Craftware

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1867
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 326

Craftware

Postautor: McKee » 18 maja 2016, 09:50

Kilka dni temu pojawiła się nowa wersja Craftware (1.14 - pierwsza aktualizacja od ~pół roku) - poprzednia wersja nie przypadła mi do gustu, ale teraz pojawiło się sporo nowości, które wyglądają bardzo obiecująco (bardzo szybko tnie i przy pomocy animacji pokazuje np. kierunek drukowania wszystkich ścieżek).
Oprogramowanie jest darmowe i jest do ściągnięcia tu: https://craftunique.com/craftware
Instalujcie i dzielcie się doświadczeniami :git:
Motto na dziś: "How may I amuse you?"
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3117
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 581
Kontaktowanie:

Re: Craftware

Postautor: FlameRunner » 18 maja 2016, 10:44

Od jakiegoś czasu mam go na uwadze, urzeka mnie mnogość dostępnych ustawień, dotyczących m.in. szwu i raftu.
Niestety jeszcze nic z niego nie drukowałem, a bez tego ciężko określić rzeczywistą przydatność i bezproblemowość. Nic mi po mnogości ustawień, jeśli algorytmy są źle pomyślane bądź implementacja zbugowana.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4110
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 468

Re: Craftware

Postautor: dragonn » 28 maja 2018, 21:31

Łopata i odkopujemy :P.
Postanowiłem sobie przetestować go. Wydaje mi się że ukrywanie szwu które ma ten slicer faktycznie daje zamierzony efekt. Poza tym uważam że jakość jest jak najbardziej akceptowalna.
Wymienię co brakuje/przeszkadza mi w porwaniu z S3D:
- wypełnianie szczelin przy pomocy zmiennej szerokości ścieżki
- dużo gorzej robi infill, S3D dokleja infill do ścianek, Craftware tego nie robi :/
Gdyby nie te dwie rzeczy to chyba spokojnie bym się na niego przerzucił. A tak to nie wiem, dodam że ma podobne supporty jak S3D (ale jeszcze nie testowałem). Zdjęcia które wrzucam są z dość surowego profilu, kilka rzeczy trzeba by było jeszcze poprawić.
A i mała uwaga - żeby slicer działa z większość drukarek koniecznie dodajecie do startowego g-code M82 (S3D dodaje to sam a bez tego ekstuder głupieje).

EDIT

Wybaczcie bałagan na zdjęciach xD.
Załączniki
P4270337.JPG
P4270338.JPG
P4270339.JPG
P4270340.JPG
P4270341.JPG
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości