Klipper Firmware

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Postów w temacie: 53
Posty: 7571
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2675

Klipper Firmware

Post autor: Berg »

Wgrałem testowo do Lume
https://github.com/KevinOConnor/klipper

użyłem oryginalnego RAMPSA + raspberry zero wifi

Nawet bez większych problemów zgodnie z instrukcją wszystko odpaliłem. Coś tam jedynie chyba więcej restartów niż jest opisane musiałem zrobić.
Nie trzeba nawet mieć Arduino. sama kompilacja i wgranie firmware przebiega z poziomu Raspberry.

kilka zmian w przykładowym pliku konfiguracyjnym. Od razu zaproponowałem lekkie rozszerzenie opisu i pullrequest na gitthubie, bo nie wszystko było intuicyjne.

Na przykład, że "!" obraca kierunek ruchu

[stepper_x]
step_pin: ar54
dir_pin: !ar55

..... i leci kosmonauta. Faktycznie słychać, że drukarka wydaje na tym firmware inne dźwięki w trakcie druku. Nie ma Jerku. ciekawe.
Widać że jeszcze muszę podkalibrować. Potem się dokładniej poprzyglądam różnicom
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Postów w temacie: 71
Posty: 6385
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1455

Re: Klipper Firmware

Post autor: dragonn »

Nie ma jerku w sensie że w tym sofcie nie powinno być tak? Bardzo ciekawe.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Postów w temacie: 53
Posty: 7571
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2675

Re: Klipper Firmware

Post autor: Berg »

tak. jerk, jak ja rozumiem, jest tylko potrzebny gdy firmłer nie wyrabia z gęstą zmianą, prędkości na początkowym krótkim odcinku ruchu. Jak wyrabia to normalna płynna, dynamiczna akceleracji powinna być lepsza.

W klipperze nie ma czegoś takiego jak jerk.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Postów w temacie: 71
Posty: 6385
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1455

Re: Klipper Firmware

Post autor: dragonn »

może wrzucisz jakiś filmik? chętnie bym to zobaczył. Klipper nie ma obsługi LCD? Tego mi trochę brakuje. oczywiście jak najbardziej obsługa wyświetlacza powinna być po stronie Pi

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka
Jakub
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Postów w temacie: 53
Posty: 7571
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2675

Re: Klipper Firmware

Post autor: Berg »

nie ma obsługi LCD. inna filozofia. Ekran dotykowy + jakaś apka na raspberry. Patrząc na moje aktualne problemy w HC 1/128 kroku a chce dać 1/256 native na tmc2130. to widzę że to ma sens. Szybsze CPU,32bity niby mam w HC ale co z tego jak go spowalnia obsługa wyświetlacza i najlepsze co można zrobić, to wywalić.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Postów w temacie: 71
Posty: 6385
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1455

Re: Klipper Firmware

Post autor: dragonn »

No ale jak by dodać obsługę wyświetlacz może nawet nie do killipera tylko do octoprint. Oczywiście można dotykowy ale mi jakoś się podobają takie monochromatyczne. I dodatkowo tanie to jest. Jeszcze jedna rzecz, ma klipper autoleveling? Jak ostatnio patrzyłem chyba nie było.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
Marcin1415
Postów w temacie: 4
Posty: 434
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Kielce
x 48

Re: Klipper Firmware

Post autor: Marcin1415 »

Mógłbyś opisać jak to zainstalować i skonfigurować? Może jakieś zdjęcia porównanie jakości wydruku?
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Postów w temacie: 53
Posty: 7571
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2675

Re: RE: Re: Klipper Firmware

Post autor: Berg »

dragonn pisze:No ale jak by dodać obsługę wyświetlacz może nawet nie do killipera tylko do octoprint. Oczywiście można dotykowy ale mi jakoś się podobają takie monochromatyczne. I dodatkowo tanie to jest. Jeszcze jedna rzecz, ma klipper autoleveling? Jak ostatnio patrzyłem chyba nie było.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka
w zasadzie to bez kombinowania dużo chyba dało by się użyć mks tft
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Postów w temacie: 7
Posty: 3263
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Reprapy, Prusa MK3S
x 1620

Re: Klipper Firmware

Post autor: morf »

Wreszcie coś nowego :)
Taka hybryda trochę w sumie... Trochę słabo jakby ten demon klippera sie powiesił albo brakowało zasobów np przez ffmpeg z octoprinta :) ale może jakiś nice niski by rozwiązał sprawę.
Fajne czekamy na efekty testów
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Postów w temacie: 71
Posty: 6385
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1455

Re: Klipper Firmware

Post autor: dragonn »

ffmpeg nie działa przecież w trakcie wydruku, jedynie po jego zakończeniu.

Wysłane z mojego K10000 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Firmware'y i hosty”