1. Dobrze rozumuję, że używa się tego bootloadera po to, żeby można było flashować płyty z STM32 bezpośrednio przez USB lub UART z pominięciem karty SD?
2. Jakie jest ryzyko uceglenia płyty jeżeli pójdzie coś nie tak podczas wgrywania w/w bootloadera i czy zwykłym ST-Linkiem można w miarę łatwo ożywić taką płytę?
3. Ktoś używa?
https://github.com/Arksine/katapult
Katapult / CanBoot
-
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Prusa A8
- x 474
Re: Katapult / CanBoot
Największą zaletą jest flashowanie po CAN, jeżeli mamy kilka plytek połączonych CANem. Po USB da się prawie zawsze mając STM32 w trybie DFU (zworka na boot0/boot2). Nie jestem stuprocentowo pewny, ale STlinkiem powinno prawie zawsze dać się takiego proca wyczyścić i wgrać od nowa soft w razie potrzeby.
cyfron
- dziobu
- Zasłużony
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6330
- Kontakt:
Jeśli uC nie jest zablokowany a linie są dostępne to STLinkiem zawsze sie do niego dobierzesz.
Poza tym STMy maja wbudowane bootloadery na wielu interfejsach, zaleznie od modelu; nie tylko USB.
Poza tym STMy maja wbudowane bootloadery na wielu interfejsach, zaleznie od modelu; nie tylko USB.
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
- cyfron
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: na razie 7 sztuk :)
- x 448
Do tej pory flashowałem klippera z poziomu KIAUHa via SDCARD ale widzę że możliwości wyboru jest sporo. Jak Wy to macie rozwiązane?