Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 09 kwie 2021, 10:54

Jak dam słuchawki od telefonu w okolice listwy zaciskowej zasilacza lub due3dom to radio szumi zamiast grać, dziwne bo z drugiej strony zasilacza to zjawisko nie występuje . Zasilacz przykrywałem garnkiem ale nic to nie zmieniało jeśli chodzi o odczyt temperatury.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6952
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 4114
Kontaktowanie:

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: dziobu » 09 kwie 2021, 12:05

Elhape pisze:Zasilacz to jakiś no name bo MeanWell 600W trochę drogi ;)

To już wiesz dlaczego? :D

Może się okazać że rozwiązanie problemu wyjdzie drożej niż kupno lepszego zasilacza.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
Jarewa
Posty: 332
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
Lokalizacja: Głogów
x 44

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Jarewa » 09 kwie 2021, 12:21

Elhape pisze: Zasilacz przykrywałem garnkiem ale nic to nie zmieniało jeśli chodzi o odczyt temperatury.


Ale to był taki zwykły stalowy emaliowany?? czy te nowsze z stali szlachetnej? bo te nowsze nie zatrzymają zakłóceń...
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 09 kwie 2021, 12:51

Stary emaliowany, spróbuje jeszcze wykręcić go z drukarki i na długich przewodach podłączyć ale pewnie nie wiele to zmieni . MW 600W to prawie 700zł :crazy: Te tanie zasilacze zawsze tak mają ? Czy to feler akurat tego egzemplarza ?
Znalazłem jakiś zasilacz serwerowy hp używany za 100zł ale straszny klocek z niego i raczej nie zmieści się pod drukarkę :(
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 524
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 309

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Janek_Porzycz » 09 kwie 2021, 13:33

dziobu pisze:
Elhape pisze:Zasilacz to jakiś no name bo MeanWell 600W trochę drogi ;)

To już wiesz dlaczego? :D

Może się okazać że rozwiązanie problemu wyjdzie drożej niż kupno lepszego zasilacza.


e tam drogi :D za 257, 95 z wysyłką mozna dorwac :) W kazdym razie ja tak utrafiłem :D
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 09 kwie 2021, 15:50

Kurde to mega promocja musiała być :D Jak na razie to znalazłem 400W za 200zł i 150W za 70zł więc faktycznie nie ma aż tak źle. Chociaż wolał bym jeden no ale za duża różnica w cenie.
Awatar użytkownika
Janek_Porzycz
Posty: 524
Rejestracja: 26 wrz 2019, 22:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: V1, Lepie V2
x 309

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Janek_Porzycz » 09 kwie 2021, 16:46

231,97 zł | MEAN WELL SE-600 600W 24V 48V Single Output Switching Power Supply
https://a.aliexpress.com/_vMHVHL

Tu bralem. Przyfarcilem bo sie chinczyk walnal na kosztach wysylki plus jakis kupon. Tera poprawione. Polecam ten. W sumie 340 wyjdzie plus clo bo fedexem wysla. To juz jednak troche jest ale nadal nie 700 ;)
Elhape
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Elhape » 12 kwie 2021, 22:55

Nic lepszego w niższej cenie nie udało mi się znaleźć wiec zamawiam, mam tylko nadzieję, że w miarę szybko przyjdzie bo za długo już czekam na pierwsze próby wydruków .
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3208
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 443

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Kopytko » 12 kwie 2021, 23:20

Sprawdź jeszcze czy ramka ekranu nie dotyka niczego na płytce, częsty problem full graphics.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
Rozarh
Posty: 116
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: DIY
x 16

Re: Drukarka 3d z kinematyką kartezjańską [380x380x340] budowa od zera

Postautor: Rozarh » 13 kwie 2021, 09:28

Podoba mi się ten projekt. Zacząłeś trochę wcześniej ode mnie. Z tego co widziałem ramę masz bardzo podobną :) ale są duże różnice między naszymi projektami.

Nie wiem dlaczego chcesz używać grzania stołu rezystorami? Jaki jest z tego zysk? Potrzebujesz mocny zasilacz i sporej grubości kable. Ja mam zasilacz 300W (sporo za duży) ale grzałkę na stole 750W: matę grzewczą. Na Allegro jest teraz ich wysyp: np: https://allegro.pl/oferta/grzalka-silik ... 9815415827 i to u Polaków - ja kupowałem od Chińczyka. Zasilacz masz wtedy tańszy a i mata nie jest droga. A stół grzeje się w kilkanaście sekund.

Druga sprawa to wyświetlacz - miałem podobny problem. Myślałem, że to wina zimnych lutów itp, ale okazało się, że nastąpiły zmiany w bibliotekach arduino. Mi pomogło dodanie następujących wierszy w Configuration.h:

Kod: Zaznacz cały

#define ST7920_DELAY_1 DELAY_NS(128)
#define ST7920_DELAY_2 DELAY_NS(128)
#define ST7920_DELAY_3 DELAY_NS(128)

Oczywiście zakładając, że korzystasz z REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHICS_SMART_CONTROLLER
Ja używam marlin-conf do zabawy, ale te linie musiałem dopisać ręcznie w pliku - marlin-conf ich nie widzi ale na szczęście ich też nie usuwa.
Jak mawiał wieszcz artusiek:
nie chcesz grzebać ... kup prusę ( np. )
kupiłeś coś co dopieszczasz ..naucz się grzebać

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Rozarh i 3 gości