ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Programy do przygotowywania modeli do druku – cięcia
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 746
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 398

ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: JGFTW » 07 mar 2021, 12:17

Natrafiłem na poniższy filmik opisujący preprocessor ArcWelder (https://github.com/FormerLurker/ArcWelderLib
):



źródło: https://www.youtube.com/watch?v=18uYYXecH5g


Można zainstalować go na Curze (Marketplace), bezpośrednio kompie (konwersja plików z CLI, dowolny OS) i jako wtyczka Octoprinta.

Żeby nie było różnica dupy nie urywa, ale jest zauważalna (porównanie od 10:14 https://youtu.be/18uYYXecH5g?t=614)

Podejrzewam, że dla osiągnięcia lepszych rezultatów należałoby rzucić okiem na MIN_STEPS_PER_SEGMENT albo domyślne wartości ARC_SUPPORT i coś podłubać.

Jak dla mnie ciekawa rzecz, muszę do tego przysiąść. ;)
Berg, arkomania.pl
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42
TinyCart v3.6 worklog
MPCNC worklog
Awatar użytkownika
arkomania.pl
Posty: 695
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 312

Re: ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: arkomania.pl » 07 mar 2021, 13:39

Chciałem zainstalować ArcWelder.exe w PrusaSlicer, ale nie mogę na Githubie namierzyć pliku Arcwelder.exe.

W podanym linku do Githuba poniżej opisują jak użyć Arcwelder.exe.

Pomocy, dobrzy ludzie!
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 746
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 398

Re: ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: JGFTW » 07 mar 2021, 13:49

arkomania.pl pisze: [...] nie mogę na Githubie namierzyć pliku Arcwelder.exe. [...]


Sprawdź czy ten z linka działa (w archiwum windowsa jest program o takiej nazwie): https://github.com/FormerLurker/ArcWeld ... /tag/1.1.1
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42
TinyCart v3.6 worklog
MPCNC worklog
Awatar użytkownika
arkomania.pl
Posty: 695
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 312

Re: ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: arkomania.pl » 07 mar 2021, 13:51

Dzięki, właśnie w tej samej chwili namierzyłem tego linka.
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
arkomania.pl
Posty: 695
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 312

Re: ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: arkomania.pl » 07 mar 2021, 13:55

Kończę budowę własnego modelu latarni morskiej. Tam ArcWelder bardzo by się sprawdził?

Mam pytanie.

Czy jest konwerter już wygenerowanego pliku gcode na gcode (arc) ?

Najlepiej aby działał spod Windows-a.
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6667
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3872
Kontaktowanie:

Re: ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: dziobu » 07 mar 2021, 14:31

arkomania.pl pisze:Tam ArcWelder bardzo by się sprawdził?

Jeśli wyeksportujesz detal w dużej rozdzielczości i masz w drukarce małą wartość dla MIN_STEPS_PER_SEGMENT to raczej nie.
Na pewno nie powinien zaszkodzić i z pewnością gorzej nie będzie. Tylko trzeba mieć włączoną obsługę łuków.

arkomania.pl pisze:Czy jest konwerter już wygenerowanego pliku gcode na gcode (arc) ?
Najlepiej aby działał spod Windows-a.

Przecież piszesz w wątku o właśnie takim programie...

Kod: Zaznacz cały

USAGE:

   ArcWelder.exe  [-l=<NOSET|VERBOSE|DEBUG|INFO|WARNING|ERROR|CRITICAL|>]
                  [-p] [-g] [-e=<unsigned char>] [-x=<unsigned char>] [-d]
                  [-z] [-s=<float>] [-a=<int>] [-m=<float>] [-t=<float>]
                  [-r=<float>] [--] [--version] [-h] <path to source gcode
                  file> <path to target gcode file>


Where:
...
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
arkomania.pl
Posty: 695
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 312

Re: ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: arkomania.pl » 07 mar 2021, 14:41

Po chwili od posta do tego doszedłem.

W wierszu poleceń piszemy arcwelder.exe plik.gcode

Ale, dzięki za reakcję.

Mój plik z obłym elementem z latarni zmniejszył się o połowę.
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
arkomania.pl
Posty: 695
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 312

Re: ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: arkomania.pl » 07 mar 2021, 14:59

Plik zmniejszył się dokładnie o 61%.
czas zmniejszył się z 7h33 na 5h26
i to mnie cieszy.


Co zauważyłem?

Po przekonwertowaniu plik nie jest czytany przez PrusaSlicer (najnowszy) i PrusaSlicer G-code Viewer

Repetier-Host, Cura, Slic3r - nie mają problemów.
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 6879
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2262

Re: ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: Berg » 07 mar 2021, 15:59

OT: to zabawne, że przerabiamy model z np definicji walca na trójkąty a potem szukamy jak to przerobić na gładkie łuki. Trzeba by tego STLa czymś w końcu zastąpić. STL 2.0
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6667
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3872
Kontaktowanie:

Re: ArcWelder - gcode preprocessor zamieniający G0/G1 -> G2/G3

Postautor: dziobu » 07 mar 2021, 16:06

Berg pisze:Trzeba by tego STLa czymś w końcu zastąpić. STL 2.0

Jest .3MF
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne

Wróć do „Slicery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości