ogarniam cura 3.2.x

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 403
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 71
Kontaktowanie:

ogarniam cura 3.2.x

Postautor: TDI-CAD » 21 kwie 2018, 19:03

Nie rozumiem działania profili tego programu.
Dużo materiału w sieci i gubię się w tym.
Co potrzebuje zrozumieć:
- profil materiału ma w ustawieniach długość retrakcji i prędkość retrakcji - przecież to nie materiału cecha a drukarki, jak to przywołać w wybranym profilu drukarki?
- mam przypisane cehy do profilu materiałowego np PET-G PLA czy ABS ale wybierając dany profil, nic się nie zmienia - to jakiś koszmar.... Po jaki chu..j mam zdefiniowany profil jak po wczytaniu jego pozostaje custom... no curwa nie ogarniam tego...
- żeby co kolwiek wydrukować bezsensownie przeklepuję dane, które pamiętam dla materiału pomijając te, które zapomniałem i z druku dupa.
NIe wierzę , że to wina programu. Coś nie zrozumiałem
Gdzie robię błąd ???
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3089
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 394

Re: ogarniam cura 3.2.x

Postautor: Kopytko » 21 kwie 2018, 19:18

JA nie używam profili filamentu, tylko i wyłącznie zmieniam profile, które mam potworzone i pozapisywane jaki materiał w profilu, a materiał chyba cały czas jest ten sam domyślny pla.
FlameRunner
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 403
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 71
Kontaktowanie:

Re: ogarniam cura 3.2.x

Postautor: TDI-CAD » 21 kwie 2018, 19:28

Aaaaa, zajażyłem.....
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 3272
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 482

Re: ogarniam cura 3.2.x

Postautor: rafaljot » 21 kwie 2018, 19:50

profil druku nadpisuje ustawienia profilu materialu.
Lume, Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Awatar użytkownika
S3b
Posty: 226
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:44
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: P3Steel 2.01/UM2 AE
x 26

Re: ogarniam cura 3.2.x

Postautor: S3b » 22 kwie 2018, 08:30

Dla mnie też profile w Cura to zagadka. Na początku siliłem się na osobne zapisywanie profili materiałów i profili drukowania, ale za cholerę nie działało to tak jak bym chciał. Obecnie zapisuję wszystko łącznie z parametrami materiału jako osobny profil druku (z adnotacją jaki materiał w nazwie profilu)
FlameRunner, Blazi
Ultimaker 2 Clone @1.75mm Bowden :: P3Steel @3mm direct :: Work in progress: Mostly Printed CNC ::
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1331
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 199
Kontaktowanie:

Re: ogarniam cura 3.2.x

Postautor: virgin71 » 23 kwie 2018, 22:33

Materiał też może nadpisać profil druku. Np. jak używam elastycznych to nadpisuję retrakcję i prędkości.
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 403
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 71
Kontaktowanie:

Re: ogarniam cura 3.2.x

Postautor: TDI-CAD » 27 kwie 2018, 19:20

To jeszcze pytanko o retrakcję na pierwszej warstwie. Nie widać tego błędu na następnych warstwach ale mogę się mylić.
Chodzi o to, że filament jest ciągle podawany (na pewno przy pierwszej warstwie) podczas ruchu jałowego głowicy między następnymi punktami druku.
Wygląda to tak:
pierwsza warstwa cura.png
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1331
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 199
Kontaktowanie:

Re: ogarniam cura 3.2.x

Postautor: virgin71 » 27 kwie 2018, 22:22

A nie jest tak, że masz wprasowanie i to jest plastik uwolniony ciśnieniem?
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 403
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 71
Kontaktowanie:

Re: ogarniam cura 3.2.x

Postautor: TDI-CAD » 28 kwie 2018, 15:22

A która opcja za to odpowiada. Postaram się protestować.
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
Awatar użytkownika
S3b
Posty: 226
Rejestracja: 22 kwie 2016, 11:44
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: P3Steel 2.01/UM2 AE
x 26

Re: ogarniam cura 3.2.x

Postautor: S3b » 28 kwie 2018, 17:19

Pewnie masz włączony "Combing Mode" w zakładce Travel. Jeśli tak to spróbuj wyłączyć i zrób próbę.
Ultimaker 2 Clone @1.75mm Bowden :: P3Steel @3mm direct :: Work in progress: Mostly Printed CNC ::

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość