Klipper Firmware

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 3
Posty: 537
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 189
Kontakt:

Re: Klipper Firmware

Post autor: Igor »

atom1477 pisze: 10 cze 2024, 13:12 Sama ilość pinów GPIO do tego nie wystarczy.
Potrzebny jest szybki dostęp do tych GPIO przez jakiś niskopoziomowy driver. Nie wiem czy takie coś jest na RPi.
Potrzeba wejść ADC wraz z układami kondycjonującymi sygnały, a RPi nie ma ani jednego ani drugiego. Więc potrzeba by jakieś płytki rozszerzającej.
Ok, za mało RT w tym.
Rozarh pisze: 10 cze 2024, 13:17 Np. BTT Manta M8P albo któraś z jej uboższych sióstr: M5P lub M4P
Znaczy płyta na której bezpośrednio można Klippera uruchomić? Czy to jest jakiś turbo shield dla RPI? Bo zegary procków tej Manty nie wyglądają mi na zdolne uciągnąć Linucha z Klipperem. Jeśli to jest shield z własnym prockiem, to w zasadzie jest to to samo co płyta główna od drukarki z wgranym klientem Klippera.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 28
Posty: 333
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:21
x 73

Re: Klipper Firmware

Post autor: atom1477 »

Igor pisze: 10 cze 2024, 15:22 Znaczy płyta na której bezpośrednio można Klippera uruchomić? Czy to jest jakiś turbo shield dla RPI? Bo zegary procków tej Manty nie wyglądają mi na zdolne uciągnąć Linucha z Klipperem. Jeśli to jest shield z własnym prockiem, to w zasadzie jest to to samo co płyta główna od drukarki z wgranym klientem Klippera.
W to się wkłada RPi. Czyli to "tylko" shield, a więc ciągle jest osobno procesor RPi i osobno procesor z driverem silników (i oba połączone UARTem albo USB: nie wiem jak to jest na tych konkretnych płytkach).
Ale nie masz się czego bać. Takie rozwiązanie jest całkiem ok. Ja mam osobno RPi i osobno płytę drukarki (czyli na kablu, a nie na shieldzie) i też jest wygodne. Podłącza się to tylko raz, i potem zapomina (zasilanie dla RPi też biorę z płyty drukarki więc nie mam też żadnych dodatkowych zasilaczy).
konradsdev1 pisze: 10 cze 2024, 14:12 Łączę się przez SSH za pomocą WinSCP, wciskam F4 i otwiera mi plik w Notepad++.
Po zapisaniu zmian WinSCP automatycznie wgrywa zmieniony plik.
Tak właśnie robiłem. Musiałem się jakoś źle logować bo teraz działa :/
Zrobiłem tak jak mówiłeś (po małych przeróbkach):
spacja.gif
spacja.gif (7.6 KiB) Przejrzano 189 razy
i niestety nie działa:
test.gif
test.gif (203.44 KiB) Przejrzano 189 razy
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 3
Posty: 537
Rejestracja: 05 mar 2020, 23:12
Lokalizacja: Kociewie
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 189
Kontakt:

Re: Klipper Firmware

Post autor: Igor »

To jeden pieron czy wykorzystam obecną płytę od drukarki czy kupię taką Mantę. Teraz pozostaje znaleźć ekran i właściwy komputer, tak żeby toolchain ograniczył się do zestawu płyta_drukarki + komp + ekran + slot na kartę lub USB.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
konradsdev1
Postów w temacie: 12
Posty: 466
Rejestracja: 30 wrz 2020, 16:55
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: VORON 0
x 184

Re: Klipper Firmware

Post autor: konradsdev1 »

Igor pisze: 10 cze 2024, 16:05To jeden pieron czy wykorzystam obecną płytę od drukarki czy kupię taką Mantę. Teraz pozostaje znaleźć ekran i właściwy komputer, tak żeby toolchain ograniczył się do zestawu płyta_drukarki + komp + ekran + slot na kartę lub USB.
Możesz też kupić płytę z dwoma prockami: https://www.makerbase.store/products/ma ... nter-board
image.png
atom1477 pisze: 10 cze 2024, 15:32 i niestety nie działa:
Czy zrobiłeś restart po modyfikacjach plików?

Kod: Zaznacz cały

sudo sytemctl restart klipper
Uruchom makro DUMP_VARIABLES, po modyfikacji manual_stepper.py powinieneś mieć tam linijkę:

Kod: Zaznacz cały

printer['manual_stepper stepper_V'].position = 0.0
Może lepiej jakbyś zrobił osobny temat ze swoimi modyfikacjami klippera?
"Everybody needs a hobby" (Tony Stark).
VORON V0.2 (BTT SKR Pico + RPi 4B + Phaetus x Voron Dragon Hotend ST)
DIY MK4 + VORON Stealthburner (BTT SKR PRO V1.1 + RPi Zero 2 W)
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 3
Posty: 819
Rejestracja: 28 gru 2020, 18:17
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 456

Re: Klipper Firmware

Post autor: majek »

konradsdev1 pisze: 10 cze 2024, 16:11 Możesz też kupić płytę z dwoma prockami: https://www.makerbase.store/products/ma ... nter-board
Tej lepiej nie, bo to zintegrowane MKS PI, które praktycznie nie ma żadnego wsparcia, a i nie wszystko na tym działa.
Awatar użytkownika
atom1477
Postów w temacie: 28
Posty: 333
Rejestracja: 17 paź 2023, 18:21
x 73

Re: Klipper Firmware

Post autor: atom1477 »

konradsdev1 pisze: 10 cze 2024, 16:11 Czy zrobiłeś restart po modyfikacjach plików?
Tylko "Restart" z poziomu Mooonrakera.
Zrobiłem twardy Power Reset i zadziałało. Wielkie dzięki.
konradsdev1 pisze: 10 cze 2024, 16:11 Może lepiej jakbyś zrobił osobny temat ze swoimi modyfikacjami klippera?
Właśnie w tym rzecz że nie chcę modyfikować Klippera, tylko użyć jego nietypowych/mało popularnych funkcji.
Póki co nie mam więcej pytań. Przy kolejnych pomyślę :D
Awatar użytkownika
Rozarh
Drukarz
Postów w temacie: 6
Posty: 692
Rejestracja: 12 kwie 2021, 10:45
Lokalizacja: opolskie
Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
x 278

Re: Klipper Firmware

Post autor: Rozarh »

Igor pisze: 10 cze 2024, 15:22 Znaczy płyta na której bezpośrednio można Klippera uruchomić? Czy to jest jakiś turbo shield dla RPI? Bo zegary procków tej Manty nie wyglądają mi na zdolne uciągnąć Linucha z Klipperem. Jeśli to jest shield z własnym prockiem, to w zasadzie jest to to samo co płyta główna od drukarki z wgranym klientem Klippera.
To jest pełna płyta drukarki do której wkładasz Raspberry Pi CM4. Nie masz problemu z dodatkowym zasilaniem, masz wyprowadzone porty HDMI i USB więc możesz podpiąć dotykowy monitor z kasy sklepowej (55zł na Allegro). Na CM4 instalujesz KlipperScreena i masz autonomiczny system.
Zamiast CM4 możesz użyć CB1 od BTT różnica w cenie jest nawet do 80zł, ale uzależniasz się od BTT. Na CM4 możesz postawić dowolny system dla Raspberry a na CB1 tylko dedykowany z BTT. Aczkolwiek BTT reklamuje się jako miłośnik Klippera. Mam CB1 i póki co nie ma z nim problemów - działa.

Nie szukaj All-In-One dla Klippera bo go nie znajdziesz. Jego idea jest taka, że odpalasz Linuxa z OS jako mocną część obliczeniową asynchroniczną + dodatkową płytkę wykonawczą dla sterowników trzymającą ścisły reżim czasowy dla prawidłowego sterowania silników. Żaden Linux tego nie obsłuży. RTOS też słabo się nada.
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Firmware'y i hosty”