Wymiana filamentu w trakcie druku

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3950
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 832
Kontaktowanie:

Re: Wymiana filamentu w trakcie druku

Postautor: FlameRunner » 10 lut 2019, 17:58

A bo się jutuba naglądałeś. xD
Na pierwszym filmie facet każe skorzystać z "Pause.." - ale po co, skoro jest Filament Change wypluwający M600, który Twoja drukarka wspiera?


Podaję rozwiązanie, przetestowane z Cura 3.6.0:

Extensions -> Post Processing -> Modify G-Code
Add a script -> Filament Change

Layer - to wiadomo, tak jak Ci trzeba
Initial Retraction, Later Retraction Distance - jeśli drukarka prawidłowo reaguje na samą komendę M600, tu wpisz zera, wtedy w pliku wynikowym jest M600 bez parametrów
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
toomas08
Posty: 41
Rejestracja: 21 sty 2019, 16:37
x 1

Re: Wymiana filamentu w trakcie druku

Postautor: toomas08 » 10 lut 2019, 18:15

FlameRunner pisze:A bo się jutuba naglądałeś. xD


A bo widzisz już tak mam, że najpierw sam próbuję znaleźć rozwiązanie problemu a dopiero potem zawracać komuś głowę na forum :) A że jutube nie zawsze pomoże to widać na moim przykładzie :) Ważne że sprawa rozwiązana.
morf
Awatar użytkownika
morf
Posty: 833
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Delta + X3D XL
x 157

Re: Wymiana filamentu w trakcie druku

Postautor: morf » 10 lut 2019, 18:21

Zdecydowany plus za podejście do problemu
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3950
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 832
Kontaktowanie:

Re: Wymiana filamentu w trakcie druku

Postautor: FlameRunner » 10 lut 2019, 18:24

Bardzo dobrze, że sam szukasz! Tylko problem w tym, że łatwo w internecie znaleźć coś nierzetelnego, nieaktualnego* albo odpowiadającego na trochę inne pytanie. Zresztą na forum też Ci mogą (możemy) źle poradzić. :P
A wiesz, co często jest dobrym sposobem? Poklikanie w programie. ;)
Ja nigdy nie korzystałem z metody, którą opisałem. Nigdy nie szukałem o niej informacji. Po prostu siadłem teraz i zobaczyłem, co tam jest ciekawego w Cura, znalazłem "Filament Change", zobaczyłem w wyeksportowanym gcode komendę M600 i... i po robocie.

* Ten pierwszy film jest sprzed roku. Zauważ, że facet na liście skryptów nie ma zasugerowanego przeze mnie "Filament Change", który teraz jest od razu dostarczony razem z Cura (a przynajmniej nie pamiętam, bym go dodawał).
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
toomas08
Posty: 41
Rejestracja: 21 sty 2019, 16:37
x 1

Re: Wymiana filamentu w trakcie druku

Postautor: toomas08 » 10 lut 2019, 18:57

Tak widziałem to..ale oglądałem też to https://youtu.be/1nBnVtOEAiY?t=69 i tam juz funkcja jest a jednak korzysta z pauzy..
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3950
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 832
Kontaktowanie:

Re: Wymiana filamentu w trakcie druku

Postautor: FlameRunner » 10 lut 2019, 18:58

A bo się jutuba naoglądał... :DD
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1878
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 299
Kontaktowanie:

Re: Wymiana filamentu w trakcie druku

Postautor: virgin71 » 11 lut 2019, 11:12

Sprawdź sobie: https://reprap.org/wiki/G-code
Wstawienie komend ręcznie to 20s roboty. JAk sprawdzisz, która komenda działa u Ciebie, to spokojnie mozesz sobie w Cura ustawiać.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3950
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 832
Kontaktowanie:

Re: Wymiana filamentu w trakcie druku

Postautor: FlameRunner » 11 lut 2019, 11:23

Ale... sprawa już załatwiona! Wiadomo, która komenda działa. Wiadomo, którym pluginem szybko i przyjemnie ją dodać w pożądanym miejscu.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1878
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 299
Kontaktowanie:

Re: Wymiana filamentu w trakcie druku

Postautor: virgin71 » 11 lut 2019, 12:07

Nie, czasem czytam pierwszą stronę ignorując fakt, że istnieją kolejne:)
A dokładnie - otwieram sobie temat, nie mam czasu odpisać i odpisuję za kilka godzin...

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość