Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 30 mar 2021, 17:38

Stół porusza się z prędkością 40mm/s , więcej nie sprawdzałem . Oś X i Y przy ruchy z wyświetlacza ustawiłem na 500mm/s ale przy zerowaniu ustawiłem 40mm/s tak jak Z bo przy 500mm/s krańcówka nie była wstanie zadziałać :rotfl: Nie wiem jeszcze jak z ekstruderem ale na razie zostawiłem domyślne 2mm/s .
Zamontowałem łożyska pod śruby trapezowe

IMAG0161.jpg
IMAG0158.jpg


IMAG0156.jpg

Oraz polutowałem część kabli do rezystorów
IMAG0165.jpg

Nie obyło się bez niespodzianek
IMAG0169.jpg

Nie wiem jak ale wyparowały pady do przylutowania przewodu, całe szczęście że akurat zamówiłem 2 zapasowe rezystory.
Holgin
Posty: 833
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 590

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Holgin » 30 mar 2021, 17:51

Z ciekawości - czemu rezystory?
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 30 mar 2021, 18:15

Nie mogłem znaleźć niczego na wymiar a widziałem, że ludzie tak robią i sobie chwalą więc też tak zrobiłem ;) Dodatkowo nie musiałem frezować otworów na neodymy bo grubością niewiele różnią się od przewodów.
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 01 kwie 2021, 16:22

Nie wyszło idealnie ale mam nadzieję że będzie grzało jak trzeba :)


imag0173.jpg
imag0175.jpg

Takie cos chce przykleić na sół w celu izolacji

imag0176.jpg
imag0178.jpg

I żeby było śmiesznie właśnie przypomniałem sobie, że kupiłem bezpiecznik na 157°C a zapomniałem go przylutować
BF157X.jpg

Dobrze że przed przyklejeniem izolacji :oops:
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 08 kwie 2021, 20:20

Miało być pięknie , pierwsze cm plastiku przetopione ale pojawił się problem, mianowicie w momencie włączenia zasilacza( nawet jak odepnę zasilanie due3dom ) wykres temperatury hotendu wygląda tak:
wykres temp.jpg

Przez te wahania nie mogę rozpocząć żadnego wydruku.
Drugi problem to w momencie załączenia grzania stołu wyświetlacz sam sobie klika po menu i dodatkowo wyświetla dziwne rzeczy
IMAG0195.jpg

Spotkał się ktoś z takimi cudami ?? Jakiś feler w zasilaczu ?? Jedynie wymiana ?? Dodam tylko że temperaturę stołu pokazuje bez zastrzeżeń.
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 524
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 309

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Janek_Porzycz » 08 kwie 2021, 20:46

zrob ekran tasmy wyswietlacza i podepnij go pod gnd. A co do temp hotendu to zrobiles pid tuning czy tam sie pojawia zasilanie od czapy bez wlaczania grzania?
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 08 kwie 2021, 21:00

PID tuning nic nie zmienia, hotend się nie grzeje , zasilacz chyba tak sieje, że czujnik pokazuje głupoty. Od zasilacza nawet jak odłączę wszystkie odbiorniki to wystarczy że podłącze go do 230V i od razu odczyt temperatury szaleje.
Holgin
Posty: 833
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Prusa A8
x 590

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Holgin » 08 kwie 2021, 22:44

Po prostu masz dużo zakłóceń i solidnie skiepszczone okablowanie ;) Zasilacz Mean Well? Uziemienie jest?
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 09 kwie 2021, 07:03

Z okablowaniem chyba nie ma tragedii, zasilanie stołu spięte jest z tym termistorem ale odpięcie tego zasilania z płyty nic nie zmienia.
Zasilacz to jakiś no name bo MeanWell 600W trochę drogi ;)
No i właśnie z tym uziemienie jest chyba problem, w gniazdkach niby są 3 przewody ale w rozdzielni nic nie wskazuje żeby było uziemione. Mieszkanie wynajmuję więc 100% pewności nie mam.
Awatar użytkownika
Jarewa
Posty: 332
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 44

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Jarewa » 09 kwie 2021, 09:19

Zobacz czy radyjko działa jak zasilacz włączony, albo zrób jakąś obudowę chwilową na zasilacz i go do tej klatki na test daj... Uziemienie nie powinno robić problemów, ale chińczyki lubią ostro siać zakłócenia...

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości