Cura - niepotrzebne wypełnienie

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Martin
Posty: 54
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 3

Cura - niepotrzebne wypełnienie

Postautor: Martin » 05 lip 2018, 19:22

Witam,
Taki problem z Cura 3.3.1, postaram się wytłumaczyć.
Przy włączonym wypełnieniu jest ono drukowane co drugą warstwę (i tak ma być). Ale w warstwie, gdzie nie ma wypełnienia jednak Cura wstawia malutkie kropeczki przy ściankach. Wydłuża to niemiłosiernie wydruk i głowica rusza się jak drukarka igłowa.

Obrazki chyba to wyjaśniają (2 warstwy po sobie, dolny obrazek z wypełnieniem i górny gdzie nie powinno być wypełnienia, ale są "kropeczki").

Ktoś ma pomysł o co chodzi? Jaki parametr zmienić? Próbowałem zmieniać "infil overlap" itp, ale nie pomaga.

Z góry dziękuję - drukarka czeka, a plik nie pocięty:)
Załączniki
infill2.jpg
infill.jpg
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1415
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 207
Kontaktowanie:

Re: Cura - niepotrzebne wypełnienie

Postautor: virgin71 » 05 lip 2018, 21:22

Thin walls?
Martin
Posty: 54
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 3

Re: Cura - niepotrzebne wypełnienie

Postautor: Martin » 05 lip 2018, 21:29

Nie. Zmiany w print thin wals, filter out tiny gaps, compensate wall overlaps, fill gaps betwen walls nic nie dają.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3117
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 581
Kontaktowanie:

Re: Cura - niepotrzebne wypełnienie

Postautor: FlameRunner » 06 lip 2018, 11:44

Skin Removal?
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Martin
Posty: 54
Rejestracja: 16 wrz 2017, 08:02
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Anycubic i3 Mega
x 3

Re: Cura - niepotrzebne wypełnienie

Postautor: Martin » 06 lip 2018, 17:03

Skin Removal i Skn Expand Distance też nie.
Ale mam podejrzenie, że to inna kwestia. Trudno to wytłumaczyć.
Wytestowałem zwykły sześcian różnie ustawiony - na boku lub na jednej krawędzi. Na pionowych ściankach nie ma tego efektu, na ściance nachylonej tak, że "rozszerza się" za zewnątrz nie ma efektu (obrazek dolny, sześcian na krawędzi, rozszerza się w dolnej części) . Na ściance zwężającej się (czyli nachylonej do wewnątrz bryły) efekt jest (obrazek gónny, sześcian na krawędzi, zwęża się w górnej części), czyli trochę jakby to nie było wypełnienie, ale jakieś traktowanie tej ścianki jako góry i próba wzmocnienia?
Dawno temu używałem Slic3r i chyba tam jest taka opcja wzmocnienia infilem pod nawisami, z tego co pamiętam (nie jestem pewien). Ale w Cura nie spotkałem (oprócz adaptacyjnego wypełnienia).
Dziwne to.
Help?
Załączniki
gora.jpg
dol.jpg

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Olson i 3 gości