MKS Robin Mini problem z firmware

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin.KnD
Drukarka: CoreXY 300x300x300
x 51

MKS Robin Mini problem z firmware

Post autor: Marcin.KnD »

Mam drukarkę Banach3d którą tak naprawdę jest MKS ROBIN MINI.

Podczas aktualizacji softu coś uwaliłem i teraz na wyświetlaczu TFT24 wyświetla się tylko „complete”

Wiem że wsparcie dla tego modelu to już przeszłość a ja dość dawno nie zajmowałem się firmware.

Potrzebuje dobrej duszy która pomoże mi ożywić ten sprzęt (nawet odpłatnie)

Jedyny firmware który znalazłem to
https://github.com/makerbase-mks/MKS-Ro ... bin%20Mini

Przyznaje że ostatni raz cokolwiek z firmware drukarki 3d robiłem jakieś 5 lat temu. Nie jestem zupełnie tępy ale nie mogę przeprowadzić kompilacji bo dostaje błąd że brakuje libgpio.h

Czy ktoś jest w stanie pomóc mi ożywić tą szkolną drukarkę ?
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 430

Re: MKS Robin Mini problem z firmware

Post autor: Rozarh »

Mam nieużywaną płytę główną z wyświetlaczem z Banacha 3D. Raczej nie ten sam model, bo mój to MKS BASE2 V1.2. Niedawno ją uruchamiałem i wyglądała na sprawną. Wyświetlacz wyświetlił menu i dało się klikać w opcje. Nie jest mi potrzebna więc możemy się dogadać :)
Ten firmware wygląda na mocno customizowany, więc raczej musisz się skupić na instalacji firmware od podstaw niż reanimacji tego co masz. Jak płyta nie jest uszkodzona to powinno pójść sprawnie z Marlinem lub Klipperem (potrzebny dodatkowy SBC lub terminal z Linuxem).
BTW. Mój Banach3D był zakupiony uszkodzony i bez głowicy i ekstrudera. Aktualnie pracuje pod kontrolą Duet 2 WiFi z dorobioną głowicą od chińczyka i ekstruderem BMG. Nie jest to jakaś rewelacja, bo kartezjan i v-sloty (nietypowe kółka), ale miła odmiana po sporej ilości bedslingerów.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Awatar użytkownika
Marcin.KnD
Drukarka: CoreXY 300x300x300
x 51

Post autor: Marcin.KnD »

U mnie wszystko sprawne bo działała jak ja dostałem tylko zdarzało się że gubiła krótki w Y. Sprawdziłem paski wszystko gra więc wziąłem się za firmware no i przekombinowałem. A patrząc na tą konstrukcję to nie wydaje mi sie żeby była warta inwestowania w nią bo szału to nie ma

No nic siadam do Marlina i będę reanimował od podstaw.
JJajnio

Post autor: JJajnio »

Witam też posiadam tą drukarkę ale mam inny problem. Drukarka była wpięta do sieci wifi XYZ ale powstała nowa sieć dla tych sprzętów ale jak nie znalazłem opcji resetu w drukarce a firma po gwarancji już nic nie ma do tego. I jeszcze dziwne dzwięki jak się porusza ale to już temat na inny post.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Firmware'y i hosty”