Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
arkomania.pl
Posty: 316
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 105

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: arkomania.pl » 01 sty 2019, 16:52

Co do starości procesorów.

Jest takie powiedzenie: stare, ale jare.

Drukarkom 3D praktycznie nie potrzeba procesorów 32 bitowych, aby osiągnąć maksimum jakości wydruku.
Wystarczy kontroler 8 bitowy z zegarem powyżej 24MHz lub lepiej więcej.

Tego nie zrobił ATMEL.

A wystarczyło by, zrobić Atmegę 2560 na 32MHz lub więcej. Nie zrobili tego, bo to było by zagrożeniem dla procesorów 32bitowych.

Zamiana kontrolera 8 bitowego pracującego z częstotliwością np. 72MHz na 32bit n.. MHz nie spowoduje w zmiany jakości wydruku
(porównanie przy zwykłym tanim wyświetlaczu dotmatrix).

Najwięcej zasobów pochłania obsługa wyświetlacza, wbudowanego web serwera itp.

Co do nowości.

No tak, tylko skompiluj Marlina z nowymi procesorami, a nie wszyscy potrafią to zrobić.
Producent nowej płyty głównej dołącza odpowiedni, dedykowany firmware.
Ja przywiązałem się do Marlina, dlaczego?
Bo coś tam w nim potrafię sam zmienić lub dopisać.
Wolę być nawet pseudo fachowcem w jednej dziedzinie , niż zmieniać jak amator opcję w konfigach firmwarów,
nie czując nawet w 1% firmware-u.

Ja jestem z natury grzebaczem programistycznym: lubię coś zmienić, wyrzucić, dodać.
olo2000pm, Artu
Pozdrawiam Arek G. arkomania
arkomania.pl
Posty: 316
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 105

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: arkomania.pl » 01 sty 2019, 17:08

Akurat, tak mi się przypomniało odnoście powiedzenia: Stare, ale jare.

Obsługujemy firmy w których pracują niemieckie i japońskie maszyny odlewnicze do aluminium, oraz obrabiarki 3D.
Technologia "kosmos". Firma robi półprodukty dla firmy z branży motoryzacyjnej, elementy do korpusów i obudowy
do silników hybrydowych i elektrycznych. Nie raz miałem możliwość zobaczenia jak zbudowany jest układ sterowniczy
takich maszyn. I ku zdziwieniu powiem, tam nie ma najnowszych sterowników, płyt głównych ATX itp.
Dlaczego, bo to muszą być elementy sprawdzone w życiu na przestrzeni paru lat. Tam niemożna pozwolić sobie na eksperymenty
i oprogramowanie w wersji Beta.

Dla mnie drukarka musi być w pracy stabilna,. To jest podstawa jej pracy.
Resztę można zawsze zmienić.
olo2000pm
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 3958
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1463
Kontaktowanie:

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: dziobu » 01 sty 2019, 18:06

arkomania.pl pisze:Co do starości procesorów.
Jest takie powiedzenie: stare, ale jare.
Ale to forum o reprapach a nie FajneStarocie.pl.
8051 też jest stare ale jare. Ale zwyczajnie się nie nadaje - formalnie da radę i wciąż pracują urządzenia gdzie ten procesor obsługuje dotykowy (!!!) 320x240x1 i jeszcze sporo peryferiów (w tym silnik krokowy i swój ADC), tylko mamy już 2019 rok. Można zrobić to samo szybciej, łatwiej, wydajniej, taniej i prościej.
arkomania.pl pisze:Drukarkom 3D praktycznie nie potrzeba procesorów 32 bitowych, aby osiągnąć maksimum jakości wydruku.
Wystarczy kontroler 8 bitowy z zegarem powyżej 24MHz lub lepiej więcej.
16MHz też może być. A i przy 8 pójdzie. W końcu nie mówimy o szybkości druku, tylko z jakiegoś powodu przywołałeś jakość.
I czemu to dowodzi - niczemu. Zwłasza w kontekście wątku o płycie z 32-bitowym CM3@100MHz.

arkomania.pl pisze:A wystarczyło by, zrobić Atmegę 2560 na 32MHz lub więcej. Nie zrobili tego, bo to było by zagrożeniem dla procesorów 32bitowych.
Żadnym zagrożeniem. To pozycje walczące ceną. Poza tym jedyny plus AVRów (tych "klasycznych") to obsługa 5V. Jest do tego na rynku dużo klocków i można sobie fajnie coś podkładać samemu (ARMy, czy inne nowsze uC, wymagają już jakiegoś konwertera stanów co podraża i komplikuje projekt).
Jeśli zaś chodzi o wydajność - też nie masz racji. Są XMega pracujące do 32MHz. Są AVRy 32-bitowe - te, oidp - zasuwają do 66MHz. Przy większości jednocyklowych rozkazów, jest to sporo. Tyle że przy ARMach to i tak wysiada. Do tego to niszowe zabawki z marnym waparciem programistycznym i produkowane przez jedną firmę (Microchip). Cenowo też wypadają blado.
Swego czasu chciałem żeby było inaczej, bo trochę na te AVRy pisałem. Teraz widzę że to była ślepa uliczka.

Zupełnie przy okazji - mam (fizycznie) zestaw uruchomieniowy uC z rdzeniem '51 marki SI (C8051). Uruchamiałęm go na równo z ARMem7 (SAM7S/X który akurat również miał 72MHz). Machanie nóżką w pętli było w '51 prawie 2x szybsze. Oczywiście uC nic więcej nie robił. I to tyle. Po odpaleniu peryferiów, a tych leciwy ARM miał dużo więcej, rdzeń się nudził, podczas gdy w '51 trzeba było w prawie wszystkim uczestniczyć programowo.
Także sam zegar to nie wszystko. Architektura daje dużo, ale peryferia jeszcze więcej. Oczywiście o ile potrafi się to wykorzystać.

Zupełnie przy okazji #2 - ADuCM360, czyli przyzwoity przetwornik ADC uzbrojony w rdzeń CM3, potrafi z zatrzymanym rdzeniem przetwarzać dokładniej i nie wolniej - i jeszcze te dane wysłać np UARTem - niż CM4 z osobnym ADC. I jeszcze zmieniać konfigurację przetwornika w tzw "międzyczasie". Tyle są warte peryferia.
(uprzedzając pytania - wszystko załatwia sprytne DMA i wewnętrzny multiplekser linii synchronizujących)

arkomania.pl pisze:Ja jestem z natury grzebaczem programistycznym: lubię coś zmienić, wyrzucić, dodać.

Tym bardziej nie rozumiem dlaczego nie doceniasz możliwości jakie mógłby dać znacząco lepszy sprzęt.


Dobra, z tego się już zupełnie OT zrobił ;)
Wracaj odpalać tamtą płytę, pokłócimy się innym razem - może na zlocie ;p
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
arkomania.pl
Posty: 316
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 105

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: arkomania.pl » 01 sty 2019, 18:34

Podejście masz dobre. Tylko zobacz, że te twoje pytania i moje spostrzeżenia nie są do nas, tylko do producentów,
którzy produkują płyty główne do drukarek. My jesteśmy tylko ich odbiorcą. Co nam dadzą w dopuszczalnych dla nas cenach, to bierzemy.
Dlatego chwalę SKR i U30, bo może one wymuszą reakcję innych producentów. Nie jestem z racji tego w skowronkach. Ale może coś zaczyna się dziać.
Musi być ktoś, kto im trochę utrze nosa. Z resztą o tym pisałem wcześniej.

U30 swoim zainteresowaniem już pokazało swoje różki dla konkurencji Ender3 i to nawet w wersji Pro.
My pośrednio jako odbiorcy produktów, mamy na to wpływ.

Gdy producent oferuje nam płytę po zaporowej dla nas cenie, to jej od razu nie kupujemy. Nie mamy funduszy i koniec.
Nie ma konkurencji, to zbieramy grosz do grosza i w końcu z ciężkim bólem dokonujemy zakupu.
Na to liczy producent.

Ale, gdy przychodzi alternatywa, to wtedy producent mięknie.
olo2000pm, dziobu, Jackoboo
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 888
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 142

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: Zepco » 01 sty 2019, 23:29

Pamiętajcie, że koszt płyty to nie tylko PCB i to co jest przylutowane do niego, ale także praca ludzi którzy to projektują i testują, a potem ewentualnie piszą firmware.
A teraz trzeba się skoncentrować na kompleksowym odpaleniu naszej płyty z tytułu tematu z udziałem Marlina. :-)
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających (w trakcie profilowania)
3DGence One
arkomania.pl
Posty: 316
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 105

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: arkomania.pl » 02 sty 2019, 06:50

Dołączam, jak obiecałem zdjęcia płyty SKR.
Nie jest to zbyt dobra jakość zdjęć, ale mój aparat
z przybliżenia nie robi zbyt rewelacyjnych zdjęć.

Wiadomo, styki MOSFET-ów jak w każdej płytce są do przelutowania
większą ilością cyny.
Załączniki
20190102_062319.jpg
20190102_062124.jpg
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
Jackoboo
Posty: 72
Rejestracja: 12 kwie 2018, 09:31
Lokalizacja: Rzeszów
Drukarka: Anet A8 AM8
x 4

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: Jackoboo » 02 sty 2019, 07:43

Da się na tej płycie podciągnąć na tym UART do tmc 2208?
Anet A8 + AM8 + J-HEAD + MKS GEN 1.4 + TMC2208 + TITAN EKSTRUDER
i można tak w nieskończoność :D
kospan
Posty: 12
Rejestracja: 02 sty 2019, 08:30

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: kospan » 02 sty 2019, 08:32

Warto w to iść ? Wczoraj padła mi płyta ori płyta ANet V1.5 i zastanawiam się czy iść w MKS czy w SKR ? SKR będzie na pewno bardziej przyszłościowa.
spec
Posty: 236
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 18

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: spec » 02 sty 2019, 08:53

Ja zamówiłem i zastanawiam się czy nie zmienić też wyświetlacza. Trochę już mi się znudził niebieski kolor. Co tutaj można bezproblemowo zamontować i czy jest sens przy Marlinie?
kospan
Posty: 12
Rejestracja: 02 sty 2019, 08:30

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: kospan » 02 sty 2019, 14:45

Zmień na to samo tylko np inny kolor lub OLED :) A czy inne działają to pewnie graficzny będzie działał.

Wróć do „Firmware'y i hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości