CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1269
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 475

CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: TDI-CAD » 05 kwie 2021, 19:46

Bardzo fajna wpadła mi na serwis modyfikacja.
Potrzeba jest przejść z oryginalnej płyty CubePro Duo na Duet 2 WIFI
Wygląda to tak:
01.jpg


Prawdopodobnie będzie trudno zaadoptować oryginalny wyświetlacz:

02.jpg


Trzeba będzie obejść płytkę pośrednią z mosfet'ami, jeszcze nie wiem czy ją wykorzystam:

03.jpg

04.jpg


Dodatkowo są płytki pośrednie do zasilania ekstrudera, grzałki i termistora:

05.jpg


A płyta Duet 2 WiFi wygląda tak:

06.jpg


Szykuje się bardzo fajna przesiadka :-)
Pjoter, Koper90, Berg, Ememems, JGFTW
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1269
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 475

Re: CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: TDI-CAD » 05 kwie 2021, 23:33

To jeszcze płyta główna, drivery i wyświetlacz LDC.
2-1.jpg
2-2.jpg
2-3.jpg
2-4.jpg
2-5.jpg
2-0.jpg
Ememems
Posty: 2
Rejestracja: 28 mar 2020, 07:25
x 1

Re: CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: Ememems » 06 kwie 2021, 13:06

Podobną modernizację mam już za sobą i szczerze polecam :) Jakość wydruków +100 :D
Przy konwersji korzystałem z blogu Dyze Dysign - https://dyzedesign.com/2018/09/cube-pro ... tep-guide/

BTW. Oryginalny CybePro to wielki niewypał wg. mnie. Drukarka za dużą kasę bez grzanego stołu i z aktywnie grzaną komorą roboczą :rotfl: Ale niewielkie wydruki z Nylonu dało radę wydrukować.
JGFTW
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1269
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 475

Re: CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: TDI-CAD » 07 kwie 2021, 22:35

To zabieram się za ekstruder. Docisk ustawiony na stałe. W bloku czujnik filamentu i optyczny czujnik blokowania filamentu. Sprytne. Szkoda bo raczej nie dam rady podłączyć to pod Duet'a.
Tu okienko na czujnik filamentu i czarno-białe elementy obrotowe dla czujnika blokady filamentu:
3-1.jpg


I płytka z czujnikami:
3-2.jpg


Dalej głowica z dodatkowym elementem termicznym na radiatorze. oś w rodzaju dodatkowego sprawdzania temperatury radiatora.
Rezystancja grzałki w 20C to około 15Ohm, po podgrzaniu ciepłym powietrzem o temperaturze ok 150C rezystancja spada do ok 13Ohm. Nie wiem czy to ma jakieś zastosowania. Jakby kompensacja oporności grzałki po nagrzaniu ? Trudno zgadnąć.
3-3.jpg

3-4.jpg
Awatar użytkownika
Jarewa
Posty: 103
Rejestracja: 26 sty 2021, 22:16
x 8

Re: CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: Jarewa » 07 kwie 2021, 22:39

A to czasem nie termostat bimetaliczny samo resetujący podobne do KSD ale ten jest mniejszy?? wyłącza grzałkę jak tam przekroczy krytyczną temperaturę...
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2021, 22:41 przez Jarewa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6667
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3872
Kontaktowanie:

Re: CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: dziobu » 07 kwie 2021, 22:40

TDI-CAD pisze:Dalej głowica z dodatkowym elementem termicznym na radiatorze(...) Nie wiem czy to ma jakieś zastosowania. Jakby kompensacja oporności grzałki po nagrzaniu ? Trudno zgadnąć.

To steruje wentylatorami chłodzącymi radiator.


edit.
TDI-CAD pisze:To zabieram się za ekstruder. Docisk ustawiony na stałe. W bloku czujnik filamentu i optyczny czujnik blokowania filamentu. Sprytne. Szkoda bo raczej nie dam rady podłączyć to pod Duet'a.

https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecting_and_configuring_filament-out_sensors
to nie podejdzie pod "4=Duet3D rotating magnet sensor with microswitch"?
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1269
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 475

Re: CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: TDI-CAD » 07 kwie 2021, 22:44

To wpięte jest w obwód grzałki. Czyli sterowanie musi sprawdzać oporność układu i dobierać chłodzenie?
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6667
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3872
Kontaktowanie:

Re: CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: dziobu » 07 kwie 2021, 22:46

A to faktycznie bardziej będzie zabezpieczenie termiczne a nie kontrola temperatury.
Jakoś skupiłem się nie na tym zdjęciu.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 1269
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 475

Re: CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: TDI-CAD » 08 kwie 2021, 08:50

To dokładnie jest czujnik zablokowania filementu, nie jego końca. Dwa optyczne czujniki sprawdzają ilość impulsów z radełka i rolki dociskowej. Jak będzie się różniła za wiele od zadanego limitu to oznacza, że filament przestał być podawany. Postaram się tego nie zniszczyć, może uda się to wykożystać.
Awatar użytkownika
Cosik
Posty: 821
Rejestracja: 09 gru 2017, 10:12
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: HEVO DC, Mikrus
x 251
Kontaktowanie:

Re: CubePro Duo - przesiadka na Duet 2 WIFI

Postautor: Cosik » 08 kwie 2021, 09:55

@TDI-CAD to się da ogarnąć, to jest podobne do mojego czujnika i powinno działać z duetem bez problemu (https://www.thingiverse.com/thing:3879971) użyta komenda to

For my configuration with 44T wheel I used this command:
M591 D0 P7 C"e0stop" S1 R50:800 L0.528 E6.3 A1


I to wykrywa też koniec, bo jak przestaje być podawany to albo się zablokował albo go nie ma ;)
Wolność wariacie w swoim warsztacie...
HEVO DC - wciąż wiele pomysłów na usprawnienia :D
Mikrus - moje szaleństwo -> viewtopic.php?f=10&t=6880
Moje projekty 3D

https://discord.gg/cBYzhm2 -> RepRapy PL

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości