Klon Ultimaker 2 Extended

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 225
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 27

Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 20 mar 2017, 10:10

Cześć,
Zaczynam przygotowania lub bardziej rozeznanie do budowy.
Choć potrwa to trochę bo zamawiam z aliexpress.
A że w paru sprawach mam wątpliwości to od razu tworzę ten temat.

Będę się wzorował na tym.

Odświeżyłem listę potrzebnych części biorąc już pod uwagę że będę budował tą powiększoną w osi Z wersję.

Puki co wyszło 2000zł bez profili aluminiowych.
Myślę że tak czy siak końcowa cena będzie się wahała o okolicach 2K

1. Nie wiem jaki wybrać printhead - czy jakieś chińskie klony oryginalnego UM czy wrzucić e3d v6.
I czy warto uzbroić ten sprzęt w 2 głowice? Jeśli tak to czy macie jakieś fajne rozwiązanie dla dwóch głowic.

2. Elektronika, Ultimaker2 V2.1.4 lub arduino + ramps 1.4.
Ktoś ma elektronikę ultimakera? jak jest różnica oprócz ceny?

3. Profile aluminiowe - gdzie kupić?
Najlepiej dla mnie by było jak bym kupił w jednym miejscu wałki liniowe + profile aluminiowe już docięte tak jak chcę.
Znacie kogoś kto to oferuje w rozsądnej cenie?


Chętnie przyjmę wszelkie uwagi co do podzespołów ;)

PS. ma ktoś taką konstrukcję? jak się sprawuje oś X, Y ?
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 1830
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 219
Kontaktowanie:

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: FlameRunner » 20 mar 2017, 10:31

ad 1.
Najprościej i najbliżej oryginału będzie oczywiście oryginalna głowica od UM. Nie wiem, czy chciałbym chińską kopię.
Jeśli odchodzimy od oryginału, można się bawić. Można pójść w głowicę z mocowaniem j-head, czyli właśnie E3D czy choćby Lama3D.
Można, i taka opcja szczerze mnie kusi, pójść w stronę Zortraxa, czyli zrobić podwójny krzyżak i ekstruder na wózku XY, i do tego dać oryginalną głowicę do Zortrax M200/M300 bądź pójść w stronę głowicy wykonanej przez Micro Swiss do klona M200 (Duplicator 6) https://store.micro-swiss.com/products/ ... plicator-6 .
filasklep.pl

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
PrzemoS
Zasłużony
Posty: 333
Rejestracja: 01 sie 2016, 12:11
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: Ultimaker 2 Extended
x 70

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: PrzemoS » 20 mar 2017, 10:36

Ja tez wlasnie robie um2 ale na ramie tej oryginalnej gosciu wycina mi pod um2 rame za 80-100zl (pomoglem mu w czyms i mam teraz taniej u niego) i czesci na ali wyszly mi 1300zl z elektronika i ze wszystkim:)

Pare czesci juz mam wiec tez taniej wyszlo..

rBVaGVXDeN2AIJAwAAOaF3Umr2A894.jpg
"Z pozdrowieniami Przemek" :git: :git:

Mendel90 Remastered - Sprzedana
:( :( :(
Ultimaker 2 Extended - Lepiej być nie Moze :devil: :devil: :devil:
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 225
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 27

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 20 mar 2017, 10:49

@FlameRunner
W sumie nie ma dużo roboty żeby zrobić podwójne prowadnice dla osi XY.
Pewnie tak zrobię - zminimalizuje to trochę drgania.
Ważne też będzie żeby łożyska liniowe w środku printhead'a były dobrej jakości.
Co do samej głowicy to dla mnie nie ma większego znaczenia bo chyba nie ma to wpływu na jakość druku.
Byle by była dobra dysza + termistor. Reszta ma tylko bez problemu doprowadzać filament więc jakość nie jest wymagana.
Tak mi się wydaje.

@PrzemoS
Ja właśnie nie chciałem takiej ramy, lubię mieć dostęp z każdej strony.
Jaką głowicę/printhead kupiłeś do tego ?
Awatar użytkownika
PrzemoS
Zasłużony
Posty: 333
Rejestracja: 01 sie 2016, 12:11
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: Ultimaker 2 Extended
x 70

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: PrzemoS » 20 mar 2017, 10:56

Sokoli pisze:@FlameRunner
W sumie nie ma dużo roboty żeby zrobić podwójne prowadnice dla osi XY.
Pewnie tak zrobię - zminimalizuje to trochę drgania.
Ważne też będzie żeby łożyska liniowe w środku printhead'a były dobrej jakości.
Co do samej głowicy to dla mnie nie ma większego znaczenia bo chyba nie ma to wpływu na jakość druku.
Byle by była dobra dysza + termistor. Reszta ma tylko bez problemu doprowadzać filament więc jakość nie jest wymagana.
Tak mi się wydaje.

@PrzemoS
Ja właśnie nie chciałem takiej ramy, lubię mieć dostęp z każdej strony.
Jaką głowicę/printhead kupiłeś do tego ?


jeszcze nie kupilem ale albo oryginal albo tak jak Filip mowi e3d wtedy drukne sobie z thingviersa mocowania:)
"Z pozdrowieniami Przemek" :git: :git:

Mendel90 Remastered - Sprzedana
:( :( :(
Ultimaker 2 Extended - Lepiej być nie Moze :devil: :devil: :devil:
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 1726
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 181

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: rafaljot » 20 mar 2017, 12:58

Nie mam ultimakera, ale starałem się zorientować w tym temacie i z tego co rozumiem, to płytka od Ultimakera nie jest zgodna z pinami RAMPsa. Zaletą zastosowania
- oryginalnej
- lub nie płytki http://tinyurl.com/lueo6fy tam jest zdaje się jakieś przydatne dodatkowe sterowanie wentylatorem, czujnik dymu:/
- lub Ultimaker Shield+Arduino Mega http://tinyurl.com/mlvssol
powinno być to, że będzie się dało wgrać oryginalny firmware Ultimakera lub ten https://bultimaker.bulles.eu
i to , wyobrażam sobie, będzie potem działać dobrze z Curą, pewnie pod warunkiem że głowica będzie taka sama i filament 2.85 i nie wiem co jeszcze.
Lume 1.0++
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
aviko
Posty: 23
Rejestracja: 01 gru 2016, 11:01
Lokalizacja: Poznań
Drukarka: i3 alu, hackerbot
x 6
Kontaktowanie:

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: aviko » 20 mar 2017, 18:21

mam w bookmarkach taki link:

https://docs.google.com/document/d/1JPu ... IbXs/edit#

polecam lekture
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 225
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 27

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 20 mar 2017, 22:44

Skoro już planuje taką drukarkę to chciał bym żeby miała podobne rozwiązanie jak w UM 3.
Chodzi mi o te podnoszone dysze.

Nie widzieliście gdzieś takiego rozwiązania?

Będę próbował zrobić to podobnie jak oni - mechanicznie, bez dodatkowej elektroniki.
Żeby odpowiedni ruch printhead'a zmieniał wychylenie głowic.

Muszę to przemyśleć, na pewno da się to jakoś wymyślić.
Awatar użytkownika
pszczelaszkov
Posty: 218
Rejestracja: 28 gru 2016, 23:59
Lokalizacja: Piła
x 29

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: pszczelaszkov » 20 mar 2017, 22:45

Nigdy nie widzialem tego rozwiazania. Opowiedz :D Jakie to ma zadanie?
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 225
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 27

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 20 mar 2017, 22:49

Ogólnie zamysł jest taki żeby tylko jedna z głowic (ta która drukuje) mogła się stykać z wydrukiem.
Właśnie sam nie wiem do końca jak oni to zrobili, bo to musi działać bardzo dokładnie.

Zerknij sobie jak działa ultimaker 3.

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość