Mam drukarkę Banach3d którą tak naprawdę jest MKS ROBIN MINI.
Podczas aktualizacji softu coś uwaliłem i teraz na wyświetlaczu TFT24 wyświetla się tylko „complete”
Wiem że wsparcie dla tego modelu to już przeszłość a ja dość dawno nie zajmowałem się firmware.
Potrzebuje dobrej duszy która pomoże mi ożywić ten sprzęt (nawet odpłatnie)
Jedyny firmware który znalazłem to
https://github.com/makerbase-mks/MKS-Ro ... bin%20Mini
Przyznaje że ostatni raz cokolwiek z firmware drukarki 3d robiłem jakieś 5 lat temu. Nie jestem zupełnie tępy ale nie mogę przeprowadzić kompilacji bo dostaje błąd że brakuje libgpio.h
Czy ktoś jest w stanie pomóc mi ożywić tą szkolną drukarkę ?
MKS Robin Mini problem z firmware
- Marcin.KnD
- Drukarka: CoreXY 300x300x300
- x 51
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 430
Re: MKS Robin Mini problem z firmware
Mam nieużywaną płytę główną z wyświetlaczem z Banacha 3D. Raczej nie ten sam model, bo mój to MKS BASE2 V1.2. Niedawno ją uruchamiałem i wyglądała na sprawną. Wyświetlacz wyświetlił menu i dało się klikać w opcje. Nie jest mi potrzebna więc możemy się dogadać 
Ten firmware wygląda na mocno customizowany, więc raczej musisz się skupić na instalacji firmware od podstaw niż reanimacji tego co masz. Jak płyta nie jest uszkodzona to powinno pójść sprawnie z Marlinem lub Klipperem (potrzebny dodatkowy SBC lub terminal z Linuxem).
BTW. Mój Banach3D był zakupiony uszkodzony i bez głowicy i ekstrudera. Aktualnie pracuje pod kontrolą Duet 2 WiFi z dorobioną głowicą od chińczyka i ekstruderem BMG. Nie jest to jakaś rewelacja, bo kartezjan i v-sloty (nietypowe kółka), ale miła odmiana po sporej ilości bedslingerów.
Ten firmware wygląda na mocno customizowany, więc raczej musisz się skupić na instalacji firmware od podstaw niż reanimacji tego co masz. Jak płyta nie jest uszkodzona to powinno pójść sprawnie z Marlinem lub Klipperem (potrzebny dodatkowy SBC lub terminal z Linuxem).
BTW. Mój Banach3D był zakupiony uszkodzony i bez głowicy i ekstrudera. Aktualnie pracuje pod kontrolą Duet 2 WiFi z dorobioną głowicą od chińczyka i ekstruderem BMG. Nie jest to jakaś rewelacja, bo kartezjan i v-sloty (nietypowe kółka), ale miła odmiana po sporej ilości bedslingerów.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
- Marcin.KnD
- Drukarka: CoreXY 300x300x300
- x 51
U mnie wszystko sprawne bo działała jak ja dostałem tylko zdarzało się że gubiła krótki w Y. Sprawdziłem paski wszystko gra więc wziąłem się za firmware no i przekombinowałem. A patrząc na tą konstrukcję to nie wydaje mi sie żeby była warta inwestowania w nią bo szału to nie ma
No nic siadam do Marlina i będę reanimował od podstaw.
No nic siadam do Marlina i będę reanimował od podstaw.
-
JJajnio
Witam też posiadam tą drukarkę ale mam inny problem. Drukarka była wpięta do sieci wifi XYZ ale powstała nowa sieć dla tych sprzętów ale jak nie znalazłem opcji resetu w drukarce a firma po gwarancji już nic nie ma do tego. I jeszcze dziwne dzwięki jak się porusza ale to już temat na inny post.