Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 15 cze 2021, 22:53

Nie równej walki ciąg dalszy :(
Wygląda na to że moje due3dom mini jest jakieś felerne, czasami drukuje 2-3h bez problemu a czasami po 10 min się zawiesza i wygląda na to że grzanie stołu kompletnie nie ma z tym nic wspólnego. Z moich obserwacji wychodzi, że w momencie zawieszenia się drukarka staje w miejscu ale na wyświetlaczu nadal się wszystko wyświetla tylko nic się już nie zmienia ani nie działa animacja wentylatora od chłodzenia wydruku. Następnie po kilku lub kilkunastu sekundach gaśnie wszystko i drukarka uruchamia się od nowa.
Możecie polecić jakaś płytę do sterowania drukarki ?? 32bity to chyba oczywiste, 4 do 6 wyjść na silniki (wszystko zależy od ceny).
jakubperson
Posty: 198
Rejestracja: 19 lis 2019, 20:50
x 50

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: jakubperson » 15 cze 2021, 23:26

SKR Pro v1.2 chyba może być tym czego szukasz?
Elhape
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 15 cze 2021, 23:56

Tyle tego jest że głowa mała :(
Znalazłem jeszcze BIGTREETECH BTT Octopus V1.1
No i klon Duet 2 wifi w podobnej cenie.
ehhh tylko wydawać 300zł żeby okazało się, że to nie to :crazy2:
Mati
Posty: 332
Rejestracja: 10 maja 2020, 17:28
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Ender 3, V-Core2
x 102

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Mati » 16 cze 2021, 15:23

Duet :D
Awatar użytkownika
Rozarh
Posty: 116
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: DIY
x 16

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Rozarh » 16 cze 2021, 21:59

Elhape pisze:Nie równej walki ciąg dalszy :(
Wygląda na to że moje due3dom mini jest jakieś felerne, czasami drukuje 2-3h bez problemu a czasami po 10 min się zawiesza i wygląda na to że grzanie stołu kompletnie nie ma z tym nic wspólnego. Z moich obserwacji wychodzi, że w momencie zawieszenia się drukarka staje w miejscu ale na wyświetlaczu nadal się wszystko wyświetla tylko nic się już nie zmienia ani nie działa animacja wentylatora od chłodzenia wydruku. Następnie po kilku lub kilkunastu sekundach gaśnie wszystko i drukarka uruchamia się od nowa.

Miałem podobny przypadek na początku uruchamiania drukarki. Nie podejrzewam, żeby u ciebie było to samo, ale warto sprawdzić.
Chodzi o to, że używałem driverów DRV8825 na RAMPS 1.4 i to jest mały problem, jeśli stepsticki zgłoszą ERROR - niby nic, ale RAMPS robi wtedy zwarcie zasilania płyty :) wymusza logiczne "0" na pinie, który jest na tej płycie podpięty do Vcc - beż żadnego rezystora... O dziwo nie spala to płyty a jedynie ją resetuje... Możliwe, że twoje stepsticki i płyta robią podobną robotę?
U mnie przyczyną błędów było przegrzewanie stepsticka bo nie ustawiłem odpowiedniego prądu na uzwojeniach silnika.
Elhape
Jak mawiał wieszcz artusiek:
nie chcesz grzebać ... kup prusę ( np. )
kupiłeś coś co dopieszczasz ..naucz się grzebać
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 16 cze 2021, 23:18

W sumie jakoś o przegrzewaniu się stepów nie pomyślałem, mam dwa nowe TMC2209 to spróbuje je uruchomić a na Z i E zmniejszę znacznie prąd na próbę.
Pojawił się jeszcze jeden problem :rotfl:
Przetopiłem spokojnie 500g filamentu i jak na złość ostatnio zdarza się, że podczas wydruku filament się zablokuje w głowicy. Wystarczy cofnąć z 20mm i wysunąć ponownie i działa ale wydruk trzeba zaczynać od nowa. Myślałem że to za duża retrakcja ale wychodzi na to, że problem leży gdzieś indziej. Oczywiście zaczęło się po tym jak rozebrałem i poskładałem od nowa hotend :lol:
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 18 cze 2021, 22:23

Jestem w szoku jak po wymianie A4988 na TMC2209 zmieniła się praca drukarki :shock: Teraz cały czas mam wrażenie że już się zawiesiła i nie drukuje :rotfl:
Blokowanie filamentu w głowicy wynikało z przesadzonej prędkości ekstrudera ustawionej w marlinie :oops: Zmniejszyłem do 50mm/s i jak na razie drukuje :good:
Zawieszanie drukarki faktycznie ma chyba związek z przegrzanymi stepami, E i Z parzy zaraz po restarcie drukarki, dołożony wiatraczek znacząco wydłużył czas do restartu ale widzę że konieczne jest dalsze regulowanie prądu. Przy okazji uruchomienia TMC2209 dotarło do mnie że silnik może gubić kroki nie tylko przy zbyt małym prądzie ale przy zbyt dużym również więc może nie potrzebnie mam aż tak podkręcone A4988.
Dzięki Rozarh za naprowadzenie na dobrą drogę :piwo:
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 14 wrz 2021, 21:19

Stwierdziłem że wymienię due3dom mini bo wychodzi na to że trafiłem na zamęczony egzemplarz (kupiłem używaną od kogoś kto już się nie loguje tu na forum). No i nie wiem czy dobrze czy źle ale zakupiłem takie cuda :D

imag0063.jpg
imag0067.jpg

imag0066.jpg


Jak narazie to walczę ze zdalnym dostępem bo tak jakoś wyszło, że nie pomyślałem o kabelku micro HDMI :fool:
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 17 wrz 2021, 20:15

Niestety nie ma lekko. O ile udało się wgrać wszystko i nawet raspberry pi dogaduje się z fysetc spider to mam problem z konfiguracją wyświetlacza :(
Dodałem takie coś do mojego pliku printer.cfg ale wyświetlacz nawet nie daje znaków życia :(

Kod: Zaznacz cały

########################################
# EXP1 / EXP2 (display) pins
########################################

[board_pins]
aliases:
    # EXP2 header
    EXP1_10=<5V>, EXP1_9=<GND>,
    EXP1_8=PD1,   EXP1_7=PD0,
    EXP1_6=PC12,  EXP1_5=PC10,     # Slot in the socket on the other side
    EXP1_4=PD2,   EXP1_3=PC11,
    EXP1_2=PA8,   EXP1_1=PC9,

    # EXP1 header
    EXP2_10=<5V>, EXP2_9=<GND>,
    EXP2_8=<RST>, EXP2_7=PB10,
    EXP2_6=PA7,   EXP2_5=PC7,       # Slot in the socket on the other side
    EXP2_4=PA4,   EXP2_3=PC6,
    EXP2_2=PA5,   EXP2_1=PA6

# See the sample-lcd.cfg file for definitions of common LCD displays.

######################################################################
# "RepRapDiscount 128x64 Full Graphic Smart Controller" type displays
######################################################################

[display]
lcd_type: st7920
cs_pin: EXP1_4
sclk_pin: EXP1_5
sid_pin: EXP1_3
encoder_pins: ^EXP2_3, ^EXP2_5
click_pin: ^!EXP1_2
#kill_pin: ^!EXP2_8

[output_pin beeper]
pin: EXP1_1


Nie wiem czy czegoś brakuje czy już coś zdążyłem zepsuć :crazy: Może macie jakieś pomysły i lub sugestie ?? :piwo:
Awatar użytkownika
Rozarh
Posty: 116
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: DIY
x 16

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Rozarh » 17 wrz 2021, 20:50

Mam analogicznie, tylko dla BTT SKR PRO. Po włączeniu wyświetlacz się zaświeca a treść pokazuje się długo po starcie systemów. Przypuszczalnie jak klipper.service się podniesie.
Może wtyczki masz zamienione? Upewnij się przed przełączeniem, bo już jednemu koledze po takiej mojej poradzie płyta poszła z dymem :( Na szczęście chyba w ramach gwarancji ją wymienił czy zwrócił...
Jak mawiał wieszcz artusiek:
nie chcesz grzebać ... kup prusę ( np. )
kupiłeś coś co dopieszczasz ..naucz się grzebać

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości