OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
Awatar użytkownika
corristo25
Posty: 110
Rejestracja: 30 wrz 2017, 15:44
Lokalizacja: BB
Drukarka: własny twór :)
x 23

OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: corristo25 » 08 mar 2018, 21:02

Cześć
Czy jest tu jakaś dobra dusza której udało się skonfigurować kamerke do OctoPi - tą na taśmie.
Znalazłem pare info na necie, ale nie bardzo ogarniam się w linuxowych komendach, niby wszystko podane a w terminalu mi nie idzie. :unknown:

W każdym razie obecnie kamerka przesyła obraz, ale ma laga na poziomie 3-5 sek, szatkując niemiłosiernie. Dodam, że na podglądzie na żywo po chwili drukarka zaczyna się przywieszać, jakby raspbberry nie wyrabiało :shock:

Chyba że kamerka do D..., bo pochodzi z aliexpress :P

PS. Dodatkowe pytanie to czy się da jakoś zgrać skonfigurowane OctoPi? Nie chce mi się już po raz Xnasty flashować i ściągać pluginów :P

RaspberryPi 2+ z kamerką v1.3.
StudioKamar
Posty: 166
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:34
Lokalizacja: Żnin
Drukarka: Anet A8
x 10

Re: OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: StudioKamar » 08 mar 2018, 21:43

corristo25 pisze:
PS. Dodatkowe pytanie to czy się da jakoś zgrać skonfigurowane OctoPi? Nie chce mi się już po raz Xnasty flashować i ściągać pluginów :P


Z pytaniem Ci nie pomogę bo ja kamer na usb używam logitecha używanego za trzy dyszki i chodzi super z lekkim lagowaniem ale nieznacznym naprawde ale jak zrobić taką dobrą kopie raspberry to bym sie dowiedział chociaż coś mi się zdaje że Mini Tool Partition Wizard dał by radę zrobić lustro na innej karcie. Ale nie probowałem jeszcze
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 499
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 72

Re: OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: Zepco » 08 mar 2018, 21:49

Może napisz gdzie i co ustawiłeś.
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1527
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 255

Re: OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: McKee » 08 mar 2018, 23:30

StudioKamar pisze:
corristo25 pisze:PS. Dodatkowe pytanie to czy się da jakoś zgrać skonfigurowane OctoPi? Nie chce mi się już po raz Xnasty flashować i ściągać pluginów :P

[...] ale jak zrobić taką dobrą kopie raspberry to bym sie dowiedział [...]

Coś takiego polecam: https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
corristo25
Posty: 110
Rejestracja: 30 wrz 2017, 15:44
Lokalizacja: BB
Drukarka: własny twór :)
x 23

Re: OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: corristo25 » 09 mar 2018, 22:01

Zepco pisze:Może napisz gdzie i co ustawiłeś.


w raspi-config wybrałem enable camera
a ustawienia w octopi.txt (załączony)

zmieniłem auto na raspi
wpisałem kod w ustawieniach raspicam na "-fps 30 -x 1280 -y 720"

widziałem tutki na jakiś mpeg-streamer coś tam, ale nic mi z tych komend nie wchodzi - error, error, nie ma, nie ma, nie da sie :unknown:
Załączniki
octopi.txt
(2.11 KiB) Pobrany 5 razy
Awatar użytkownika
corristo25
Posty: 110
Rejestracja: 30 wrz 2017, 15:44
Lokalizacja: BB
Drukarka: własny twór :)
x 23

Re: OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: corristo25 » 13 mar 2018, 18:28

Ech coś podejrzewam że to może być wina cudownej pracy na LIVEBOXie...
Znowu mi nie chce otworzyć OctoPi... ale o tym pisałem w innym wątku. Musze sprawdzić na innym routerze :P
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3352
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 338

Re: OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: dragonn » 13 mar 2018, 18:30

Laguje Ci obraz przy dostępie z zewnątrz sieci?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
corristo25
Posty: 110
Rejestracja: 30 wrz 2017, 15:44
Lokalizacja: BB
Drukarka: własny twór :)
x 23

Re: OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: corristo25 » 13 mar 2018, 18:38

Oooo Paaanie, z zewnątrz to byłby luxus :D Laguje mi na Wifi, a teraz dopiero po 15 min od włączenia załadowała się strona OctoPi. Także coś jest nie halo :P
Awatar użytkownika
corristo25
Posty: 110
Rejestracja: 30 wrz 2017, 15:44
Lokalizacja: BB
Drukarka: własny twór :)
x 23

Re: OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: corristo25 » 13 mar 2018, 20:26

Hmmm, a może być raspbery pi uwalone jakoś? W sumie kupiłem używkę.
Zrobiłem test druku OctoPi VS SD. Ten sam gcode.
Na octopi łuki robi skokowo(szczególnie przeciwnie do wsk zegara), natomiast z SD idzie płynnie po łuku :|
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3352
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 338

Re: OctoPi konfiguracja RaspiCam v1.3

Postautor: dragonn » 13 mar 2018, 20:29

StudioKamar, corristo25
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „Firmware'y i hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości