Schemat SKR 1.4 Turbo

To dobre miejsce na pytania i worklogi
punky10
Posty: 4
Rejestracja: 10 wrz 2020, 16:53

Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: punky10 » 10 wrz 2020, 17:03

Witam.
Stało się jakoś tak że odwrotnie włożyłem kostkę z end-stopu i upaliłem płytkę :unknown:
Pod lupą widzę że upalony został ten element.
Posiada ktoś może schemat tej płytki. Miał ktoś podobny problem i wie czy to tylko ten element sie spalił czy płytka szrot?
Pozdrawiam Piotr.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
mpk
Posty: 81
Rejestracja: 27 lis 2019, 00:01
x 18

Re: Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: mpk » 10 wrz 2020, 18:01

https://github.com/bigtreetech/BIGTREET ... .4-SCH.pdf
trochę trudno mi sobie wyobrazić jak odwrócony endstop miałby ci spalić FB3, ale jakby co to ma wartość 120R
punky10
Posty: 4
Rejestracja: 10 wrz 2020, 16:53

Re: Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: punky10 » 10 wrz 2020, 18:42

Dzięki wielkie za schemat. Wygląda jakby spalił sie opornik R41. Spróbuje wlutować inny i dam znać czy coś to dało.
Holgin
Posty: 616
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 341

Re: Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: Holgin » 10 wrz 2020, 21:32

Płytka poza tym działa? Na pewno R41? Jeżeli to FB3 to nie jest to rezystor tylko ferrycik, BLN tak zwany, łączy masy analogową i cyfrową.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 6148
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1835

Re: Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: rafaljot » 10 wrz 2020, 23:07

najczęściej przy odwróconym stepie lub przesuniętym o jeden pin pali się równo wszystko. procesor, pozostałe dobrze wsadzone stepy też.
choć zdaża się że nie. jak nie było zasilania vmot to szansa jest większa.

zanim ją włączysz to sprawdź pozostałe stepstiki. niestety palą się tak że zwierają randomowe piny. wówczas wsadzeniem takiego spalonego stepa powoduje uwalenia kolejnej płytki.

Jak sprawdzić stepy nie wsadzając ich?
testerem diodowym w mierniku. każdy pin z każdym. nigdzie nie powinno być zwarcia. z wyjątkiem dwóch mas.
Abys, Adinfo
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
mpk
Posty: 81
Rejestracja: 27 lis 2019, 00:01
x 18

Re: Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: mpk » 11 wrz 2020, 00:15

Ale kolega nie mówił o odwróconych stepstickach, tylko endstopie.
Tutaj faktycznie, jeżeli endstop miał by być sterowany sygnałem niskim, to odwrócenie wtyczki skutkowałoby zwarciem +5v i GND.
No ale w takim przypadku chyba bardziej spodziewałbym się upalenia regulatora 5v, czy (daj Boże) jakiegoś bezpiecznika, niż oznaczonego ferytu, czy wspomnianego opornika od resetu...

// edit: dobra, z regulatora się wycofuję. 3A to jednak spory zapas;)
// edit2: a jak człowiek założy okulary, to nawet da się zobaczyć, że R41 nie jest od resetu, tylko podciąga pin rtc do vbat
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 6148
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1835

Re: Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: rafaljot » 11 wrz 2020, 10:28

aaaa. jakoś przeczytałem " stepstick" :D
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
punky10
Posty: 4
Rejestracja: 10 wrz 2020, 16:53

Re: Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: punky10 » 11 wrz 2020, 21:10

Wymiana rezystora nie dała zamierzonych efektów.
No ale w takim przypadku chyba bardziej spodziewałbym się upalenia regulatora 5v,

Po podłączeniu płytka momentalnie się grzeje w okolicy regulatora. Niestety nie mam żadnego na stanie więc muszę zamówić. Powiem jakie będą efekty wymiany regulatora.
Pozdrawiam i dziękuje za wszelkie sugestię pomoc.
Przy okazji zamówiłem nową płytkę, ale próby reanimacji tej nie porzucam :)
Holgin
Posty: 616
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 341

Re: Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: Holgin » 11 wrz 2020, 21:34

Regulator chyba 3.3V? Jest jakieś napięcie na wyjściu?
punky10
Posty: 4
Rejestracja: 10 wrz 2020, 16:53

Re: Schemat SKR 1.4 Turbo

Postautor: punky10 » 15 wrz 2020, 23:56

Holgin pisze:Regulator chyba 3.3V? Jest jakieś napięcie na wyjściu?

Napięcie na wyjściu jest w granicy 3.4V
Ale niewyrażalnie się grzeje ...

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość