Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

To dobre miejsce na pytania i worklogi
sw13zy
Posty: 44
Rejestracja: 16 paź 2018, 21:41

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: sw13zy » 22 paź 2018, 15:28

dragonn pisze:
sw13zy pisze:5mm mogą być bardziej wytrzymałe od 6mm?

Podziałka != szerokosć.

ZESTAW
Czyli ten zestaw wyżej jest lepszy?
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 870
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 145

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: kapi » 22 paź 2018, 18:09

Podziałka to nie szerokość!

To odległość między zębami paska - osiami zębów.
Jego szerokość też ma wpływ na wytrzymałość.

Popularny w drukarkach pasek ma podziałkę 2mm stąd jego oznaczenie GT 2 przy czym GT po części określa zarys zęba.

Podany przykładowo T5 - ma podziałkę 5 mm w osiach zębów.

Ważne też jest, że szerokości pasków są katalogowe i jeśli na podstawie obliczeń wyjdzie 11mm to należy przyjść KOLEJNY WIĘKSZY rozmiar.

Podane zestawy bazują na pasku z podziałką 2mm.
Wieksza liczba zębów na kole nie poprawi rozdzielczości maszyny a jej niezawodność. Że jak dasz duże przyspieszenie to koło nie zetnie zębów z paska. To też się oblicza :)
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400
sw13zy
Posty: 44
Rejestracja: 16 paź 2018, 21:41

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: sw13zy » 22 paź 2018, 18:29

No i ktoś mi wytłummaczył jak krowie na miedzy, dzięki!!! :? :? :? :oops: :oops: :oops:
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 557
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 94

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: Tuchajbej » 22 paź 2018, 18:49

Kup deltę anycubica za 830zl. Jest na naprawdę spoko komponentach. Niezła elektronika, prowadnice liniowe. Z wysyłką z Czech w 4dni w Polsce.
Za tą cenę nie masz szans kupić samych elementów, w dodatku wszystko pasuje.

Potem dopasuj obliczenia do sprzętu. I ew. Dodaj coś od siebie. Np system monitoringu i zabezpieczeń ppoz.
Nikt nie musi wiedzieć że kupiłeś kita.

Chłopaki rozpracowali ja dokumentnie więc wsparcie będziesz miec.

Mówię to z perspektywy osoby która inzynierke broniła dawno temu. Szkoda czasu.


Tapatalkniete z SGS7E więc nie czepiać się błędów.[emoji16]
jarn
HEVO i MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
sw13zy
Posty: 44
Rejestracja: 16 paź 2018, 21:41

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: sw13zy » 22 paź 2018, 18:59

Ja chce sobie zrobić, bo bardzo lubie takie zajęcia :D
Jak zepsuje to będzie na mnie i tyle. Takie małe " doświadczenie " oraz satysfakcja :D
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2561
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 470
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: virgin71 » 22 paź 2018, 22:19

Tuchajbej pisze:Za tą cenę nie masz szans kupić samych elementów, w dodatku wszystko pasuje.

Za tę cenę. Tak, czepiam się;)
Tuchajbej
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 5283
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1329
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: FlameRunner » 22 paź 2018, 22:43

Hmm, a co w końcu ma być tematem pracy? Chyba zgubiłem wątek. :(
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 4673
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 2118
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: dziobu » 22 paź 2018, 22:54

Też mam wrażenie że na chwile obecną to wątek o budowaniu drukarki.
Dla odmiany - delty ;) Niepopularnej ostatnio na forum ;P
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
sw13zy
Posty: 44
Rejestracja: 16 paź 2018, 21:41

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: sw13zy » 24 paź 2018, 22:03

Więc tak. Temat ruszył do przodu. Pomysł się spodobał i dostałem " zgodę " na rozpoczęcie. ;D
Będzie to 3D drukarka Delta z aplikacją która posiada podstawowe dane o drukarce odczytując je w czasie rzeczywistym np. temp. stołu, temp. wydku, czas pozostały do wydrku, stan drukarki ( włączona - wyłączona/ pracue - nie pracje ), chciałbym zrobić opcję wgrywania obiektów do druku przez wifi ( internet), czyli np. jestem w pracy włączam zdalnie drukarkę i wysyłan coś co potrzebuje po pracy, no i ostatecznie manualne sterowanie głowicą.

Obecnie jestem na fazie projektowania drukarki w Inventorze i troche mam problemów z " ożywieniem " elementów, może to nie będzie wymagane :/

:piwo: :piwo: Wiem że to jest AMBITNE! :piwo: :piwo:

P.S. Jestem na 3 roku więc mam dużo czasu na ambitne projekty ;D
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2561
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 470
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3D jako Praca Inżynierska.

Postautor: virgin71 » 25 paź 2018, 06:22

sw13zy pisze:Jestem na 3 roku więc mam dużo czasu na ambitne projekty ;D

Za rok już będziesz kląć jak szewc. Nie Ty pierwszy miałeś to błędne myślenie;)
WillingMagic

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości