Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 5283
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1329
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: FlameRunner » 20 paź 2018, 20:30

Dla zaspokojenia ambicji, można zrobić jakąś ciekawą drukarkę dla siebie. Na forum docenimy. ;)
sw13zy
Posty: 44
Rejestracja: 16 paź 2018, 21:41

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: sw13zy » 20 paź 2018, 20:41

Zrobię drukarkę i będę musiał oddać Polubidzie pewnie... niestety. Jestem ambitny, ale to prawda... ja narobie się jak głupi, a jakaś tapeciara (z doświadczenia wiem ze tak jest ) na dwa tygodnie przed inżynierką zrobi cokolwiek i zda... Studia są często BARDZO nie sprawiedliwe ;(
Rozmawiałem z jednym wykładowcą to mówił że fajnie, że spoko, ale teraz już nie wiem.
Porozmawiam jeszcze z przyszłym promotorem.
:unknown: :unknown:

Zbiliście mnie z tropu i nie wiem :/ Może zrobię jakąś małą kartezjańską z aplikacą, czujniki w APK itp itd, choć zawsze byłem mechaniczny niż informatyczny :/ Ale chyba lepiej będzie napisać apk w programie z funkcjami typu włącz wyłącz światło w komorze, jaka temperatura stołu, itp i możliwość zmiany jej za pomocą apk.
Awatar użytkownika
Blazi
Posty: 163
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:29
Drukarka: Easythreed, M200
x 92

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: Blazi » 20 paź 2018, 20:48

sw13zy pisze:Może zrobię jakąś małą kartezjańską z aplikacą, czujniki w APK itp itd, choć zawsze byłem mechaniczny niż informatyczny :/ Ale chyba lepiej będzie napisać apk w programie z funkcjami typu włącz wyłącz światło w komorze, jaka temperatura stołu, itp i możliwość zmiany jej za pomocą apk.
Brzmi spoko. :good: Jak promotor stwierdzi, że to za mało to zaproponuj jeszcze kilka fajnych spektakularnych acz prostych do napisania funkcji, choćby dokup pojemnik na filament, wsadź czujnik wilgoci i na podstawie jego wskazań modyfikuj o kilka stopni temperaturę głowicy. Nie wiem, czy ma to jakikolwiek sens - ale chyba właśnie o to chodzi w pracy aby to sprawdzić? ;)
Pozdrawiam,
Ten typ od oprogramowania do drukarek.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5259
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 871

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: dragonn » 20 paź 2018, 20:50

Oddać? Jak robisz za kasę uczelni to na pewno, ale jak robisz za swoją to wszystko co zrobisz jest przecież Twoje. A nie słyszałem żeby ktokolwiek miał problem bo robił pracę za swoją kasę.
A powiedzmy sobie szczerze, załatwianie jakkolwiek kasy z uczelni to droga przez "piekło". I na pewno dostaniesz na taki projekt za mało.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
sw13zy
Posty: 44
Rejestracja: 16 paź 2018, 21:41

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: sw13zy » 20 paź 2018, 20:51

Najgorsze jest to że nigdy nie ciągnęło mnie do programowania, ani pisania w tych językach typu C++. Po prostu tego nie ogarniam... a jak patrze niektóre prace inżynierskie które są na wystawie to się za głowe łapie. Np. Cały most rozebrany na pół z dyferencjałem i opis co jak działa... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:


dragonn pisze:Oddać? Jak robisz za kasę uczelni to na pewno, ale jak robisz za swoją to wszystko co zrobisz jest przecież Twoje. A nie słyszałem żeby ktokolwiek miał problem bo robił pracę za swoją kasę.


Myślałem że to jest jako " praca uczelniana " i się oddaje, nie rozmawiałem jeszcze z żadnym wyładowcą co i jak wygląda. Dopiero w poniedziałek mam zajęcia z osobą z którą mogę o tym swobodnie porozmawiać.
Awatar użytkownika
Blazi
Posty: 163
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:29
Drukarka: Easythreed, M200
x 92

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: Blazi » 20 paź 2018, 21:02

sw13zy pisze:Najgorsze jest to że nigdy nie ciągnęło mnie do programowania, ani pisania w tych językach typu C++. Po prostu tego nie ogarniam...
To może zamiast softu dorób do drukarki jakiś fajny pojemnik na filament z pomiarem wilgotności i suszarką (poszukaj pod eBox firmy eSun). Albo fajny dwuzębatkowy ekstruder. Albo system poziomowania. Albo głowicę. Albo mocowanie głowicy w delcie. Albo właściwie cokolwiek co może być nowością - ale startując z etapu działającego urządzenia a nie od zera. Jak kupisz chinola i poskładasz sam dojdziesz do tego co chciałbyś w nim ulepszyć, a ulepszenie praktycznie czegokolwiek jest potencjalnie fajnym tematem pracy.

Z kasą jest różnie, na moją drukarkę dostałem kasę od dziekana (nie było jakoś specjalnie trudno ale musiałem się nachodzić) ale drukarkę musiałem zostawić, kolega z pracy niedawno robił sam i sobie zostawił, zależy od tematu i zakresu pracy.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2018, 21:07 przez Blazi, łącznie zmieniany 1 raz.
FlameRunner
Pozdrawiam,
Ten typ od oprogramowania do drukarek.
sw13zy
Posty: 44
Rejestracja: 16 paź 2018, 21:41

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: sw13zy » 20 paź 2018, 21:06

Poziomowanie stołu to nie jest chyba aż takie aj waj, dodać krańcówki i najprostrze poziomowanie zrobione. Głowicę w Delcie chciałem zrobić na magnesach neodymowych, które jest jedno z najlepszych bo bardzo ogranicza jakiekolwiek przekłamania.
Awatar użytkownika
Kama
Posty: 165
Rejestracja: 28 mar 2018, 17:34
x 22

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: Kama » 20 paź 2018, 21:11

Po mojej inżynierce praca została u mnie.
Nie wiem jaki masz konkretnie kierunek, ale u mnie na informatyce stosowanej mocno kręcili nosem na drukarkę (ledwo temat przeszedł) i oczekiwali głównie kodu, kodu, kodu...
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5259
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 871

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: dragonn » 20 paź 2018, 21:12

Krańcówki jako tako samej nie da się użyć do poziomania stołu, bo będzie ona wystawać poza dyszę i zawsze chaczyć o wydruk. Dlatego takie zagadnienie aż tak oczywiste nie jest, są różne rozwiazania z których każde ma swoje wady.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 5283
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1329
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: FlameRunner » 20 paź 2018, 21:15

sw13zy pisze:Poziomowanie stołu to nie jest chyba aż takie aj waj, dodać krańcówki i najprostrze poziomowanie zrobione.

To zrób jakieś mniej proste. :P Nie wiem, daj silniki na punkty mocowania stołu żeby się sam poziomował.
Poczytaj sobie na przykład jakieś informacje o tym, jak jest zrobione poziomowanie i tak zwane autopoziomowanie w drukarkach Zortrax M200 oraz Ultimaker 3.
Zrobisz tak samo jak w M200, tylko ze śrubkami kręcącymi się samoczynnie i inżynierka gotowa. ;)
sw13zy

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość