Cura 3.4 - uwaga na profile

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 422
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 72
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: TDI-CAD » 29 cze 2018, 20:51

Mi został profil drukarki i filamentu na win7 64bit, ale po pocięciu modelu nie ma home Z i drukuje w ostatniej pozycji Z
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
Awatar użytkownika
corristo25
Posty: 142
Rejestracja: 30 wrz 2017, 15:44
Lokalizacja: BB
Drukarka: własny twór :)
x 27

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: corristo25 » 29 cze 2018, 21:09

Kolejna cudowna niespodzianka. Zmienili start g-code tak, że bazowana jest tylko oś Z. Dobrze że byłem przy drukarce przy starcie :|

EDIT. Mimo że zassałem moje stare profile. Prędkości druku i tak mam inne. Niby ustawienie bazowe 50mm/s:
poprzednio inner wall mialem 50, outer 25.
teraz mimo ustawienia prędkości na 50. inner ma 70 a outer 35 :|
Awatar użytkownika
Pajacyk0v
Posty: 695
Rejestracja: 02 kwie 2018, 15:18
Drukarka: Tatara A6
x 76

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: Pajacyk0v » 29 cze 2018, 21:34

Ja finalnie zgrałem swoje profile z %appdata%\cura\3.X\ i zrobiłem czystą instalację. Problem wywalającego slicera znikł.

O ile materiały i drukarkę da się zaimportować w programie to profile druku (folder quality) to porażka. Otworzyłem swoje pliki CFG w Notepadzie i po kolei je przeglądając wyklikałem od nowa w Cur(v)ie. Na szczęście nie miałem ich zbyt wiele.
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1867
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 328

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: McKee » 30 cze 2018, 00:45

Pajacyk0v pisze:Otworzyłem swoje pliki CFG w Notepadzie i po kolei je przeglądając wyklikałem od nowa w Cur(v)ie. Na szczęście nie miałem ich zbyt wiele.
Brawo Ty!
... ale to jakaś paranoja żeby aktualizacja tak wyglądała.
Motto na dziś: "How may I amuse you?"
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2256
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 610
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: dziobu » 30 cze 2018, 00:57

No trochę żenujące, zwłaszcza że oidp to nie pierwszy raz. Dziwne że dodając takie bajerasy jakie robią, nie potrafią zachować kompatybilności albo przynajmniej zrobić automatycznego konwertera do najnowszej wersji.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
Vesp
Posty: 73
Rejestracja: 29 gru 2016, 08:09
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Detla & AM8
x 6

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: Vesp » 30 cze 2018, 04:42

U mnie upgrade z 3.2>3.4 bez problemu, wszystkie profile i definicje drukarek bez zmian.
If an experiment works, something has gone wrong.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3124
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 584
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: FlameRunner » 30 cze 2018, 08:27

A dajcie spokój, ja z powodu profili korzystam nadal z 3.0.3 :(
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Pajacyk0v
Posty: 695
Rejestracja: 02 kwie 2018, 15:18
Drukarka: Tatara A6
x 76

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: Pajacyk0v » 30 cze 2018, 09:59

dziobu pisze:No trochę żenujące, zwłaszcza że oidp to nie pierwszy raz. Dziwne że dodając takie bajerasy jakie robią, nie potrafią zachować kompatybilności albo przynajmniej zrobić automatycznego konwertera do najnowszej wersji.


Wydaje mi się że to może być ostatni raz. Nie bez powodu jeden z głównych fjuczerów w 3.4 to backup profili w cloudzie. Być może zastosują jakiś bardziej uniwersalny format kompatybilny z przyszłymi wersjami. A poza tym będą mieli konkretną bazę do analizy kto co i jak :]
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2256
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 610
Kontaktowanie:

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: dziobu » 30 cze 2018, 10:23

I co z tego jak 3.4 znowu wymaga stworzenia profili od nowa?
Skopiowałem profil z 3.3 i w sumie to działa. Nie bardzo chce mi się śledzić zmiany w formacie plików, ale wygląda na to że kaszani to import profilu przy instalacji/pierwszym uruchomieniu a nie sam program. Tak czy owak, jest to KICHA.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
Pajacyk0v
Posty: 695
Rejestracja: 02 kwie 2018, 15:18
Drukarka: Tatara A6
x 76

Re: Cura 3.4 - uwaga na profile

Postautor: Pajacyk0v » 01 lip 2018, 19:06

Zauważyłem że na 3.4 przy kładzeniu górnych/dolnych warstw głowica po każdym przejeździe robi ~0.5s pauze zanim zacznie lecieć w przeciwnym kierunku. Tez tak macie? WTF?!

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kretu i 1 gość