Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

To dobre miejsce na pytania i worklogi
Bonello
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2021, 19:59

Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: Bonello » 13 wrz 2021, 20:13

Witam ;) Mam 2 pytania do bardziej doświadczonych, mianowicie:
1. Prawdopodobnie uszkodziłem sterowanie wentylatorem na płycie SKR 1.4. Podczas druku doszło do zwarcia na wentylatorze do schładzania filamentu. Po stwierdzeniu usterki i zlikwidowaniu jej, obecnie mam problem z obrotami wentylatora, tzn. wentylator dostaje zasilanie ale nie wchodzi na obroty. Zaczyna się kręcić dopiero po tym jak go pchnę i ogólnie kręci się bardzo powoli. Pod innymi wyjściami pracuje prawidłowo. Czy ktoś kojarzy temat co mogło się wydarzyć i czy jest jest opcja naprawy? Ewentualnie czy można gdzieś inaczej podpiąć wentylator aby dało się nim sterować? Obecnie wykorzystuję jeden extruder, grzany stół przez zewnętrzny mosfet i chłodzenie radiatora od głowicy.
2. Jak prawidłowo podłączyć 3dtouch'a? Czytałem różne artykuły i czasami jest napisane, że pod krańcówkę od Z a widziałem też podpięcie pod Probe i Servos. Ktoś podpowie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 6166
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1355

Re: Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: dragonn » 13 wrz 2021, 20:29

Poprawiłem tytuł tematu, bo z niego można było wnioskować że 3dtouch ma coś do wentylatora lub na odwrót.
Na przyszłość proszę zakładać osobne tematy do osobnych TEMATÓW (nazwa mówi za siebie).

Co do 1. pewnie spaliłeś mosfet wyjścia wentylatora. Naprawa jest tego możliwa ale jeśli nigdy nie wymieniałeś tego typu rzeczy i nie chcesz zepsuć bardziej to nie polecałbym tego robić, chyba że masz jakaś zbędną elektronikę do potrenowania (nie musi być z drukarki, ważny żeby był podobno komponent). No i potrzebujesz raczej do tego jakiegoś hotair.
Jeśli wykorzystujesz jedno z dwóch wyjść na grzałki to możesz śmiało przepiać ten wentylator do wolnego i tylko zmienić w Marlinie żeby to było wyjście na wentylator (google, na pewno ktoś już to robił).
Elhape
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Elhape
Posty: 103
Rejestracja: 28 sty 2020, 06:22
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Drukarka: w trakcie tworzenia
x 30

Re: Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: Elhape » 13 wrz 2021, 20:32

dragonn pisze:(nie musi być z druarki, ważny żeby był podobno komponent).

Proponuje poprawić jeszcze to ;) i najlepiej od razu wykasować mój post :D
dragonn
Bonello
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2021, 19:59

Re: Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: Bonello » 13 wrz 2021, 20:40

dragonn pisze:Poprawiłem tytuł tematu, bo z niego można było wnioskować że 3dtouch ma coś do wentylatora lub na odwrót.
Na przyszłość proszę zakładać osobne tematy do osobnych TEMATÓW (nazwa mówi za siebie).

Dzięki za poprawienie ;)
Dostęp do hota mam i będę chyba próbował to zrobić.

dragonn pisze:Jeśli wykorzystujesz jedno z dwóch wyjść na grzałki to możesz śmiało przepiać ten wentylator do wolnego i tylko zmienić w Marlinie żeby to było wyjście na wentylator (google, na pewno ktoś już to robił).

Obecnie będę chciał zrobić tak jak napisałeś. Jeżeli ktoś ma wiedzę jak to zrobić będę wdzięczny za wytłumaczenie. Oczywiście zabieram się za szukanie po internecie :D
Awatar użytkownika
czasnagli
Posty: 157
Rejestracja: 18 lis 2019, 19:07
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: custom CoreXY
x 47

Re: Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: czasnagli » 13 wrz 2021, 21:26

Bonello pisze:Obecnie będę chciał zrobić tak jak napisałeś. Jeżeli ktoś ma wiedzę jak to zrobić będę wdzięczny za wytłumaczenie. Oczywiście zabieram się za szukanie po internecie :D


tak mam w 1.4T, PWM na 200 aby trochę wolniej (ciszej) kręcił i załącza się od 100 stopni

Kod: Zaznacz cały

#define E0_AUTO_FAN_PIN P2_04
#define E1_AUTO_FAN_PIN -1
#define E2_AUTO_FAN_PIN -1
#define E3_AUTO_FAN_PIN -1
#define E4_AUTO_FAN_PIN -1
#define E5_AUTO_FAN_PIN -1
#define E6_AUTO_FAN_PIN -1
#define E7_AUTO_FAN_PIN -1
#define CHAMBER_AUTO_FAN_PIN -1

#define EXTRUDER_AUTO_FAN_TEMPERATURE 100
#define EXTRUDER_AUTO_FAN_SPEED 200   // 255 == full speed


EDIT: coś namieszałem, bo tak mam chłodzenie hotendu.... ale musisz zmienić fan pin na P2_04 - to wyjście na HE1
Awatar użytkownika
czasnagli
Posty: 157
Rejestracja: 18 lis 2019, 19:07
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: custom CoreXY
x 47

Re: Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: czasnagli » 13 wrz 2021, 21:54

w pins_btt_skr_common zmień: #define FAN_PIN P2_03 na P2_04
Bonello
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2021, 19:59

Re: Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: Bonello » 14 wrz 2021, 18:24

czasnagli pisze:w pins_btt_skr_common zmień: #define FAN_PIN P2_03 na P2_04


Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś, lecz niestety silnik wentylatora stoi. Wentylator na 100% sprawny. (na innych działa). Jakieś sugestie?
Bonello
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2021, 19:59

Re: Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: Bonello » 19 wrz 2021, 20:03

Okazało się, że jest poważniejszy problem z drukarką ponieważ przestały działaś wszystkie wyjścia. Skr przestało zasilać grzałki. Wkurzony, zamówiłem SKR 2 REV B. Przyszło, lecz niestety kolejny problem. Uruchamia się cała płytka lecz nie mogę zainstalować nowego skompilowanego marlina z karty SD. Wszystko się skompilowało, wrzuciłem na kartę i nie wgrywa nowego tylko zostaje na starych ustawieniach. Po podłączeniu do pronterface i wysłaniu komendy M503, wyświetla stare (oryginalne) parametry. Ktoś podrzuci jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
japim
Posty: 603
Rejestracja: 12 lis 2019, 14:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: W sumie 11...
x 175
Kontaktowanie:

Re: Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: japim » 19 wrz 2021, 22:25

Wgranie nowego firmware nie oznacza skasowania pamięci w eepromie. Też się z tym spotkalem. Ustaw nowe wartości i zapisz je. Można przywrócić ustawienia domyslne (te które są w firmware) i wtedy zapisać je ponownie do eepromu.
Pozdrawiam,
Przemek

Moje projekty 3D: https://www.thingiverse.com/Japim/designs
Aktualne projekty modelarskie: https://www.rcgroups.com/forums/member.php?u=174992
Bonello
Posty: 6
Rejestracja: 13 wrz 2021, 19:59

Re: Spalone wyjście wentylatora oraz jak podłączyć 3dtouch do SKR 1.4

Postautor: Bonello » 20 wrz 2021, 15:43

Sprawa rozwiązana.
SKR nie widział firmware.bin ponieważ był zły system plików (karta 64gb). Zmieniłem na FAT32 i ruszyło. Dzięki za chęci ;)

Wróć do „RepRap - buduję”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości