Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 123
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 13

Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Postautor: Abys » 10 maja 2019, 18:47

Po przejściu na Slic3rPE mam pewien problem z ekstruzją materiału po rozpoczęciu drukowania, filament zaczyna wypływać po kilku sekundach a przy użyciu skirta 6x pozostawił więcej śmieci i zasyfił dyszę która w połowie już puszczała filament.
Nie jest to spowodowane zbyt niskim umiejscowieniem dyszy, ustawiałem offset Z nawet żeby to potwierdzić.
Nie ma problemu z ekstruzją na modelach, żadnych śladów brakujących warstw czegokolwiek co odpowiada za problem z ekstruzją.
Nie ma żadnego zatoru w rurce,dyszy,na innym ekstruderze jest identycznie.
W Cura nie miałem tego problemu, rozbiegówka załatwiała problem.Filament po rozpoczęciu rozbiegówki zaczynał wypływać, prawie 2 pełne linie 3/4 rozbiegówki wypełnione.Później dysza leci na środek i zero problemu z brakiem materiału, zawsze też dawałem skirta 3 obrysy żeby zobaczyć jak się warstwy układają.
Dlaczego więc nie dam rozbiegówki? Dałem.. nie było materiału (skirt 6 obrysów=rozbiegówka) dysza zbiera resztki i później je zbieram z wydruku podczas druku, później wydruk idzie bez problemów.
Jeżeli ręcznie przepcham filament, czyli odchylę dźwignię od ekstrudera i wepchnę filament to po chwili zaczyna ekstrudować materiał i kontynuuje wydruk.
Nie ma problemu z ekstruzją na modelach, żadnych śladów brakujących warstw czegokolwiek co odpowiada za problem z ekstruzją.
20190510_182154.jpg
20190510_182213.jpg
20190510_182243.jpg
20190510_182309.jpg

Przy okazji, :DD
20190510_174540.jpg

Jest to PETG,za mała warstwa/zbyt nisko dysza.Ale nie o tym..


Wydruk rozpoczyna się od grzania stołu.
Rozpoczyna się grzanie dyszy razem z home osi.
Dysza podnosi się na 5 i czeka na temperaturę.
Dysza leci na początek wydruku i zaczyna się wydruk.

Próbowałem dodać do gcoda komendę ekstrudowania po kodzie:
G1 Z5 F5000 ; lift nozzle
Ale ona się nie wykonuje bo jest prevent cold

Więc wrzuciłem komendę na początek:
M109 S225 ; set temperature and wait for it to be reached

Tak to wygląda w całości:
M109 S225 ; set temperature and wait for it to be reached
G1 F500 E30 ; Podaj filament mm
G28 ; home all axes
G1 Z5 F5000 ; lift nozzle

Wcześniej miałem za szybką ekstruzję F1500,zmniejszyłem.
E30 ekstruduje kawałek filamentu, po czym jak rozpoczyna druk brakuje filamentu.
Jest lepiej bo szybciej zaczyna wypływać materiał, więc zwiększyłem do:
G1 F500 E60 ; Podaj filament mm
Ekstruder przeskakuje 2 razy/ślizga się/strzela, reszta bez zmian.

Tak to wygląda na podglądzie:
ekstruzja.jpg
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4347
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 812

Re: Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Postautor: rafaljot » 10 maja 2019, 19:09

1. Czy ta drukarka to oryginalna Prusa ? Bo użyłeś profili od prusy i wstartkodzie są specyficzne ustawiania, które działają tylko z prusą
2. Widzę że chyba dałeś retrakcję 6mm. To jest bardzo dużo z prędkośćią F3000 (50mm/s) to dość dużo, czy Twój ekstruder wyciąga tyle ?

3. Czy masz dobrze poskłądaną głowicę i nie tworzy Ci się "basen" między rurką a dyszą. JAk jest już ciepła głowica to tam wszystko z niego wypływa przed drukiem. Potem zanim zacznie coś lecieć to się musi na nowo uzupełnić ta dziura :D.

4. To normalne, że w trakcie rozgrzewania filamentu trochę go wypływa. Dlatego robi się w startkodzie jakąś linię rozbiegową (intro line) zazwyczaj.
Ja mam tak że na niej wypluwam tyle filamentu ile się zmieści między dyszą a stołem i zdoła rozpłynąć. Jak zacznie gubić kroki, to mi to nie przeszkadza.

Dodaj sobie takie coś i będzie ok

tak wygląda u mnie w Cura przykładowy startcode

Kod: Zaznacz cały

G21 ; set units to millimeters
G90 ; use absolute positioning
M82 ; absolute extrusion mode
G28
G1 Z30
M104 S{material_print_temperature_layer_0} ; set extruder temp
M140 S{material_bed_temperature_layer_0} ; set bed temp
M190 S{material_bed_temperature_layer_0} ; wait for bed temp
M109 S{material_print_temperature_layer_0} ; wait for extruder temp
G28
G92 E0.0 ; reset extruder distance position
G1 Y-3.0 F1000.0 ; go outside print area
G1 X60.0 E9.0 F1000.0 ; intro line
G1 X150.0 E30 F1000.0 ; intro line
G92 E0.0 ; reset extruder distance position
Abys
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4347
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 812

Re: Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Postautor: rafaljot » 10 maja 2019, 19:20

moment. To jest Ender ?! :D Jak tak to brakuje odpowiedniego dopisku w Twoim profilu. Sorki nie mogę z Tobą gadać :D
viewtopic.php?f=67&t=3805
Abys
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 123
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 13

Re: Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Postautor: Abys » 10 maja 2019, 19:30

rafaljot pisze:1. Czy ta drukarka to oryginalna Prusa ? Bo użyłeś profili od prusy i wstartkodzie są specyficzne ustawiania, które działają tylko z prusą
2. Widzę że chyba dałeś retrakcję 6mm. To jest bardzo dużo z prędkośćią F3000 (50mm/s) to dość dużo, czy Twój ekstruder wyciąga tyle ?


1. Zwykła chińska drukarka,wszystkim znany i *lubiany Ender 3 :)
Z tego co pamiętam definiowałem ją jako "Custom"

2.Ustawienia standardowe, tak wyciąga bo z takim ustawieniem drukuję teraz ale w curze też pracował na 6-7 i speed 40/50 testowałem.
Nie mogłem ustawić retrakcji, rurka puszczała ale nic nie klikało/ślizgało/strzelało ani nie mieliło filamentu. Teraz chcę się zabrać za tą retrakcję ale pierw ta pierwsza warstwa, później będę wiedział jaka wartość jest odpowiednia do retrakcji (zostawiłem taka jaka była)

Chcę przetestować taki gcode:

Kod: Zaznacz cały

G28 ; home all axes
G1 Z5 F5000 ; lift nozzle
G92 E0.0 ; reset extruder distance position
G1 X60.0 E9.0 F1000.0 ; intro line
G1 X150.0 E30 F1000.0 ; intro line
G92 E0.0 ; reset extruder distance position


Ale leci wydruk.. :P


EDIT:
rafaljot pisze:moment. To jest Ender ?! :D Jak tak to brakuje odpowiedniego dopisku w Twoim profilu. Sorki nie mogę z Tobą gadać :D
viewtopic.php?f=67&t=3805



Kasuj posty! "Zasilacz na czarnej liś... " "szpara między rurką teflonową a dyszą.." leci do kosza!

Nie,nie,nie :cool2: Ogarnięte, po tym :pardon: modzie*: https://www.thingiverse.com/thing:3203831
Który się nie sprawdził: viewtopic.php?f=8&t=4083&start=40#p74616
Wywaliłem ten łącznik i kupiłem taki który nie ma takiego problemu: https://tdi-cad.pl/ender_heatbrake
Więc to obwieszczenie mnie już nie dotyczy :DD
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4347
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 812

Re: Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Postautor: rafaljot » 10 maja 2019, 19:35

1. retrakcja powinna być tak w okolicahc 3mm i prędkość 30-40mm/s

2. Pewnie podłączałeś jakieś sterowanie przyspieszeniami prądem, które działają tylko z Prusą. Stąd masz w gcode takie komendy jak 205
W końcu to jest slicer do Prusy

3. Dodaj sobie to introline na wzór tego co ci podesłałem
Abys
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 123
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 13

Re: Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Postautor: Abys » 10 maja 2019, 19:53

rafaljot pisze:1. retrakcja powinna być tak w okolicahc 3mm i prędkość 30-40mm/s

2. Pewnie podłączałeś jakieś sterowanie przyspieszeniami prądem, które działają tylko z Prusą. Stąd masz w gcode takie komendy jak 205
W końcu to jest slicer do Prusy

3. Dodaj sobie to introline na wzór tego co ci podesłałem


Stworzyłem nowy profil i sobie porównałem..
Coś mi się chyba pomieszało albo z cury spisałem 6mm :crazy:
2mm to jest podstawowa wartość a nie 6.. :clap:

1.Poprawione, zjebałem w tym miejscu bo widocznie przepisałem z cury a później sobie ubzdurałem że to standardowa wartość nie sprawdzając tego.
2.Wątpię, ustawiałem na Custom printer i włączałem te opcje które znałem i nie zaznaczałem "na pałę" wszystkiego jak leci :) Podstawowe ustawienia, reszty na razie nie chciałem ruszać.
3.Dodałem:

Kod: Zaznacz cały

G28 ; home all axes
G1 Z5 F5000 ; lift nozzle
G92 E0.0 ; reset extruder distance position
G1 X60.0 E9.0 F1000.0 ; intro line
G1 X150.0 E30 F1000.0 ; intro line
G92 E0.0 ; reset extruder distance position

Powinno działać, szczególnie po zmianie retrakcji :clap: :DD
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 123
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 13

Re: Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Postautor: Abys » 10 maja 2019, 20:28

Rozbiegówka na pusto.. bo dysza nie nagrzana więc ekstruder zablokowany.
Obrys skirta, filament pojawia się przy końcu i jakieś śmieci(kawałki materiału) zbiera dysza.
Później już leci jak wcześniej, prawidłowo.Pełne warstwy.
Awatar użytkownika
Bobbik1
Posty: 115
Rejestracja: 07 mar 2019, 20:05
Drukarka: P3 Steel
x 49

Re: Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Postautor: Bobbik1 » 10 maja 2019, 21:22

Tak abstrahując ... Intro line nie lepiej zrobić w Y? Bo mnie w X czasem klipsy od szkła zahaczało...
P3STEEL XL Titan direct E3D V6
3D printing is the Dark Souls of nerd hobbies.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4347
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 812

Re: Problem z ekstruzją przy pierwszej warstwie Slic3rPE

Postautor: rafaljot » 11 maja 2019, 09:35

W x, y jak tam komu pasi. Można zygzakiem I omijać klipsa :D
Tylko na ciepło ma byc!
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość