Slic3r

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
akaqa
Posty: 8
Rejestracja: 03 lip 2018, 21:49

Slic3r

Postautor: akaqa » 09 lip 2018, 17:51

Cześć,

mam mały problem, chodzi o to że slic3r górną warstwę traktuje mi jako wypełnienie (Infil) nie za bardzo wiem jak to naprawić ktoś może wie jak pomóc?

Żółty kolor jak rozumiem odpowiada za perimiters, natomiast czerwony za infill.
Załączniki
asssssssssss.jpg
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: Slic3r

Postautor: anraf1001 » 09 lip 2018, 19:48

Bo ta górna czerwona warstwa o której mówisz to w istocie jest jej wypełnienie. Wszystko jest ok.
akaqa
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
akaqa
Posty: 8
Rejestracja: 03 lip 2018, 21:49

Re: Slic3r

Postautor: akaqa » 09 lip 2018, 19:55

Nie no ok, tylko jak drukuję np sześcian 1cmx1cm pusty w środku bez wypełnienia nie generuje mi żadnych mostów w związku z czym górna warstwa może się zapdać
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1867
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 326

Re: Slic3r

Postautor: McKee » 09 lip 2018, 20:29

Wybierz inny typ wypełnienia (rectilinear zamiast concentric) i zwiększ ilość górnych warstw (3 warstwy to baaardzo delikatnie jest) - IMHO dobrym zwyczajem jest posiadanie ~1mm górnej ścianki - przy warstwach 0.2mm to daje 5 górnych warstw, a w przypadku braku infill dodałbym jeszcze ze 3 warstwy żeby się ładne mosty zrobiły.
akaqa
Motto na dziś: "How may I amuse you?"
akaqa
Posty: 8
Rejestracja: 03 lip 2018, 21:49

Re: Slic3r

Postautor: akaqa » 09 lip 2018, 20:41

Dzięki za pomoc jeśli chodzi o tym wypełnienia to oczywiście ustawione mam na "rectilinear", "concentric" był tylko poglądowo. Jak najbardziej zgadzam się co do ilości warstw, jednak nadal nie rozwiązuje to mojego problemu, dlaczego nie generuje mi mostów :).

Dopiero zaczynam swoja przygodę z drukiem 3D i mogę być za uparta :D jednak nie daje mi spokoju ten fakt.
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1867
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 326

Re: Slic3r

Postautor: McKee » 09 lip 2018, 20:50

Nie bardzo rozumiem co jest źle (a może ten typ tak ma i ja się już przyzwyczaiłem).
Ale jak chciałabyś żeby było?
Most nie może zaczynać się w miejscu perimiters - ścianka zewnętrzna by nieładnie wyglądała.
Dlatego klei się między ścianami - trochę to kiepskie ale tak jest.
Motto na dziś: "How may I amuse you?"
akaqa
Posty: 8
Rejestracja: 03 lip 2018, 21:49

Re: Slic3r

Postautor: akaqa » 09 lip 2018, 21:40

No dobrze, może to idiotyczne ale jesteś w stanie mi napisać jaki jest w takim razie zamysł mostów i kiedy one się generują ?
tpila1
Posty: 112
Rejestracja: 24 kwie 2017, 10:04
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 16

Re: Slic3r

Postautor: tpila1 » 09 lip 2018, 22:00

Może źle to rozumuję albo widzę, ale ten model generalnie nigdzie nie potrzebuje mostów, to jest prosta bryła, która ma wszędzie górne warstwy i tyle. Mosty same w sobie są (jak to nazwa mówi) mostami/podporami przy połączeniu dwóch pionowych elementów, np. górna część ramy okna, tam nie masz puszczonych podpór, jest wycięty otwór i kiedy zaczyna się górna pozioma rama, tam wpierw powstaje most.
Prusa i3 MK2 3030 Haribo Edition
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2240
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 607
Kontaktowanie:

Re: Slic3r

Postautor: dziobu » 09 lip 2018, 22:17

akaqa pisze:No dobrze, może to idiotyczne ale jesteś w stanie mi napisać jaki jest w takim razie zamysł mostów i kiedy one się generują ?

Most to drukowanie częsci w powietrzu. Nie chodzi tu o ściankę tylko o detal lub jego część. Ale taką część która zaczyna się w powietrzu.
Popatrz. Bierzemy takie coś:
a1.jpg

I tu masz poziomą część która wisi sobie w powietrzu.
Tak to wygląda pocięte:
a2.jpg

Wygląd od spodu:
a3.jpg

Żółty kolor to most. Ta część jest drukowana w powietrzu. I konkretnie chodzi o wydruk detalu a nie sciany. Tu masz widok górnej ściany od spodu (przekrój):
a4.jpg

Oczywiście jest drukowana w powietrzu, ale to tylko zakończenie detalu, ściana górna. Ty, jako operator slicera musisz wyczarowac takie opcje żeby ta ściana miała się czego trzymać. I robisz to wypełnieniem lub supportem wewnętrznym (Cura to chyba ma). Natomiast mosty drukujesz na żwyca albo dodajesz klasyczny support:
a5.jpg



edit.
Tu jeszcze ciekawie napisali o mostach: https://www.simplify3d.com/support/print-quality-troubleshooting/#poor-bridging
akaqa
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
Cosik
Posty: 348
Rejestracja: 09 gru 2017, 10:12
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Mono Zircon, AA6
x 49
Kontaktowanie:

Re: Slic3r

Postautor: Cosik » 10 lip 2018, 07:58

A ja mam inne pytanie, czemu Slic3r a nie Slic3r Prusa Edition? Obecnie wersja PE wyprzedza swój pierwowzór o lata świetlne, polecam ;)
Wolność wariacie w swoim warsztacie...

Moje projekty 3D

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości