Cześć.
Wiecie jak sprawdzić aktualną "pozycję" filamentu w danym momencie wydruku (do danej warstwy)?
PrusaClicer pokazuje łączne zużycie:
Ja jednak potrzebuję informację ile będzie zużyte do konkretnej warstwy:
PrusaSlicer G-code viewer też tego nie pokazuje.
Da się coś zrobić (doinstalować jakiś dodatek) żeby to mieć?
A jak nie, to może znacie jakiś inny G-code viewer z innego slicera który to pokazuje?
Aktualna pozycja filamentu.
- konradsdev1
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: VORON 0
- x 191
Re: Aktualna pozycja filamentu.
Może trochę na około ale możesz to sprawdzić w PrusaSlicer.
Dodaj do obiektu Height range Modifier od danej wysokości i ustaw dla niego zero obrysów i zero wypełnienia. Druga opcja to ustawienie dwóch ekstruderów, wyłączenie Wipe tower i dodanie zmiany ekstrudera na danej warstwie.
PrusaSlicer pokazuje wtedy ilość filamentu do danego momentu w gramach a SuperSlicer także w metrach.
Dodaj do obiektu Height range Modifier od danej wysokości i ustaw dla niego zero obrysów i zero wypełnienia. Druga opcja to ustawienie dwóch ekstruderów, wyłączenie Wipe tower i dodanie zmiany ekstrudera na danej warstwie.
PrusaSlicer pokazuje wtedy ilość filamentu do danego momentu w gramach a SuperSlicer także w metrach.
velkhor
"Everybody needs a hobby" (Tony Stark).
VORON V0.2 (BTT SKR Pico + RPi 4B + Phaetus x Voron Dragon Hotend ST)
DIY MK4 + VORON Stealthburner (BTT SKR PRO V1.1 + RPi Zero 2 W)
VORON V0.2 (BTT SKR Pico + RPi 4B + Phaetus x Voron Dragon Hotend ST)
DIY MK4 + VORON Stealthburner (BTT SKR PRO V1.1 + RPi Zero 2 W)
Niestety obie metody odpadają, bo potrzebuję znaleźć fragment gdzie jest konkretna ilość zużytego filamnetu.
Ilość na konkretnej warstwie to był tylko przykład.
Ilość na konkretnej warstwie to był tylko przykład.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 963
Może tochę upierdliwe by było ale w g-codzie są
gdzie po E jest ile ma podać filamentu jak ma być sama warstwa to pewnie sprawnie by poszło sumowanie w jakiejś tabelce wartości.
Gorzej wyjdzie jak to ma być większy fragment wydruku.
Kod: Zaznacz cały
G1 X80.677 Y100.168 E.02944
Gorzej wyjdzie jak to ma być większy fragment wydruku.
No właśnie o to chodzi, tylko żeby to robił program a nie ja ręcznie w excelu 
Wyjaśnię o co chodzi. To ma być do zmiany kolorów. Tyle że zmiana filamentu ma nastąpić 100 mm przed miejscem gdzie ma być zmiana koloru (bo tyle mam od szczytu ekstrudera do dyszy). Chodzi o zmianę koloru bez cofania filamentu i czyszczenia dyszy. Tylko cięcie i podawanie nowego, z dużym wyprzedzeniem. Muszę więc sprawdzić jaka jest pozycja filamentu na warstwie gdzie ma się zmienić kolor, odjąć od tego 100 mm, i znaleźć miejsce gdzie jest owe 100 mm wcześniej. I tam dać M600.

Wyjaśnię o co chodzi. To ma być do zmiany kolorów. Tyle że zmiana filamentu ma nastąpić 100 mm przed miejscem gdzie ma być zmiana koloru (bo tyle mam od szczytu ekstrudera do dyszy). Chodzi o zmianę koloru bez cofania filamentu i czyszczenia dyszy. Tylko cięcie i podawanie nowego, z dużym wyprzedzeniem. Muszę więc sprawdzić jaka jest pozycja filamentu na warstwie gdzie ma się zmienić kolor, odjąć od tego 100 mm, i znaleźć miejsce gdzie jest owe 100 mm wcześniej. I tam dać M600.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2025, 22:43 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rozarh
- Drukarz
- Drukarka: Fenix, A20M, TT1SM..
- x 396
Sprawdź czy jak wczytasz plik gcode do slicer-viewera to coś więcej poda. Jeśli nie, to zostaje ci napisać prosty skrypt w python czy innym ulubionym języku, który przeanalizuje wszystkie wysyłane komendy gcode i określi, gdzie jest określona ilość filamentu. Jeśli używasz niezalecanego relative ekstrusion to musisz dodawać wszystkie wartości E z komend G0/G1 (zwracając uwagę na G92 E0 - bo zeruje "oś" E) a jak masz absolute ekstrusion to masz podane jak na tacy, choć prawdopodobnie zeruje przez G92 na każdej warstwie...
Parafrazując wpis by artusiek:
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Nie chcesz grzebać? Kup Prusę lub Bambu Labs
Kupiłeś coś co dopieszczasz? Naucz się grzebać!!!
Jak już pisałem na początku, viewer nic więcej nie pokazuje, i stąd problem.
Poza tym mimo niezaznaczenia opcji "relative ekstrusion", w kodzie jest co chwile G92 co w sumie daje podobny efekt.
Ostatecznie napisałem swój program. Chciałem użyć gotowca z AI, ale w pythonie coś mi nie działo działać.
Więc zrobiłem swoją, normalną aplikację exe.
Może komuś się przyda. Dodaje pozycję w komentarzach, co potem widać na żywi w podglądzie w viewerze: Kod źródłowy też udostępnię jak ucywilizuję ten kod. Na razie to wstępna wersja, choć już działa poprawnie. Radzę sprawdzić plik po pobraniu czy się jakiś wirus nie przyczepił.
Program myli się o 2 mm, co pewnie wynika z tego że druk zaczyna się od retrakcji 2 mm.
Poza tym mimo niezaznaczenia opcji "relative ekstrusion", w kodzie jest co chwile G92 co w sumie daje podobny efekt.
Ostatecznie napisałem swój program. Chciałem użyć gotowca z AI, ale w pythonie coś mi nie działo działać.
Więc zrobiłem swoją, normalną aplikację exe.
Może komuś się przyda. Dodaje pozycję w komentarzach, co potem widać na żywi w podglądzie w viewerze: Kod źródłowy też udostępnię jak ucywilizuję ten kod. Na razie to wstępna wersja, choć już działa poprawnie. Radzę sprawdzić plik po pobraniu czy się jakiś wirus nie przyczepił.
Program myli się o 2 mm, co pewnie wynika z tego że druk zaczyna się od retrakcji 2 mm.