Anycubic Slicer Next - colorowanie wydruków
-
Michał_L
- x 8
Anycubic Slicer Next - colorowanie wydruków
Dzień dobry,
Jak precyzyjnie trzeba malować płaszczyzny, które mają być w innym kolorze? Czy wystarczy zgrubne zaznaczenie płaszczyzny czy trzeba precyzyjnie zamalować wszystkie zakamarki? Mam elementy o średnicy12mm z literkami o wysokości 8-10 mm. Precyzyjne malowanie to nie jest najłatwiejsza czynność , szczególnie myszką, a tabletu ani nie posiadam, ani nigdy nie lubiłem używać.
Jak ta sprawa wygląda w Anycubic Slicer Next, a jak w innych slicerach?
Dziękuję.
Jak precyzyjnie trzeba malować płaszczyzny, które mają być w innym kolorze? Czy wystarczy zgrubne zaznaczenie płaszczyzny czy trzeba precyzyjnie zamalować wszystkie zakamarki? Mam elementy o średnicy12mm z literkami o wysokości 8-10 mm. Precyzyjne malowanie to nie jest najłatwiejsza czynność , szczególnie myszką, a tabletu ani nie posiadam, ani nigdy nie lubiłem używać.
Jak ta sprawa wygląda w Anycubic Slicer Next, a jak w innych slicerach?
Dziękuję.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1083
Re: Anycubic Slicer Next - colorowanie wydruków
Jeżeli sam zrobiłeś model to wystarczy że literki będą osobnym modelem i wtedy wystarczy przypisać im odpowiedni filament. Jeżeli to gotowiec i są wyraźne krawędzie to najlepiej stosować
Ta opcja w czerwonym kwadracie. Wtedy powinno ładnie odcinać poszczególne elementy.
Jeżeli ręcznie malujesz to zobaczysz w podglądzie po cięciu gdzie jest filament.
Jeżeli litery wystają ponad model to może wystarczy zmienić filament na odpowiedniej wysokości.
Wszystkie slicery bazują na Prusa Slicer a potem na Orca więc to będzie podobnie zrobione.
Jeżeli ręcznie malujesz to zobaczysz w podglądzie po cięciu gdzie jest filament.
Jeżeli litery wystają ponad model to może wystarczy zmienić filament na odpowiedniej wysokości.
Wszystkie slicery bazują na Prusa Slicer a potem na Orca więc to będzie podobnie zrobione.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Michał_L
-
Michał_L
- x 8
Pięknie dziękuję!
i jeszcze jedno - jak zaznaczyć ile warstw ma być w innym kolorze?
i jeszcze jedno - jak zaznaczyć ile warstw ma być w innym kolorze?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2026, 16:29 przez Michał_L, łącznie zmieniany 1 raz.
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6671
- Kontakt:
Domyślnie to on chyba tworzy wirtualny obiekt z tego co narysowałeś do środka detalu. Widać to jak pokolorujesz boczne ściany.
Ale możesz zaimportwać inny obiekt który użyjesz jako maski do samej zmiany koloru - wtedy masz wpływ na wszystko.
Ale możesz zaimportwać inny obiekt który użyjesz jako maski do samej zmiany koloru - wtedy masz wpływ na wszystko.
Michał_L
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen+AMS
- x 1083
To trzeba by użyć modyfikatora jeżeli ma być inna ilość warstw. Jak malujesz jeden obiekt który się składa z jednej bryły to stosuje ustawienia do całości.
Chyba że nie rozumiem co miałeś na myśli.
Chyba że nie rozumiem co miałeś na myśli.
Michał_L
-
Michał_L
- x 8
-
Michał_L
- x 8
Chodzi o to że białe literki na czarnych elementach nie są tak zupełnie białe - raczej szare, bo czarny kolor jest widoczny przez cienką warstwę białego.Andrzej_W pisze: 16 maja 2026, 16:53 To trzeba by użyć modyfikatora jeżeli ma być inna ilość warstw. Jak malujesz jeden obiekt który się składa z jednej bryły to stosuje ustawienia do całości.
O jakim modyfikatorze mówisz?
- dziobu
- Zasłużony
- x 6671
- Kontakt:
Pisałem Ci - używasz obiektu jako modyfikatora. Na tyle na ile wchodzi w głąb w detal główny na tyle będziesz miał materiału w innym kolorze.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
-
Michał_L
- x 8
Przepraszam za ignorancje - nie rozumiem, możesz łopatoplogicznie?dziobu pisze: 16 maja 2026, 19:50 Pisałem Ci - używasz obiektu jako modyfikatora. Na tyle na ile wchodzi w głąb w detal główny na tyle będziesz miał materiału w innym kolorze.
Cały wieczór wczoraj kombinowałem i d*pa z króla...
- dziobu
- Zasłużony
- x 6671
- Kontakt:
Dobra.
Projekt: Każdy detal to osobny obiekt. Tu masz rozjechane: Żółty to detal który chce wydrukować. Pozostałe robią za maski, czyli wygodny sposób żeby w slicerze zaznaczyć jakąś objętość. Np tak wchodzi logo: I tu właśnie regulujesz głębokość napisu. Może przechodzić przez cały detal, może mniej. Pozostałe maski robią to samo, tylko dla wygody zrobiłem je sobie osobno.
Tu screeny z Anycubicowego slicera bo zainstalowałem toto, ale widzę że wszędzie jest to samo.
I dalej:
Eksprotujesz z CADa projekt i każdy detal osobno. W sumie razem też się da. Jeśli robisz to osobno to przy imporcie ważne żebyś wybrał to bo tak zachowa ich pozycję.
Po zaimportowaniu masz takie coś: Następnie wybierasz obiekty (ppm na obiekcie/obiektach) które nie są do druku i zmieniasz ich typ na modyfikator: Tak masz potem, ikonami zazczonany inny typ obiektu a same detale na podglądzie stołu zrobiły się przeźroczyste. Na końcu wybierasz wybrane detale i przyporzadkowujesz im inny materiał: Jako że w Anycubicu nie mam konfiguracji to nie mogę tego pociąć, ale tu masz podgląd z bambusa:
Oczywiście każdy modyfikator (czyli obiekt robiący za zaznaczoną przestrzeń) to nie tylko kolor (inny filament) ale też zestaw nastaw. Możesz w częsci obiektu mieć inne wypełnienie i takie tam.
Projekt: Każdy detal to osobny obiekt. Tu masz rozjechane: Żółty to detal który chce wydrukować. Pozostałe robią za maski, czyli wygodny sposób żeby w slicerze zaznaczyć jakąś objętość. Np tak wchodzi logo: I tu właśnie regulujesz głębokość napisu. Może przechodzić przez cały detal, może mniej. Pozostałe maski robią to samo, tylko dla wygody zrobiłem je sobie osobno.
Tu screeny z Anycubicowego slicera bo zainstalowałem toto, ale widzę że wszędzie jest to samo.
I dalej:
Eksprotujesz z CADa projekt i każdy detal osobno. W sumie razem też się da. Jeśli robisz to osobno to przy imporcie ważne żebyś wybrał to bo tak zachowa ich pozycję.
Po zaimportowaniu masz takie coś: Następnie wybierasz obiekty (ppm na obiekcie/obiektach) które nie są do druku i zmieniasz ich typ na modyfikator: Tak masz potem, ikonami zazczonany inny typ obiektu a same detale na podglądzie stołu zrobiły się przeźroczyste. Na końcu wybierasz wybrane detale i przyporzadkowujesz im inny materiał: Jako że w Anycubicu nie mam konfiguracji to nie mogę tego pociąć, ale tu masz podgląd z bambusa:
Oczywiście każdy modyfikator (czyli obiekt robiący za zaznaczoną przestrzeń) to nie tylko kolor (inny filament) ale też zestaw nastaw. Możesz w częsci obiektu mieć inne wypełnienie i takie tam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Michał_L, Andrzej_W
Pozdrawiam
Paweł
Paweł