Klon Ultimaker 2 Extended

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2246
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 233

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Kopytko » 08 maja 2017, 10:44

S3b pisze:
Szopen pisze:3. Czy ktoś skończył już budowę klonu Ultimakera i może coś powiedzieć o jakości druku?


Ja zbudowałem "klona" ale trochę wyszedłem poza specyfikację. Budowałem w oparciu o już posiadane graty...
http://www.thingiverse.com/make:295858
Cały czas coś modyfikuję w tej drukarce, więc to ciągle WIP ale już sporo przedrukowałem na niej plastiku.
Z jakości wydruków jestem bardzo zadowolony - https://www.dropbox.com/sc/sso21u0tqht1 ... KFfZTLIsHa
W miarę możliwości chętnie odpowiem na pytania.

Jaka masz glowice?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
S3b
Posty: 165
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:44
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: P3Steel 2.01/UM2 AE
x 16

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: S3b » 08 maja 2017, 10:49

Kopytko pisze:]
Jaka masz glowice?


Klon V6 z łącznikiem pozwalającym doprowadzić bowden (fi 4mm) do samej dyszy. Ale już kończę projektować kompletny wózek pod chimerę i to będzie docelowy hotend...
Ultimaker 2 Clone @1.75mm Bowden :: P3Steel @3mm direct :: Work in progress: Mostly Printed CNC ::
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 225
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 27

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 11 maja 2017, 18:03

@S3b ja właśnie się zastanawiam co do głowicy.

Myślałem żeby kombinować z podnoszeniem jednej dyszy tak jak w UM3 ale jak się zainteresowałem tematem to nie rozwiązuje problemu w 100%.
Ma ktoś 2 dysze na sztywno? jakie jest wasze zdanie, ma to sens?

Wiem że główny problem jest taki że z dyszy z której się aktualnie nie korzysta wypływa filament i potem się przykleja w okół modelu.
Pytanie czy można potem to łatwo oderwać czy faktycznie nie jest tak kolorowo i jest to spory problem.
samezrp
Posty: 751
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 37

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: samezrp » 11 maja 2017, 19:59

Ja w tej chwili właśnie pracuję nad Chimerą. Planowałem jedną dyszę na stałe mieć, drugą dołączaną bowdenem, żeby nie obciążać karetki, mieć w razie co, bo generalnie nie planuję standardowo "podwójnych wydruków", poddałem się, już pisałem, nie mam pojęcia jak delty na bowdenie potrafią pracować. W tej chwili drukuję:
http://www.thingiverse.com/thing:852748
obadamy.
Jeśli obie głowice są dobrze wypoziomowane wzajemnie nic się nie zaczepia. Dużo zależy od slicera. Używam RepetierHosta i pluginów, tylko na Curze udało mi się uzyskać "wipe tower":
Clipboard01.png

ew. wipe tower + ooze shield:
Clipboard02.png

Przy tych elementach nie widać żadnych wycieków. Widać drobne syfki, ale wynikające z nitek raczej, ale widać je tylko pod mikroskopem.
Generalnie jeszcze się nie poddałem, choć najbardziej bym chciał drugą głowicę i ekstruder mieć dołączaną tylko w razie potrzeby, nie non stop.
Zapobieganie wyciekaniu w Slice3r poprzez obniżenie o 5st temp nieaktywnej głowicy to jakieś nieporozumienie. W innych slicerach nie udało mi się rozsądnie przygotować wydruku.
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 225
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 27

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 11 maja 2017, 21:32

Jak złożę klona UM to chcę przetestować coś takiego: http://www.thingiverse.com/thing:1680034
W aktualnej drukarce mam extruder direct a nie bardzo chcę to zmieniać ;)

Wydaje mi się że takie rozwiązanie może się sprawdzić do wydruków dwukolorowych.
Ciekawe czy dało by się na tym drukować PLA + PVA.

A dwie głowice potrzebne są do drukowania z różnych materiałów (o różnych temperaturach).


@samezrp
Ja właśnie nie miałem nigdy doczynienia z bowdenem i trochę się boje ;)
A w moim UMO ekstrudera wade nie zamontuje bo za ciężki.
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 225
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 27

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 19 cze 2017, 19:41

ufff..... udało mi się przebrnąć przez forum ;)
Trochę mnie nie było - urlopy i takie tam.

Z chin nie przyszła mi tylko jedna paczka (i to ta najtańsza) na 13 paczek.

Tak to wygląda teraz:
20170619_191217.jpg


Jeszcze nie zdążyłem ogarnąć po powrocie ;)

Co do tego co przyszło z chin.
Wszelkie części mechaniczne które kupiłem u skośnookich się nie nadają.
Musiałem kupić wszystkie wałki liniowe jeszcze raz z polski, i coś mi się wydaje że zębatki też będę musiał kupić w Polsce bo teraz na tych chińskich mi strasznie nierówno pracują osie X, Y (pokrzywione są te zębatki jak by je ręcznie robili).
Stół też już zamontowany ale strasznie ciężko chodzi, na tyle że zastanawiam się czy silnik da radę go ruszyć.
Nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić - nie miałem wcześniej styczności ze stołem w osi Z.

Mam nadzieję że teraz częściej będę robił aktualizację ;)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2199
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 179

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: dragonn » 19 cze 2017, 19:52

Jakie zębatki masz na myśli? Bo ja teraz dostałem 'idler' (naciągacze do pasków?) i się zastanawiam czy nie mają za dużych oporów. Co do wałków liniowych wiem że tdi-cad ma i również w poltech24 mają ale tam chyba nie docinają.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1200
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 115
Kontaktowanie:

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: anraf1001 » 19 cze 2017, 20:01

dragonn pisze:'idler' (naciągacze do pasków?)

Raczej koło pasowe ;-)
dragonn pisze:Co do wałków liniowych wiem że tdi-cad

Szczerze polecam :git:

EDIT
Wiecie w ogóle gdzie kupię w PL zębatki z otworem 3mm 20 zębów wersje z zębami i bez?
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarka: Hypercube Evolution :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
Awatar użytkownika
Sokoli
Posty: 225
Rejestracja: 03 paź 2016, 12:58
Lokalizacja: Radom
x 27

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: Sokoli » 19 cze 2017, 20:45

Wałki kupiłem właśnie od tdi-cad.
Miałem na myśli koła pasowe ;)
No właśnie chyba są paski trochę za bardzo napięte.
A koszta coś się zwiększają coraz bardziej więc chyba odpuszczę na razie.
Poluzuję te paski i powinno działać, jak się okaże że ma to bardzo negatywny wpływ na wydruk to będę myślał.

Kombinuje właśnie z osią Z.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2199
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 179

Re: Klon Ultimaker 2 Extended

Postautor: dragonn » 19 cze 2017, 21:12

No moje jako tako wydaje się być dobrze wykonane tylko te łożyska w środku coś nie wiem, nie kręci się to zbyt lekko ale ciężko też nie xD.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość