Klipper Firmware

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
Awatar użytkownika
Marcin.KnD
Konto z ograniczeniami
Postów w temacie: 15
Posty: 648
Rejestracja: 03 maja 2017, 03:16
Drukarka: CoreXY 300x300x300
x 51

Re: Klipper Firmware

Post autor: Marcin.KnD »

Kod: Zaznacz cały

# Define the BLTouch servo
[servo bltouch]
pin: ar11
maximum_servo_angle: 180
minimum_pulse_width: 0.0006
maximum_pulse_width: 0.0024

# Define a probe using the BLTouch
[probe]
pin: ar18
z_offset: 0.15
activate_gcode:
    SET_SERVO SERVO=bltouch ANGLE=10
    SET_SERVO SERVO=bltouch ANGLE=60
    G4 P200
deactivate_gcode:
    SET_SERVO SERVO=bltouch ANGLE=90
    G4 P100


# Mesh Bed Leveling. One may define a [bed_mesh] config section
# to enable move transformations that offset the z axis based
# on a mesh generated from probed points. Note that bed_mesh
# and bed_tilt are incompatible, both cannot be defined.
[bed_mesh]
speed: 120
#   The speed (in mm/s) of non-probing moves during the
#   calibration. The default is 50.
horizontal_move_z: 10
#   The height (in mm) that the head should be commanded to move to
#   just prior to starting a probe operation. The default is 5.
samples: 1
#   The number of times to probe each point.  The probed z-values
#   will be averaged.  The default is to probe 1 time.
sample_retract_dist: 5.0
#   The distance (in mm) to retract between each sample if
#   sampling more than once.  Default is 2mm.
min_point: 30,10
#   An X,Y point defining the minimum coordinate to probe on
#   the bed. Note that this refers to the nozzle position,
#   and take care that you do not define a point that will move
#   the probe off of the bed. This parameter must be provided.
max_point: 295,260
#   An X,Y point defining the maximum coordinate to probe on
#   the bed. Follow the same precautions as listed in min_point.
#   Also note that this does not necessarily define the last point
#   probed, only the maximum coordinate. This parameter must be provided.
probe_count: 5,5
#   A comma separated pair of integer values (X,Y) defining the number
#   of points to probe along each axis. A single value is also valid,
#   in which case that value will be for both axes. Default is 3,3
#   which probes a 3x3 grid.
fade_start: 300.0
#   The z-axis position in which to start phasing z-adjustment out.
#   Default is 1.0.
#fade_end: 300.0
#   The z-axis position in which phase out is complete. If this
#   value is less than or equal to fade_start then phasing out
#   is disabled. Default is 10.0.
split_delta_z: .025
#   The amount of Z difference (in mm) along a move that will
#   trigger a split. Default is .025.
move_check_distance: 5.0
#   The distance (in mm) along a move to check for split_delta_z.
#   This is also the minimum length that a move can be split. Default
#   is 5.0.
mesh_pps: 2,2
#   A comma separated pair of integers (X,Y) defining the number of
#   points per segment to interpolate in the mesh along each axis. A
#   "segment" can be defined as the space between each probed
#   point. The user may enter a single value which will be applied
#   to both axes.  Default is 2,2.
algorithm: bicubic
#   The interpolation algorithm to use. May be either "lagrange"
#   or "bicubic". This option will not affect 3x3 grids, which
#   are forced to use lagrange sampling.  Default is lagrange.
bicubic_tension: .2
#   When using the bicubic algorithm the tension parameter above
#   may be applied to change the amount of slope interpolated.
#   Larger numbers will increase the amount of slope, which
#   results in more curvature in the mesh. Default is .2.
u mnie jest tak porównaj
Awatar użytkownika
Olson
Postów w temacie: 7
Posty: 236
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: OCHC CoreXY DIY
x 99

Re: Klipper Firmware

Post autor: Olson »

Mam pytanie bo właśnie konfiguruję klippera pod due i napotkałem na problem że nie mogę ustawić 2 pinów jako te samo wyjście- 2 mosfety, 2 maty od heatbeda.
Błąd który wywala

Kod: Zaznacz cały

Recv: // Printer is halted
Recv: !! Unknown pin chip name 'multi_pin
W configu mam to opisane tak jak znalazłem na githubie że powinno być

Kod: Zaznacz cały

heater_pin:  multi_pin:my_heater_pin
[multi_pin my_heater_pin]
pins:  PC8, PA19
Ktoś miał okazję korzystać z multi pinów i mógłby pomóc?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Postów w temacie: 70
Posty: 6383
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1455

Re: Klipper Firmware

Post autor: dragonn »

A czy to czasem nie jest dodatkowy moduł który trzeba sobie najpierw włączyć?
Awatar użytkownika
Olson
Postów w temacie: 7
Posty: 236
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: OCHC CoreXY DIY
x 99

Re: Klipper Firmware

Post autor: Olson »

Nigdzie nie widziałem takiej opcji.
Info z przykładowego configa

Kod: Zaznacz cały

# Multiple pin outputs (one may define any number of sections with a
# "multi_pin" prefix). A multi_pin output creates an internal pin
# alias that can modify multiple output pins each time the alias pin
# is set. For example, one could define a "[multi_pin my_fan]" object
# containing two pins and then set "pin=multi_pin:my_fan" in the
# "[fan]" section - on each fan change both output pins would be
# updated. These aliases may not be used with stepper motor pins.
#[multi_pin my_multi_pin]
#pins:
#   A comma separated list of pins associated with this alias. This
#   parameter must be provided.
Wariant pin=multi_pin:my_fan sprawdzałem też nie działa i na którymś issue na githubie znalazłem zapis jak u mnie
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Postów w temacie: 70
Posty: 6383
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1455

Re: Klipper Firmware

Post autor: dragonn »

A jesteś pewny że masz najnowszą wersję softu?
Awatar użytkownika
Olson
Postów w temacie: 7
Posty: 236
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: OCHC CoreXY DIY
x 99

Re: Klipper Firmware

Post autor: Olson »

Tak, wczoraj instalowane octopi i klipper prosto z repo + aktualizacja octopi.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Postów w temacie: 70
Posty: 6383
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1455

Re: Klipper Firmware

Post autor: dragonn »

https://github.com/KevinOConnor/klipper ... ppy/extras to jest w extras, nic z tego nie jest domyślnie włączone. Gdzieś na pewno pisze jak włączać rzeczy z extras.
Awatar użytkownika
Olson
Postów w temacie: 7
Posty: 236
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: OCHC CoreXY DIY
x 99

Re: Klipper Firmware

Post autor: Olson »

Tmc2130 też są w extras i tak jak w przykładowym configu tylko dodałem linijkę ze stepperem i działa więc nie wiem za bardzo o co chodzi.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Postów w temacie: 70
Posty: 6383
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1455

Re: Klipper Firmware

Post autor: dragonn »

Doczytałem i faktycznie powinno ładować automatycznie jak znajdzie daną sekcję w configu, sugeruję najlepiej zapytać na githubie czemu nie działa.
Wrzuć od razu wtedy cały swój config.
Awatar użytkownika
Olson
Postów w temacie: 7
Posty: 236
Rejestracja: 06 gru 2017, 05:20
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: OCHC CoreXY DIY
x 99

Re: Klipper Firmware

Post autor: Olson »

Dobra przespałem się z tym i udało mi się dojść o co chodzi.
W pierwszej kolejności ustala się definicję multi pinu, a potem jego wykorzystanie (co w sumie jest logiczne :P) , a nie jak jest napisane na githubie że wykorzystanie, a potem definicja.
W moim przypadku

Kod: Zaznacz cały

[multi_pin my_heater_pin]
pins:  PC8, PA6
[heater_bed]
sensor_type: EPCOS 100K B57560G104F
sensor_pin: PB19
control: pid
pid_Kp: 76.60
pid_Ki: 8.27
pid_Kd: 177.27
min_temp: 0
max_temp: 130
heater_pin: multi_pin:my_heater_pin
Postanowiłem że podzielę się tym tak dla potomnych, co by ktoś inny nie musiał się męczyć ;)
PS. Jeśli ktoś będzie sobie dziergał config na smart ramps na due to nie przypisujcie pinu D42(PA19) do czegokolwiek, bo pomimo że jest wyprowadzony na złącze aux to powoduje reset uC i bootloop.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Firmware'y i hosty”