Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 3958
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1463
Kontaktowanie:

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: dziobu » 09 sty 2019, 21:54

A kontrast sprawdziłeś?
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
tig33r
Posty: 519
Rejestracja: 15 lip 2017, 16:07
Drukarka: Hypercube Evolution
x 84

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: tig33r » 09 sty 2019, 22:00

Z sbase były takie same problemy i trzeba było kabel na pająku robić.
Assur92
Posty: 19
Rejestracja: 17 gru 2018, 22:50
x 2

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: Assur92 » 09 sty 2019, 22:06

Pewnie tutaj będzie to samo. Domyślnie będzie tam siedział klipper to i tak wszystko z telefonu będę robił, ale jednak jakoś lubię mieć też wyświetlacz fizyczny :)
Kontrast był też sprawdzany czy aby na pewno czegoś nie pokręciłem.
Pod smoothie wyczytałem że robi się adapter: https://github.com/wolfmanjm/universal-panel-adapter
spec
Posty: 236
Rejestracja: 04 paź 2016, 17:35
x 18

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: spec » 10 sty 2019, 11:21

Skoro ReprapDiscount Full Graphic Smart Controller działa bez problemów to czemu ten nie działa? Przewody nie są tak samo prowadzone?
Assur92
Posty: 19
Rejestracja: 17 gru 2018, 22:50
x 2

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: Assur92 » 10 sty 2019, 12:25

A graficzny nie działa po innym interfejsie? Chyba że trzeba jak w którymś MKSie obrócić wtyczki, ale w takiej sytuacji raczej by wyświetlacz nie podświetlił się.
Assur92
Posty: 19
Rejestracja: 17 gru 2018, 22:50
x 2

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: Assur92 » 11 sty 2019, 14:28

Nie widzę opcji edycji więc piszę post pod postem.
Doszedł mi dziś wyświetlacz graficzny, po odkomentowaniu odpowiedniej linijki i podpięciu wtyczek działa prawidłowo.

Obrazek

Jakby kogoś interesowała jakaś konkretna rzecz to piszcie, jestem amatorem który lubi się bawić różnymi zabawkami i nie wiem co potencjalnie zainteresowane osoby chciałby wiedzieć o płytce :)
Awatar użytkownika
jagus
Posty: 232
Rejestracja: 03 kwie 2017, 09:56
Lokalizacja: Jaworze koło BB
Drukarka: Anet-A8
x 33

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: jagus » 11 sty 2019, 16:36

To ja mam pytanie czy taki set jak ten wyświetlacz LCD Full Graphic i ta płyta będzie dobrym wyborem do Hypercube EVO chyba że jest coś lepszego (na dueta mnie nie stać a i tak jego potencjału bym nie wykorzystał )
Śledzę wątek i troszkę mnie zmartwiłeś z tym wyświetlaczem 2004 bo taki posiadam i myślałem że jednak zadziała z tą płytą :(
Moje maszynki:
Anet A8 po tuningu
Drukarka by Jaguś -prace wstrzymane
Hypercube Evo w budowie.
Frezarka root3 cnc-już gotowa.
Tokarka LD250 juz zmeczona ale wciąż działa
Spawarka mig-mag oraz inne warsztatowe sprzęty konstruktora :DD :git:
Assur92
Posty: 19
Rejestracja: 17 gru 2018, 22:50
x 2

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: Assur92 » 11 sty 2019, 16:50

Myślę że do hypercube będzie dobre, albo nawet aż za nadto. Ja szukałem przystępnej cenowo 32bitowej płytki bo jednak delta potrzebuje ciut więcej i wyświetlacz graficzny by "zajechał" 8bitowca. Wyświtlacz GLCD drogi nie jest, a zdaje mi się że jest praktyczniejszy, po prostu więcej widać chociażby w menu.
Minus który uważam na tą chwilę za istotny to brak wyjścia pod wentylator na radiator hotendu. Mam teraz podłączony pod "FAN", ale nie ma sterowania, idze tam napięcie takie jak wejściowe do płytki. CNC FAN jest tylko programowalne. W marlinie skonfigurowany jest ten wentylator pod wejście na 2 grzałkę.
fakcior
Posty: 3
Rejestracja: 11 sty 2019, 16:47

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: fakcior » 11 sty 2019, 16:51

Assur92 pisze:Nie widzę opcji edycji więc piszę post pod postem.
Doszedł mi dziś wyświetlacz graficzny, po odkomentowaniu odpowiedniej linijki i podpięciu wtyczek działa prawidłowo.

Obrazek

Jakby kogoś interesowała jakaś konkretna rzecz to piszcie, jestem amatorem który lubi się bawić różnymi zabawkami i nie wiem co potencjalnie zainteresowane osoby chciałby wiedzieć o płytce :)


Czy enkoder działa? Opiszesz jak podłączyłeś i co dodałeś w configu?
Assur92
Posty: 19
Rejestracja: 17 gru 2018, 22:50
x 2

Re: Marlin dla płyty BigTreeTech SKR 1.1

Postautor: Assur92 » 11 sty 2019, 17:14

Enkoder działa, buzzer mi się jeszcze nie odezwał, ale na siłę nie próbowałem sprawdzać czy działa. W configuration.h odkomentowałem linijkę #define REPRAP_DISCOUNT_FULL_GRAPHIC_SMART_CONTROLLER, podłączyłem pod AUX1 i AUX2 tak jak zwykle i od razu zaprażył.
Cały czas mowa o marlin 2.0 jak coś.

Wróć do „Firmware'y i hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości