Cura - co około 10 sekund przełącza okna w Windows 7

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
jaco777
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2018, 21:57
Lokalizacja: Szczecinek
Drukarka: Anycubic i3 Mega
Kontaktowanie:

Cura - co około 10 sekund przełącza okna w Windows 7

Postautor: jaco777 » 11 paź 2018, 22:32

Szukałem moich objawów u innych ale nie znalazłem, chyba że mój angielski taki słaby.

Po zainstalowaniu nowszej wersji Cura (np. 3.4, 3.5) i jej uruchomieniu, co około 10 sekund mam zmianę aktywności okien otwartych w Windows 7.
Czyli jeżeli uruchomię Cura, to przez 10 sekund jej pasek górny jest niebieski (czyli okno aktywne), potem na 10 sekund jest wyszarzano (czyli okno nieaktywne) i tak w kółko. Przy przejściu do jakiegoś innego programu, to samo dla danego programu. Dopiero zamknięcie Cura rozwiązuje problem.

Z wersją Cura 15.04.6 nie ma tego problemu. Wygląda mi to na próby łączenia się z drukarką, ale w ustawieniach Cura nie znalazłem takowej pozycji.

Miał ktoś z Was ten problem i rozwiązał go ?
Filamenty górą, tusze kanałami.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2240
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 607
Kontaktowanie:

Re: Cura - co około 10 sekund przełącza okna w Windows 7

Postautor: dziobu » 11 paź 2018, 23:38

Zainstalowałeś Curę aktualizaując poprzednią wersję?
Zamknij program, zmień nazwę katalogu z konfiguracją (<profil>\AppData\Roaming\Cura) na np "Cura_XXX" i sprawdź czy coś pomoże.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Fcek
Posty: 28
Rejestracja: 02 maja 2018, 22:50

Re: Cura - co około 10 sekund przełącza okna w Windows 7

Postautor: Fcek » 12 paź 2018, 00:06

Spróbuj wyłączyć automatyczne cięcie modelu.
jaco777
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2018, 21:57
Lokalizacja: Szczecinek
Drukarka: Anycubic i3 Mega
Kontaktowanie:

Re: Cura - co około 10 sekund przełącza okna w Windows 7

Postautor: jaco777 » 12 paź 2018, 22:09

Odinstalowałem wszystkie Cury, wyczyściłem pozostałości, włączałem i wyłączałem automatycznie cięcie - nic nie pomogło.

Ale jest sukces, namierzyłem problem. Przysiadłem i zacząłem się przyglądać uruchomionym procesom i namierzyłem dziada ;) .

Winny jest menedżer Bluetooth od Toshiby. Mam myszkę Bluetooth, słuchawki, telefon itp. itd. więc menedżer Bluetooth startuje automatycznie.
Po jego całkowitym wyłączeniu, problem ustąpił. Po prostu Cura i menedżer Bluetooth Toshiba gryzą się jakoś (zapewne to automatyczne wyszukiwanie urządzeń Bluetooth w otoczeniu, ale w opcjach nie znalazłem tej pozycji).

ROZWIĄZANIE: należy wyłączyć auto ładowanie menedżera Bluetooth przy starcie Windows, czyli wybieramy Ustawienia Bluetooth > Bluetooth > Wyposażenie dodatkowe > Admin IT > Ustawienia > zaznaczamy "Nie rejestruj Menadżera Bluetooth podczas uruchamiania" i restart Windows.
Zniknie nam ikonka Bluetooth w pasku ale sam Bluetooth działa, mysz Bluetooth działa.

Problem rozwiązany, temat do zamknięcia. Dzięki za zainteresowanie.
Filamenty górą, tusze kanałami.
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2240
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 607
Kontaktowanie:

Re: Cura - co około 10 sekund przełącza okna w Windows 7

Postautor: dziobu » 12 paź 2018, 22:19

Bardzo możliwe że plugin "USB Printing" próbuje się łączyć w tle z drukarką. Lub wyszukuje i otwiera porty szeregowe. BT ma to do siebie że otwarcie wirtualnego portu przeważnie powoduje próbę połączenia z urządzeniem co może skutkować licznym śmieciem w tle (nowe procesy, instalacja sterowników, itp). To zależy od sterowników i im bardziej wypasione tym gorzej to działa.

Ale dobrze że sobie poradziłeś.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 621
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 83

Re: Cura - co około 10 sekund przełącza okna w Windows 7

Postautor: kapi » 13 paź 2018, 12:09

odnośnie BT - mam dongla od ASUS i jakoś nie obserwuję takich zachowań. używam myszy Microsoft BT i telefonu.
oczywiście na win7.
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400 ; CoreA8+Vertex+cośtam-in-one :)
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2240
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 607
Kontaktowanie:

Re: Cura - co około 10 sekund przełącza okna w Windows 7

Postautor: dziobu » 13 paź 2018, 12:28

"To zależy od sterowników"
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
jaco777
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2018, 21:57
Lokalizacja: Szczecinek
Drukarka: Anycubic i3 Mega
Kontaktowanie:

Re: Cura - co około 10 sekund przełącza okna w Windows 7

Postautor: jaco777 » 13 paź 2018, 19:10

Tak jak już pisałem, winny jest menedżer Bluetooth od Toshiby. To tylko taki program do obsługi Bluetooth (nie typowy sterownik), dzięki któremu mamy łatwiejszy dostęp do profili Bluetooth typu Audio, PAN, VCard, RS COM itp.

Problem specyficzny tylko dla tego menedżera BT. Niezależny od adaptera BT USB, sterowników czy Windowsa - dlatego u Was nie występuje a u mnie tak. Ale jak zainstalujecie to https://drivers.softpedia.com/get/BLUETOOTH/Toshiba/Toshiba-Bluetooth-Stack-Software-Driver-80012-64-bit.shtml, to pewnie problem pojawi się i u Was.
Filamenty górą, tusze kanałami.

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości