BTT CB1 jak sprawdzić czy żyje?
- Igor
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 458
- Kontakt:
BTT CB1 jak sprawdzić czy żyje?
z półtora roku temu nabyłem drukarkę z Klipperem postawionym na BTT CB1, włożonym w jakąś płytę "malina form factor". Sprzęt zasilony przez USB-C tak jak u poprzedniego właściciela ale nawet diodką nie mrygnie. Dałem mu 10 minut na bootowanie ale w sieci dziada nie widać pod adresem który mi podal sprzedający. Nie wiem nawet czy powinien mrygnąć, pisnąć czy cokolwiek zrobić - kupiłem i nie miałem czasu sprawdzić czy działa więc nie wiem jak powinien się zachować. Zanim zacznę grzebać chcę wiedzieć czy jest przy czym czy też od razu śmietnik i stawiać Klippera na nowym hoście. Jakiś objaw który powinien wystąpić? Ktoś zna ten SBC z autopsji?
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 435
Re: BTT CB1 jak sprawdzić czy żyje?
Jeśli nie widać nic upalonego to sprawdź, czy CB1 jest poprawnie osadzony w swoim gnieździe?
Prawidłowo osadzony odstaje od płytki na około 1,5mm (dół płytki CB1 do płyty głównej). Jak ją wyjmiesz, to wchodzi z kliknięciem w oba złącza. Moduł WiFi na CB4 powinien być po przeciwnej stronie złącz USB płyty głównej (nie wiem co tam masz). U mnie na BTT PI4B Adapterze nie da się włożyć odwrotnie, bo goldpiny na adapterze przeszkadzają, poza tym otwory CB1 nie pasują z adapterem.
Po podłączeniu zasilania do zestawu na adapterze nic się nie świeci - pojawia się tylko mała zielona dioda na CB1, która normalnie jest zakryta radiatorem (mam oryginalny z CB1).
Bez karty pamięci nic się nie dzieje więcej.
Z zainstalowanym systemem pojawia się obraz na monitorze podpiętym do HDMI0 i za jakiś czas zapalają się diody gniazda Ethernet, a później miga dioda przy module WiFi.
No i dodam jeszcze, że sprawny zasilacz 5V 5A dedykowany dla RPi 5 nie podniósł mi tego zestawu. Zrobił to zwykły zasilacz do RPi 4 (5V, 3,1A).
1. Sprawdź u siebie połączenie modułu z adapterem - najlepiej wymontuj z drukarki, jeśli tego nie zrobiłeś do tej pory.
2. Uruchom, bez żadnych innych kabli: podepnij tylko zasilacz i monitor na HDMI0. Zdejmij radiator i sprawdź czy świeci dioda na module po podaniu zasilania.
3. Spróbuj na innej karcie zainstalować system przygotowany przez BTT - tam zwykły system z RPi nie staruje.
Prawidłowo osadzony odstaje od płytki na około 1,5mm (dół płytki CB1 do płyty głównej). Jak ją wyjmiesz, to wchodzi z kliknięciem w oba złącza. Moduł WiFi na CB4 powinien być po przeciwnej stronie złącz USB płyty głównej (nie wiem co tam masz). U mnie na BTT PI4B Adapterze nie da się włożyć odwrotnie, bo goldpiny na adapterze przeszkadzają, poza tym otwory CB1 nie pasują z adapterem.
Po podłączeniu zasilania do zestawu na adapterze nic się nie świeci - pojawia się tylko mała zielona dioda na CB1, która normalnie jest zakryta radiatorem (mam oryginalny z CB1).
Bez karty pamięci nic się nie dzieje więcej.
Z zainstalowanym systemem pojawia się obraz na monitorze podpiętym do HDMI0 i za jakiś czas zapalają się diody gniazda Ethernet, a później miga dioda przy module WiFi.
No i dodam jeszcze, że sprawny zasilacz 5V 5A dedykowany dla RPi 5 nie podniósł mi tego zestawu. Zrobił to zwykły zasilacz do RPi 4 (5V, 3,1A).
1. Sprawdź u siebie połączenie modułu z adapterem - najlepiej wymontuj z drukarki, jeśli tego nie zrobiłeś do tej pory.
2. Uruchom, bez żadnych innych kabli: podepnij tylko zasilacz i monitor na HDMI0. Zdejmij radiator i sprawdź czy świeci dioda na module po podaniu zasilania.
3. Spróbuj na innej karcie zainstalować system przygotowany przez BTT - tam zwykły system z RPi nie staruje.
Igor
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
- Igor
- x 458
- Kontakt:
Jest luzem, znaczy noe w drukarce tylko we własnej obudowie. Prawidłowo osadzony compute module w płytce ze złączami na swiat, na to radiator i drukowana obudowa.
1 zrobione, na 2 nie mam kabla, 3 spróbuję, może się bedzie dalo do niego przez SSH dostać.
1 zrobione, na 2 nie mam kabla, 3 spróbuję, może się bedzie dalo do niego przez SSH dostać.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
- Igor
- x 458
- Kontakt:
Ty, rzeczywiście, wybredny dziad... Z takiego talerzyka to ja nie zjem, z garnka też nie. O, z tej miseczki ewentualnie. Czwarty czy piąty zasilacz mu zasmakował choć wszystkie sprawne. Najlepsze że laptopowy mu się nie widział, dwa inne wielonapięciowe USB-C też nie, dopiero od tatowego tableta 5V 3A zwykła chamówa z nielimitowanym prądem USB oraz stary zasilacz jeszcze z czasów palmtopów Palm.
Dzięki za podpowiedź, to ostatnie czego bym się spodziewał.
Dzięki za podpowiedź, to ostatnie czego bym się spodziewał.
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 361
Bo nie obsługuje tych power delivery etc.
Trzeba zwykły ",terminator" z USB c na 5 czy tam ile chcesz.
"Tyle C trigger" na aliexpress
Trzeba zwykły ",terminator" z USB c na 5 czy tam ile chcesz.
"Tyle C trigger" na aliexpress
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
-
mpk
- x 116
myfriendy notorycznie oszczędzają na dwóch rezystorach między cc1, cc2 a gnd, które pozwoliłyby wyciągnąć z zasilacza power delivery do 3A @5V.
Jak masz cierpliwość, to sobie dolutuj i będzie hulać bez żadnych przelotek.
Jak masz cierpliwość, to sobie dolutuj i będzie hulać bez żadnych przelotek.
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 435
Mimo, że maliny mają USB-C to zastrzegają, że nie działają na wyższych napięciach niż 5V. USB-C pozwala na podniesienie napięcia do 9V i 12V w razie potrzeb (aby obniżyć natężenie), ale Raspberry Pi z tego nie korzysta.
Nowe RPi 5 wymaga dużej mocy, ale nadal nie używa standardu wyższych napięć więc wymaga specjalnego zasilacza, który daje 5A @5V.
Nie mam pojęcia, dlaczego taki dedykowany zasilacz nie uruchomił tego adaptera BTT z CB1. Przecież zasilacz ma za zadanie wystawić 5V a czy urządzenie weźmie 100mA czy 2A to już jego sprawa (obciążenia).
Nowe RPi 5 wymaga dużej mocy, ale nadal nie używa standardu wyższych napięć więc wymaga specjalnego zasilacza, który daje 5A @5V.
Nie mam pojęcia, dlaczego taki dedykowany zasilacz nie uruchomił tego adaptera BTT z CB1. Przecież zasilacz ma za zadanie wystawić 5V a czy urządzenie weźmie 100mA czy 2A to już jego sprawa (obciążenia).
Parafrazując wpis by artusiek:
- Igor
- x 458
- Kontakt:
Też nie wiem. Na zwykłym tępym 5V bez ograniczenia ruszyło. Znaczy nie tyle bez ograniczenia co pp prostu na styki GND i 5V złącza USB ma wystawione wyjście przetwornicy i nie ogranicza do 0,5, 1 czy 2A jak wg różnych specek USB by nalezało.
- Jarewa
- Drukarz
- x 559
Power delivery nie limituje amperazu tylko napięcia, poprostu trafiłeś na ujowy zasilacz bo nawet bez komunikacji powinno ustawić 5V i max moc.
WillingMagic
-
mpk
- x 116
otóż nie.Jarewa pisze: 30 paź 2025, 13:56 Power delivery nie limituje amperazu tylko napięcia, poprostu trafiłeś na ujowy zasilacz bo nawet bez komunikacji powinno ustawić 5V i max moc.
https://www.usb.org/sites/default/files ... 202019.pdf
str 151..153
jeżeli nie ma Rd (a w chińskich zabawkach notorycznie cc1 i cc2 pozostają niepodłączone), to z punktu widzenia źródła nic nie jest podłączone.
w tej sytuacji specyfikacja mówi jasno: Do not apply VBUS or VCONN
WillingMagic