BTT CB1 jak sprawdzić czy żyje?

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 458
Kontakt:

BTT CB1 jak sprawdzić czy żyje?

Post autor: Igor »

z półtora roku temu nabyłem drukarkę z Klipperem postawionym na BTT CB1, włożonym w jakąś płytę "malina form factor". Sprzęt zasilony przez USB-C tak jak u poprzedniego właściciela ale nawet diodką nie mrygnie. Dałem mu 10 minut na bootowanie ale w sieci dziada nie widać pod adresem który mi podal sprzedający. Nie wiem nawet czy powinien mrygnąć, pisnąć czy cokolwiek zrobić - kupiłem i nie miałem czasu sprawdzić czy działa więc nie wiem jak powinien się zachować. Zanim zacznę grzebać chcę wiedzieć czy jest przy czym czy też od razu śmietnik i stawiać Klippera na nowym hoście. Jakiś objaw który powinien wystąpić? Ktoś zna ten SBC z autopsji?
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 435

Re: BTT CB1 jak sprawdzić czy żyje?

Post autor: Rozarh »

Jeśli nie widać nic upalonego to sprawdź, czy CB1 jest poprawnie osadzony w swoim gnieździe?
Prawidłowo osadzony odstaje od płytki na około 1,5mm (dół płytki CB1 do płyty głównej). Jak ją wyjmiesz, to wchodzi z kliknięciem w oba złącza. Moduł WiFi na CB4 powinien być po przeciwnej stronie złącz USB płyty głównej (nie wiem co tam masz). U mnie na BTT PI4B Adapterze nie da się włożyć odwrotnie, bo goldpiny na adapterze przeszkadzają, poza tym otwory CB1 nie pasują z adapterem.
Po podłączeniu zasilania do zestawu na adapterze nic się nie świeci - pojawia się tylko mała zielona dioda na CB1, która normalnie jest zakryta radiatorem (mam oryginalny z CB1).
Bez karty pamięci nic się nie dzieje więcej.
Z zainstalowanym systemem pojawia się obraz na monitorze podpiętym do HDMI0 i za jakiś czas zapalają się diody gniazda Ethernet, a później miga dioda przy module WiFi.
No i dodam jeszcze, że sprawny zasilacz 5V 5A dedykowany dla RPi 5 nie podniósł mi tego zestawu. Zrobił to zwykły zasilacz do RPi 4 (5V, 3,1A).
1. Sprawdź u siebie połączenie modułu z adapterem - najlepiej wymontuj z drukarki, jeśli tego nie zrobiłeś do tej pory.
2. Uruchom, bez żadnych innych kabli: podepnij tylko zasilacz i monitor na HDMI0. Zdejmij radiator i sprawdź czy świeci dioda na module po podaniu zasilania.
3. Spróbuj na innej karcie zainstalować system przygotowany przez BTT - tam zwykły system z RPi nie staruje.
Igor
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Awatar użytkownika
Igor
x 458
Kontakt:

Jest luzem, znaczy noe w drukarce tylko we własnej obudowie. Prawidłowo osadzony compute module w płytce ze złączami na swiat, na to radiator i drukowana obudowa.
1 zrobione, na 2 nie mam kabla, 3 spróbuję, może się bedzie dalo do niego przez SSH dostać.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Igor
x 458
Kontakt:

Ty, rzeczywiście, wybredny dziad... Z takiego talerzyka to ja nie zjem, z garnka też nie. O, z tej miseczki ewentualnie. Czwarty czy piąty zasilacz mu zasmakował choć wszystkie sprawne. Najlepsze że laptopowy mu się nie widział, dwa inne wielonapięciowe USB-C też nie, dopiero od tatowego tableta 5V 3A zwykła chamówa z nielimitowanym prądem USB oraz stary zasilacz jeszcze z czasów palmtopów Palm.
Dzięki za podpowiedź, to ostatnie czego bym się spodziewał.
mcxmcx
Drukarz
x 361

Post autor: mcxmcx »

Bo nie obsługuje tych power delivery etc.

Trzeba zwykły ",terminator" z USB c na 5 czy tam ile chcesz.

"Tyle C trigger" na aliexpress
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
mpk
x 116

Post autor: mpk »

myfriendy notorycznie oszczędzają na dwóch rezystorach między cc1, cc2 a gnd, które pozwoliłyby wyciągnąć z zasilacza power delivery do 3A @5V.
Jak masz cierpliwość, to sobie dolutuj i będzie hulać bez żadnych przelotek.
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 435

Post autor: Rozarh »

Mimo, że maliny mają USB-C to zastrzegają, że nie działają na wyższych napięciach niż 5V. USB-C pozwala na podniesienie napięcia do 9V i 12V w razie potrzeb (aby obniżyć natężenie), ale Raspberry Pi z tego nie korzysta.
Nowe RPi 5 wymaga dużej mocy, ale nadal nie używa standardu wyższych napięć więc wymaga specjalnego zasilacza, który daje 5A @5V.
Nie mam pojęcia, dlaczego taki dedykowany zasilacz nie uruchomił tego adaptera BTT z CB1. Przecież zasilacz ma za zadanie wystawić 5V a czy urządzenie weźmie 100mA czy 2A to już jego sprawa (obciążenia).
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Awatar użytkownika
Igor
x 458
Kontakt:

Też nie wiem. Na zwykłym tępym 5V bez ograniczenia ruszyło. Znaczy nie tyle bez ograniczenia co pp prostu na styki GND i 5V złącza USB ma wystawione wyjście przetwornicy i nie ogranicza do 0,5, 1 czy 2A jak wg różnych specek USB by nalezało.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 559

Post autor: Jarewa »

Power delivery nie limituje amperazu tylko napięcia, poprostu trafiłeś na ujowy zasilacz bo nawet bez komunikacji powinno ustawić 5V i max moc.
WillingMagic
mpk
x 116

Post autor: mpk »

Jarewa pisze: 30 paź 2025, 13:56 Power delivery nie limituje amperazu tylko napięcia, poprostu trafiłeś na ujowy zasilacz bo nawet bez komunikacji powinno ustawić 5V i max moc.
otóż nie.
https://www.usb.org/sites/default/files ... 202019.pdf
str 151..153

jeżeli nie ma Rd (a w chińskich zabawkach notorycznie cc1 i cc2 pozostają niepodłączone), to z punktu widzenia źródła nic nie jest podłączone.
w tej sytuacji specyfikacja mówi jasno: Do not apply VBUS or VCONN
WillingMagic
ODPOWIEDZ

Wróć do „Firmware'y i hosty”