Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Oprogramowanie sterownika drukarki i do łączenia komputera z drukarką
porlock
Posty: 176
Rejestracja: 14 wrz 2017, 22:45
x 3

Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: porlock » 12 lip 2019, 01:42

Dziwna sprawa, jakiś czas temu zmieniłem marlina 010109 na wersje bugfix, a ze rzadko kiedy puszczam wydruk na cały stół to nie zauważyłem żadnej istotnej różnicy, aż do dziś. Chciałem sobie wydrukować nową obudowę dla mobo, patrze a 1sza warstwa kurde nie równa, tam się nie kleji do stołu tu i ówdzie ściśnięta ze niemal przezroczysta. Motyla noga, przecież nigdy nie było problemów, wiec szybko jeszcze raz nagrzać dysze i stół a pozniej G28, G29, ale guzik pomogło, dalej to samo, trochę się zdezorientowałem, ustawiłem w marlinie próbkowanie aż w 100 punktach po 10 na x i 10 na y, do tego 3 próby na pkt z wyliczaniem średniej, wyłączanie wiatraków, grzania stołu, poczekanie aż się nagrzeje z powrotem do tego 1/3 predkosci normalnej, trwało to z 45 minut, puściłem wydruk dalej dupa. Dodatkowo zmieniłem drivery dla osi Z z TMC na stare a4988, rezultatów brak. Dodam ze ABL jako tako działał, tylko jakoś "żle", jak położyłem palec na sprzęgle śrub trapezowych osi Z to czułem ze pracują. Dobrze ze zanim zabrałem się za szukanie przyczyny sprzętowej i zdemontowanie połowy drukarki, postanowiłem wgrać ostatniego "dobrego" Marlina na którym nie było problemów, tzn wersje 010109 bez bugfixa, porównałem pliki konfiguracyjne z bieżąca "zła" i różnic praktycznie brak.. Wgrałem, puściłem G28, G29, i ten sam gcode (w ktorym jest włączony abl na początku wydruku), drukarki fizycznie nie dotykałem w ogóle, po za zdjęciem złego wydruku i voila zaczęło działać jak powinno ... czujnik to klon bltouch z od trójkątnych, abl używam bilinear,

Nie wiem co o tym myśleć, jakieś pomysły ?
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 4416
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 1889
Kontaktowanie:

Re: Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: dziobu » 12 lip 2019, 03:20

Może zwyczajnie ABL jest skopany :p

A po co zmieniałeś z 1.1.9 na kolejną? Jak masz wersje która działa to nie kombinuj tylko ciesz sie drukowaniem.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
porlock
Posty: 176
Rejestracja: 14 wrz 2017, 22:45
x 3

Re: Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: porlock » 12 lip 2019, 11:26

po co ... bo ja wiem chciałem mieć najnowsza :) i to bugfix czyli z usuniętymi wykrytymi błędami, liczyłem na to ze może będzie coś lepiej :-)
tez mam przemyślenia ze coś skopali, jak by złe wyliczało pozycje osi z względem pkt zebranych z czujnika podczas auto poziomowania.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4797
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1044

Re: Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: rafaljot » 12 lip 2019, 16:59

Hehe. Termin "bugfix" oznacza raczej ze są znane błędy i że są wtrakcie poprawy, testów.
W kolejnym etapie będzie wersja RC (release candidate). A następnie rel (czyli release bez znanych błędów)
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
porlock
Posty: 176
Rejestracja: 14 wrz 2017, 22:45
x 3

Re: Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: porlock » 12 lip 2019, 17:35

rafaljot pisze:Hehe. Termin "bugfix" oznacza raczej ze są znane błędy i że są wtrakcie poprawy, testów.
W kolejnym etapie będzie wersja RC (release candidate). A następnie rel (czyli release bez znanych błędów)


Wersja bugfix zdecydowanie zawiera poprawki które pojawiły się po stabilnym release, co innego stabilność tych poprawek.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4797
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1044

Re: Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: rafaljot » 12 lip 2019, 17:50

na pewno nie, choćby dlatego, że nie było jeszcze release 2.0
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
porlock
Posty: 176
Rejestracja: 14 wrz 2017, 22:45
x 3

Re: Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: porlock » 12 lip 2019, 18:00

rafaljot pisze:na pewno nie, choćby dlatego, że nie było jeszcze release 2.0

Na pewno tak, release 2.0 nie ma tu nic do rzeczy, w wersji bugfix sa gromadzone wszystkie poprawki po ostatnim stabilnym wydaniu, a co jakis czas przekształcana jest ona w mały release z cyferką po 2giej kropce.
https://github.com/MarlinFirmware/Marli ... gfix-1.1.x

Kod: Zaznacz cały

This branch is used to accumulate patches to the latest 1.1.x release version. Periodically this branch will form the basis for the next minor 1.1.x release.

Dodam jeszcze ze historia zna przypadki gdzie poprawka naprawiała jeden błąd i powodowała kilka nowych, szukać nie trzeba daleko ms windows.
Znam się trochę na inżynier oprogramowania :) pracowałem jako senior developer, aktualnie przeszedłem do utrzymana bo spokojniejsza robota.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4797
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1044

Re: Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: rafaljot » 12 lip 2019, 18:50

porlock pisze:po co ... bo ja wiem chciałem mieć najnowsza :) i to bugfix czyli z usuniętymi wykrytymi błędami, liczyłem na to ze może będzie coś lepiej :-)


No właśnie. Czyli stwierdzenia "z usuniętymi wykrytymi błędami" nie można było wywieźć na podstawie słowa "bugfix" w nazwie wersji.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
porlock
Posty: 176
Rejestracja: 14 wrz 2017, 22:45
x 3

Re: Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: porlock » 12 lip 2019, 19:22

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi teraz :)
Awatar użytkownika
JamesB0T
Posty: 26
Rejestracja: 23 kwie 2019, 22:22
x 3

Re: Skopany ABL w Marlin 010109 - bugfix ?

Postautor: JamesB0T » 13 lip 2019, 22:47

porlock pisze:Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi teraz :)


Nazewnictwo jest nie do końca prawidłowe. W skrócie marlin 2 bugfix oznacza że poprawiono część starych błędów i popełniono nowe.
A trochę bardziej na serio - nie wyszła jeszcze wersja 2.0. To w sumie bardziej używalna beta... I tyle...

Wróć do „Firmware'y i hosty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość