U30 + Slic3r konfiguracja

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Jane_Blond
Posty: 13
Rejestracja: 06 sty 2019, 21:56
Lokalizacja: ŁDZ

U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: Jane_Blond » 18 lut 2019, 01:42

Morduję się z poprawnym skonfigurowaniem Slic3ra z U30, najpierw "lał" za dużo filamentu, teraz daje za mało albo się odkleja (drukuję na szybie). Benche idą wzorowo. Czy może istnieje a ja nie wiem jakaś droga na skróty? .ini ? Próbowałam z benchy zaimportować konfigurację, ale ani drgnął... Slic3r ver. 1.3.0
Dysza 0,4, PLA 1,75. 1.warstwa grubość 0,4, 190st. i stół 65, kolejne: 0,2, 185st i stół 60. W Curze znów podpora zgrzewała mi się za mocno z bryłą ... i pożegnałam ją na dzień dobry :cry:
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 5640
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3038
Kontaktowanie:

Re: U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: dziobu » 18 lut 2019, 01:56

Jane_Blond pisze:Morduję się z poprawnym skonfigurowaniem Slic3ra z U30, najpierw "lał" za dużo filamentu, teraz daje za mało albo się odkleja (drukuję na szybie). Benche idą wzorowo.

Czyli masz .gcode które drukuje się dobrze? To wrzuć tutaj.
Jane_Blond pisze:Czy może istnieje a ja nie wiem jakaś droga na skróty? .ini ? Próbowałam z benchy zaimportować konfigurację, ale ani drgnął...
Co rozumiesz przez "ini"? Najłatwiej żeby ktoś inny z U30 Ci wrzucił swój profil, ale to też niekoniecznie musi działać idealnie.
Jane_Blond pisze:W Curze znów podpora zgrzewała mi się za mocno z bryłą ... i pożegnałam ją na dzień dobry :cry:

A czy poza tym wydruk wyszedł poprawny?

Pomoc znacznie by ułatwiło jakbyś zdecydowała się jakiego slicera chcesz używać.
I dorzuć jakieś zdjęcia wydruków.
Napisz też z jakiego materiału drukujesz (producent/typ).
Pozdrawiam
Paweł


Moje twory w 3D | Inne Forum to nie fejsbuk. Nie pomagam w PW i nie odpisuję na takie wiadomości. Załóż temat.
Jane_Blond
Posty: 13
Rejestracja: 06 sty 2019, 21:56
Lokalizacja: ŁDZ

Re: U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: Jane_Blond » 18 lut 2019, 16:18

Trochę zasugerowałam się opiniami bardziej doświadczonych ze Cura jest do niczego a wiec porwałam się na Slic3ra... przerobiłam manual, ustawilam parametry drukarki, filamentu i z wydrukiem trochę jak z totolotkiem...
filament Spectrum red dragon

poniewaz dzieci kradną mi niemalże wszystko co drukarka wypluje mam swiezaki:
Nabój - na szybie Ok, nawet stoi, trochę zredukowałam temp. Z 200 do 185 co widać u dołu.
Po lewej stronie drukowany na matowej stronie, nie chce się oderwać od części pomocniczej...
67EB7D4F-50B7-4300-86FF-070D2BBE5D88.jpeg
Naboje

Kolejno uwielbiana łódeczka... starałam się zrobić zdjęcie żeby było widać wszystkie mankamenty... mam wrażenie ze było lepiej, ale drukuje z tego samego gotowca, bez grzebania w gcode. W połowie widoczna linia - zmienjszylam prędkość o 5% ale potem przywróciłam 100% i „zakłócenia” zniknęły. Stół zawsze poziomowaany „na kartkę”.
Znów problem z odklejaniem - filament aż przebarwia się...
8517104F-C544-4443-BF4D-D22B294B0756.jpeg
Łódka 1
EBDDB55D-590D-4621-B552-D47AB91283AB.jpeg
Łódka 2
0D6B3AF1-744C-4B59-B0FE-85B5071D0811.jpeg
Łódka 3

Przy próbach cięcia Curą ładnie ułożyły się warstwy ale niestety nie mogłam oderwać ...to jest cześć do uchwytu do podawania filamentu.
91D798C1-7D19-44EC-BB2A-153F9B53B021.jpeg
Kostka

Przy slic3rze warstwy układały się za wysoko ... i utknęłam z pełnym koszem głutków które wstyd pokazać ... i popapraną dyszą
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 658
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 346
Kontaktowanie:

Re: U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: @GUTEK@ » 18 lut 2019, 16:28

Moim zdaniem, najpierw ogarnij Curę, a Slic3ra puki co zostaw. Cura wystarczająco dobrze sobie radzi, żeby na początek jej używać. W dodatku masz na karcie plik z profilem do wczytania - więcej w temacie @Puziu o U30.
Moim zdaniem 2, drukujesz w zbyt niskiej temperaturze, poniżej 200C nie schodź.

A co do przyklejania do szyby, używasz jakiegoś kleju? Jeśli nic to kup w Rossmannie żel Hegron i spryskuj nim szybę przed wydrukiem. Potem po ostudzeniu wydruk bardzo łatwo odejdzie. Foto: https://www.drogerienatura.pl//media/pr ... pl-08f.jpg
Jane_Blond
Posty: 13
Rejestracja: 06 sty 2019, 21:56
Lokalizacja: ŁDZ

Re: U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: Jane_Blond » 18 lut 2019, 16:40

Curę skonfigurowałam na pewno poprawniej niż Slic3ra pewnie właśnie dzięki załączonemu profilowi stąd pytałam czy do Slic3ra też takowe istnieją ale ok ogarnę to wcześniej czy później ;)
Przy wyższej temp mam wrażenie że ten filament robi się jeszcze bardziej matowy i warstwy są rozlane chociaż chłodzenie tak czy tak daję na maxa...
Chodzi mi od wczoraj ten Hegron po głowie, na razie w ruch poszedł tylko ocet i (proszę się nie śmiać) lakier do włosów :) Chyba się przewietrzę (kierunek -> Rossmann)
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 5640
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3038
Kontaktowanie:

Re: U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: dziobu » 18 lut 2019, 16:42

Jane_Blond pisze:Przy wyższej temp mam wrażenie że ten filament robi się jeszcze bardziej matowy i warstwy są rozlane chociaż chłodzenie tak czy tak daję na maxa...

Ale to jest PLA?
Masz jakiś inny?
Jane_Blond pisze:Chodzi mi od wczoraj ten Hegron po głowie, na razie w ruch poszedł tylko ocet i (proszę się nie śmiać) lakier do włosów :) Chyba się przewietrzę (kierunek -> Rossmann)

Zasadniczo Hegron to...właśnie lakier do włosów ;)
Pozdrawiam
Paweł


Moje twory w 3D | Inne Forum to nie fejsbuk. Nie pomagam w PW i nie odpisuję na takie wiadomości. Załóż temat.
Jane_Blond
Posty: 13
Rejestracja: 06 sty 2019, 21:56
Lokalizacja: ŁDZ

Re: U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: Jane_Blond » 18 lut 2019, 16:58

PLA widzę nawet dopisek PRO (chociaż nie wygląda na moich wydrukach), ot takie:
https://en.spectrumfilaments.com/produc ... -3031.html
Awatar użytkownika
dementor76
Posty: 63
Rejestracja: 13 lut 2019, 20:51
Lokalizacja: Zawiercie
Drukarka: Ender 3
x 25

Re: U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: dementor76 » 18 lut 2019, 17:31

Cześć
Mogę Ci dać moją paczkę konfiguracyjną do Slic3r-a PE , ale na drukarkę Ender 3 .Może dostosujesz te ustawienia do swojej drukarki.Na pewno trzeba będzie coś pozmieniać (wymiary stołu, temperatury hotendu, limity fabryczne prędkości, przyspieszeń itd.)
Załączniki
Slic3r_config_bundle_02022019.ini
(26.23 KiB) Pobrany 101 razy
Ender 3 - uruchomiony i ulepszony
Prusa MK3S - w fazie rozważań :D
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5560
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 1039

Re: U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: dragonn » 18 lut 2019, 17:36

dementor76 pisze:Cześć
Mogę Ci dać moją paczkę konfiguracyjną do Slic3r-a PE , ale na drukarkę Ender 3 .Może dostosujesz te ustawienia do swojej drukarki.Na pewno trzeba będzie coś pozmieniać (wymiary stołu, temperatury hotendu, limity fabryczne prędkości, przyspieszeń itd.)

Czyli równie dobrze można wziąć Slic3r i zrobić profil od zera :roll:
FlameRunner, Artu
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
miruuu
Posty: 21
Rejestracja: 24 sty 2019, 17:46
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Drukarka: Alfawise U30
x 2
Kontaktowanie:

Re: U30 + Slic3r konfiguracja

Postautor: miruuu » 19 lut 2019, 11:28

Hegron ostatnio mało dostępny w Rossmanie, ale w Hebe dostałem wczoraj od ręki za 8 zł.

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość