Solidworks

Programy do projektowania CAD
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 956
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 50

Solidworks

Postautor: samezrp » 26 lip 2017, 17:19

Mam pytanie, bo może znaleźliście więcej niż ja. Czy jest jakaś szansa dla zwykłego, domowego użytkownika zainstalowania legalnie Solidworks? W rozsądnej cenie. Wiem że można kupić w cenie samochodu, ale to jakby mija się z celem.
Wiem, ze są wersje edukacyjne, ale tylko dla szkół, a może jest coś takiego jak Fusion 360, ze trzeba co roku się rejestrować, nawet za rozsądną opłatą?
Wiem też, że są wersje na szkolenia, ale z bombami czasowymi, a ja chciałbym się podszkolić i zwykłe, domowe rzeczy sobie zaprojektować bez stresu, że zaraz nie będę miał do nich dostępu.
Awatar użytkownika
Sekal
Posty: 58
Rejestracja: 24 kwie 2016, 00:50
x 17

Re: Solidworks

Postautor: Sekal » 26 lip 2017, 18:21

Jako takiej nie ma.

Potrzebujesz do celów komercyjnych czy hobbystycznych?

Jak do hobbystycznych poszukaj FabLabu, MakerSpace lub innego miejsca w twojej okolicy, które ma pulę hobbystycznych licencji i dopytaj na jakich warunkach udostępniają.

Polecam kontakt z dystrybutorem SW firmą DPS z Warszawy. Jeśli coś się da zrobić, to zrobią.

Jednak cienko to widzę, chociaż też mało napisałeś.
Awatar użytkownika
Marcin1415
Posty: 323
Rejestracja: 19 kwie 2016, 18:44
Lokalizacja: Kielce
x 25

Re: Solidworks

Postautor: Marcin1415 » 26 lip 2017, 19:05

samezrp pisze:Mam pytanie, bo może znaleźliście więcej niż ja. Czy jest jakaś szansa dla zwykłego, domowego użytkownika zainstalowania legalnie Solidworks? W rozsądnej cenie. Wiem że można kupić w cenie samochodu, ale to jakby mija się z celem.
Wiem, ze są wersje edukacyjne, ale tylko dla szkół, a może jest coś takiego jak Fusion 360, ze trzeba co roku się rejestrować, nawet za rozsądną opłatą?
Wiem też, że są wersje na szkolenia, ale z bombami czasowymi, a ja chciałbym się podszkolić i zwykłe, domowe rzeczy sobie zaprojektować bez stresu, że zaraz nie będę miał do nich dostępu.


Wszystko z Fusiona możan zapisać na dysku w jakim chcesz formacie jak również w natywnym Fusiona.
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 428
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 72
Kontaktowanie:

Re: Solidworks

Postautor: TDI-CAD » 26 lip 2017, 19:21

Mam na firmę kupiony Creo Parametric - to dobry samochód można kupić za to. Kupiony pod klienta, który zleca konstrukcje - to inna bajka. Ale jak mam coś zrobić w CAMie hobbystycznie to nie mam siły do Creo i używam Fusion 360.
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 956
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 50

Re: Solidworks

Postautor: samezrp » 26 lip 2017, 19:30

Sekal pisze:Potrzebujesz do celów komercyjnych czy hobbystycznych?
Jak do hobbystycznych poszukaj FabLabu, MakerSpace lub innego miejsca w twojej okolicy, które ma pulę hobbystycznych licencji i dopytaj na jakich warunkach udostępniają.
Polecam kontakt z dystrybutorem SW firmą DPS z Warszawy. Jeśli coś się da zrobić, to zrobią.

Całkiem hobbystycznie. Tylko i wyłącznie domowe projekty. Pooglądałem na YT różne tutoriale, szczególnie edycję STL, poprzeglądałem dostępne inne softy, i miałem okazję się pobawić w centrali mojej firmy SW i wiem, ze to jest to co czuję naturalnie jako narzędzie. Niestety to nie w PL, więc oni nie są w stanie mi pomóc.
Marcin1415 pisze:Wszystko z Fusiona możan zapisać na dysku w jakim chcesz formacie jak również w natywnym Fusiona.

Wiem, ale kompletnie nie czuję tego softu, wszystko co w SW wydaje się całkowiecie naturalne w Fusion jakieś takie chropowate i na około. Nie wspominając, ze jak za jakiś czas Autodeskowi się nie spodoba pomysł zamkną aplikację i zostanę z plikami, których nie będę mógł niczym otworzyć, ew z stl'ami.
Oczywiście jak się nie da, to się będę męczył.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2017, 19:44 przez samezrp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 428
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 72
Kontaktowanie:

Re: Solidworks

Postautor: TDI-CAD » 26 lip 2017, 19:34

Rysowałem w SolidWorks, SolidEdge, Inventor, ProeE, Creo, tu Fusion 360 niewiele odbiega od standardów większych braci. Trzeba się przełamać a później już idzie bez problemów....

edit
Oczywiście nie zamodelujesz swobodnych powierzchni w Fusion jak w Cati czy Unigraphix, czy nawet Creo. Ale chyba tu takie modelowanie nie jest Ci potrzebne.
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 956
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 50

Re: Solidworks

Postautor: samezrp » 26 lip 2017, 19:46

Zdaję sobie sprawę, dlatego nie pisałem, ze nie da się (widziałem różne projekty), tylko że będzie to wymagało ode mnie wiele pracy, a z definicji jestem leniwy :)
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 956
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 50

Re: Solidworks

Postautor: samezrp » 27 lip 2017, 12:01

Dostałem od DPS 60 dniową licencję edukacyjną. Dobre i to, obadamy jak będzie dalej, fajnie będzie gdyby się dało dłużej, ale obadamy. Na pewno się trochę pouczę :)
Awatar użytkownika
anraf1001
Posty: 1444
Rejestracja: 30 gru 2016, 11:43
Lokalizacja: Gniezno
Drukarka: Hypercube Evo
x 161

Re: Solidworks

Postautor: anraf1001 » 27 lip 2017, 12:28

Też pisałem do DPS o wersję edukacyjną. W przeciwieństwie do ABC-Data oni przynajmniej na maile odpisują. :git: I też dostałem. :-)
;) Pozdrawiam, Andrzej ;)
Drukarki: Hypercube Evolution :cool2:
Prusa Multi Color :cool2:

Wsiadając do taksówki mówię: "G28"
Awatar użytkownika
samezrp
Posty: 956
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 50

Re: Solidworks

Postautor: samezrp » 27 lip 2017, 14:29

BTW w mailu jest tak dwuznacznie napisane:
przesyłam Panu licencję edukacyjną oprogramowania SOLIDWORKS 2017 ważną przez 60 dni.
(...)
Jeśli licencja nie zostanie aktywowana to program uruchomi 30 dniowy okres testowy. W związku z tym proszę użyć podanego wyżej numeru seryjnego w celu aktywacji.

ważna 60 dni = przez 60 dni mogę aktywować, potem będzie to niemożliwe
czy
od momentu aktywacji jest 60 dni na używanie, czytaj jak nie aktywuję, to mam 30 dni testy, aktywację i kolejne 60 dni?
A co po końcu okresu? Próbowałeś prosić o kolejną?

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość