Problem z wypełnieniem

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
cybermech
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2017, 18:25
Drukarka: Prusa i3Mk2S
x 1

Problem z wypełnieniem

Postautor: cybermech » 28 cze 2018, 20:58

Witajcie, mam problem z curą 3.2.1. W sketchupie wymodelowałem obiekt który w środku jest pusty. Niestety po włączeniu widoku warst w cura wypełnienie jest wszędzie, niezgodnie z założeniami. Co ciekawe na zwykłym podglądzie w cura wszystko jest ok. W załączniku znajduje się plik z cury, niestety sketchupa nie dało się załadować. P.S. Obiektem jest końcówka do odkurzacza.
Pozdr
Załączniki
odkurzacz_2.0.stl
(41.82 KiB) Pobrany 8 razy
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3117
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 581
Kontaktowanie:

Re: Problem z wypełnieniem cura 3.2.1

Postautor: FlameRunner » 28 cze 2018, 21:21

Wadliwy model, brakuje prawie całej powierzchni wewnętrznej.

PS Usunąłem z tytułu tematu nazwę niewinnego slicera. ;)
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2240
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 607
Kontaktowanie:

Re: Problem z wypełnieniem cura 3.2.1

Postautor: dziobu » 28 cze 2018, 21:22

Twój obiekt jest pusty w środku. Nie ma wewnętrznych ścian.
btw - dlaczego nie modłeś .skp załączyć?
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
cybermech
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2017, 18:25
Drukarka: Prusa i3Mk2S
x 1

Re: Problem z wypełnieniem

Postautor: cybermech » 28 cze 2018, 21:31

Model zrobiłem w sposób następujący:
1. Zrobiłem podstawę
2. użyłem opcji push
Dalsze kroki analogicznie. Nie rozumiem gdzie tu jest błąd.
Załączniki
odkurzacz_2.0.rar
(329.56 KiB) Pobrany 3 razy
Ostatnio zmieniony 28 cze 2018, 21:37 przez cybermech, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2240
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 607
Kontaktowanie:

Re: Problem z wypełnieniem

Postautor: dziobu » 28 cze 2018, 21:34

To go spakuj rarem, zipem czy czymkolwiek.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2240
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 607
Kontaktowanie:

Re: Problem z wypełnieniem

Postautor: dziobu » 28 cze 2018, 21:50

Po lewej Twój, po prawej poprawiony.

Model powinien być spójny. Robisz bryłę i wycinasz dziury, tak jakbyś wrzucił kloca na frezarkę i dziurawił. Jak Ci jakiejś ściany braknie to w sumie już nie wiadomo co jest wewnątrz i gdzie to wewnątrz jest.

o1.jpg

Tu widać lepiej:
o3.jpg


A tak masz w przekroju:
o2.jpg

Widać że brakuje ścian wewnątrz modelu.

Sketchup ma takie "cechy" że jak ekstrudujesz ścianę przez model i kończysz na płaszczyźnie tożsamej z inną ścianą to on potrafi obie skasować. I wtedy trzeba to naprawić ręcznie.

Poza tym:
- rysuj w metrach (zmień jednostki na metry),
- zainstaluj dodatek SolidInspector (polecam jeszcze FixIt); to takie minimum jak rysujesz na potrzeby druku.

W załączniku masz poprawiony model.


EDIT.
Zapomniałem wspommnieć o kierunku ścian! W Sketchupie domyślnie masz jaśniejszą ścianę na zewnątrz. Model docelowy powinien mieć wszystkie ściany obrócone w prawidłowym kierunku. Wspomniany dodatek Ci to zrobi automagicznie.
Załączniki
odkurzacz_2.0_popr.rar
(350.44 KiB) Pobrany 5 razy
Ostatnio zmieniony 28 cze 2018, 21:57 przez dziobu, łącznie zmieniany 2 razy.
cybermech
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
cybermech
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2017, 18:25
Drukarka: Prusa i3Mk2S
x 1

Re: Problem z wypełnieniem

Postautor: cybermech » 28 cze 2018, 21:53

Nie spodziewałem się tak merytorycznej, profesjonalnej i szybkiej pomocy. Dziękuje za pomoc.

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości