzed miesiąca. 5t0z3k przecież pisał o tym, że grzałki muszą być krótsze, a teraz się dziwię. Za długo trwa ten projekt.
———
Anycubic i3 Mega
Delta Phineas 3DP

Wróć do „Delta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość