Klon Ultimaker 2 Extended

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
pszczelaszkov
Posty: 174
Rejestracja: 28 gru 2016, 23:59
Lokalizacja: Piła
x 21

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: pszczelaszkov » 21 mar 2017, 00:15

Wszedzie timelapsy ;/ Ale jak ja bym mial zrobic cos takiego ze nieaktywna idzie w gore to dalbym precyzyjnie wyciety heatblock zeby mogla ladnie w tym chodzic i przycisnal bym glowice lekka sprezyna tak zeby jesli niema sily od strony ekstrudera byla o 0.5mm wyzej czy cos takiego. Ale to tak wymyslilem na szybko :D Bym musial jeszcze troche na kiblu posiedziec i w beben od pralki popatrzec, swoja droga chcialem na podobnej zasadzie autoleveling zrobic ale stwierdzilem ze za male elementy i niechcialo by mi sie wciskac.
Awatar użytkownika
G4ever
Posty: 102
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:18
Lokalizacja: Kęty
Drukarka: BFPrinter, Skriware
x 12
Kontaktowanie:

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: G4ever » 21 mar 2017, 08:21

Sokoli pisze:Ogólnie zamysł jest taki żeby tylko jedna z głowic (ta która drukuje) mogła się stykać z wydrukiem.
Właśnie sam nie wiem do końca jak oni to zrobili, bo to musi działać bardzo dokładnie.

Zerknij sobie jak działa ultimaker 3.



W 3D Gence industry jest coś podobnego
Załączniki
Extruder2-min.png
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 186
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 20

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 21 mar 2017, 10:26

Ogólnie dość ciekawa opcja z tymi podnoszonymi dyszami.
Jest tu ktoś kto ma na sztywno dwie dysze obok siebie?
Ciekaw jestem ile zachodu jest warte takie rozwiązanie i co o tym myślicie?

Ja myślę że to jest spoko, podczas wydruku tylko ta dysza która drukuje powinna mieć kontakt z wydrukiem.
W wykonaniu największym problemem jest fakt że dysze muszą być bardzo stabilne.
Czasami dysza napiera na wydruk bardzo mocno i nie może być opcji że się wtedy podniesie.
Awatar użytkownika
rafaljot
Posty: 1040
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume 1, Vertex K8400
x 76

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: rafaljot » 21 mar 2017, 16:28

Faktycznie ciekawe. Może tak:
Załączniki
Zrzut ekranu 2017-03-21 o 16.27.46.png
Lume 1.0++
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 75%
Awatar użytkownika
pszczelaszkov
Posty: 174
Rejestracja: 28 gru 2016, 23:59
Lokalizacja: Piła
x 21

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: pszczelaszkov » 21 mar 2017, 16:42

rafaljot pisze:Faktycznie ciekawe. Może tak:

Jak chcesz to kontrolowac bez uzycia elektroniki?
Awatar użytkownika
rafaljot
Posty: 1040
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume 1, Vertex K8400
x 76

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: rafaljot » 21 mar 2017, 16:50

nie wiem :D
Może akceleracją? :D
Lume 1.0++
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 75%
Awatar użytkownika
rafaljot
Posty: 1040
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume 1, Vertex K8400
x 76

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: rafaljot » 21 mar 2017, 18:00

a to nie tak, że jast jakiś luz na rurce od ekstrudera i filament działa tak jak linka od hamulca rowerowego a rurka jak pancerz tej linki? Jeśli tak to bym zrobił właśnie tak jak hamulec v-break
Lume 1.0++
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 75%
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 186
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 20

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 21 mar 2017, 18:48

Tutaj znalazłem kolesia który podobnie kombinuje:

https://www.youtube.com/watch?v=kDalMkKf0uw
http://www.thingiverse.com/thing:2187379

Ale raczej kiepskie rozwiązanie ;)
Ja kombinuje żeby jedna z dysz się opuszczała i podnosiła.
Też chcę wykorzystać klony e3d v6 ;)
Awatar użytkownika
Kopytko
Posty: 1485
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 137

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Kopytko » 21 mar 2017, 19:30

Krzysiek z fabrykatora już nawet zbudował mechanizm i zainstalował w swojej prusie i3, ale pracy stanęły w miejscu bo równocześnie kombinuje z uruchomieniem drukarki na silnikach DC zamiast krokowych.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
rafaljot
Posty: 1040
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume 1, Vertex K8400
x 76

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: rafaljot » 21 mar 2017, 19:56

tu gość drukuje jedną głowicą dwa kolory.
https://www.youtube.com/watch?v=hvh5HKj31QA

ale nie to przykuło moją uwagę, tylko przeniesienie napędu...
Lume 1.0++
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 75%

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: juurd, pacy i 1 gość