Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3268
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: rafaljot » 18 gru 2017, 00:23

Tyle, Co w Curze uporali się z nie-generowaniem niepotrzebnych top/bottom solid layers teraz slic3er zaczął robić to samo.

jest też improvment:

Increased maximum allowed temperature to 1500 centigrades as someone is seemingly using Slic3r to print glass #629. :)
Załączniki
Zrzut ekranu 2017-12-18 o 00.20.20.png
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3268
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: rafaljot » 18 gru 2017, 00:49

sorki, w PE odpowiada za to parametr "Ensure vertical shell thickness"
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
morf
Posty: 597
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 95

Re: Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: morf » 18 gru 2017, 09:17

Dawno Slic3ra nie uzywalem ale po ostatnich jazdach z s3d poki nie odblokuja mi konta chyba bede musial wyprobowac :)
Kiedys mialem problem z "thin wall detection", tj z wlaczonym potrafil cos sknocic. Domyslam sie dziala juz ok?
@rafaljot, z ciekawosci pracujesz "na codzien" na slic3r?
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3268
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: rafaljot » 18 gru 2017, 09:25

tak, mam fazy takie. Jak coś zacznę robić w Curze, to potem dłużej w curze póki mnie nie wkurzy. Wtedy się przerzucam na Slic3ra i tak w kółko.
Generalnie chyba wolę slic3ra.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
Marcin.KnD
Posty: 522
Rejestracja: 03 maja 2017, 03:16
Drukarka: CoreXY 300x300x300
x 30

Re: Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: Marcin.KnD » 18 gru 2017, 17:42

ale tzn ze ten jest lepszy od normalnego Slic3r??

ALe jest to sens używać na drukarce nie Prusa?
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3268
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: rafaljot » 18 gru 2017, 17:47

Prusa Edition np nie ma takich podpowiedzi na pierwszy ekranie co zostało zmienione w stosunku do zapisanego profilu.
Nie ma też opcji wysłania do OctoPrinta i rozpoczęcia wydruku
W najnowszej wersji są rozbudowane makra, zwłaszcza dla wielu materiałów, przez co nie jest kompatybilna ze starymi profilami i zapisuje je w innym katalogu.

Za to PE jakby ma mniej bugów. Szkoda, że nie współpracują w rozwoju jednej wersji. I tak kod obu jest otwarty.
Marcin.KnD
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
Marcin.KnD
Posty: 522
Rejestracja: 03 maja 2017, 03:16
Drukarka: CoreXY 300x300x300
x 30

Re: Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: Marcin.KnD » 18 gru 2017, 18:59

czyli przesiadac się ze zwykłego Slic3r czy nie?

i jak mi powiesz po co jest ta opcja Layer Edidion
Paatryk93
Posty: 75
Rejestracja: 17 wrz 2016, 13:26
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: Graber i3, H2 Printo
x 14
Kontaktowanie:

Re: Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: Paatryk93 » 18 gru 2017, 19:48

Marcin.KnD pisze:czyli przesiadac się ze zwykłego Slic3r czy nie?

i jak mi powiesz po co jest ta opcja Layer Edidion


Moim zdaniem warto się przerzucić na Slic3r PE, bo jest ciągle rozwijany (aktualizacje są naprawdę często), ma więcej funkcji niż standardowy Slic3r

Layer Edition służy do edytowania wysokości warstw, możesz np do 20 mm drukować warstwą 0.3 mm a pozniej masz jakieś detal i możesz drukować 0.1 mm np przez 5 mm :)

Jest sens używania go z klonami prusy ;)

EDIT: tutaj trochę można poczytać o Slic3r PE https://www.prusaprinters.org/introduci ... a-edition/ (stary artykuł)


rafaljot pisze:Prusa Edition np nie ma takich podpowiedzi na pierwszy ekranie co zostało zmienione w stosunku do zapisanego profilu.
Nie ma też opcji wysłania do OctoPrinta i rozpoczęcia wydruku
W najnowszej wersji są rozbudowane makra, zwłaszcza dla wielu materiałów, przez co nie jest kompatybilna ze starymi profilami i zapisuje je w innym katalogu.

Za to PE jakby ma mniej bugów. Szkoda, że nie współpracują w rozwoju jednej wersji. I tak kod obu jest otwarty.


Slic3r PE można podłączyć do OctoPi (przynajmniej przesyłać pliki a czy puszczać wydruki to nie wiem bo raz z tego kolwiek korzystałem :)
Moje drukarki:
Graber i3, Printo H2, Anet A8
Awatar użytkownika
Marcin.KnD
Posty: 522
Rejestracja: 03 maja 2017, 03:16
Drukarka: CoreXY 300x300x300
x 30

Re: RE: Re: Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: Marcin.KnD » 18 gru 2017, 19:51

Paatryk93 pisze:
Jest sens używania go z klonami prusy ;)

EDIT: tutaj trochę można poczytać o Slic3r


A z konstrukcjami CoreXY?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
morf
Posty: 597
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: X3D XL
x 95

Re: Slic3r 1.38.4 - Prusa Edition

Postautor: morf » 18 gru 2017, 19:54

Jak z kazda drukarka, co za roznica?
Troche wlasnej iniciatywy wykazac trzeba :D

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość