Solidworks for Makers za 50%

Programy do projektowania CAD
ODPOWIEDZ
Michał_L
x 15

Solidworks for Makers za 50%

Post autor: Michał_L »

Witam, może komuś się przyda.

Solidworks ma pakiet do nieprofesjonalnych zastosowań kosztujący $48 rocznie. Obecnie oferują ten soft za 50%. Właśnie kupiłem Solidworks for Makers za $24 rocznie - przy zakupie wystarczy podać kod

Kod: Zaznacz cały

SUMMERMAKERS50
Uwaga - program nie jest sprzedawany w Polsce (potwierdzone u polskiego przedstawiciela Solidworks), ale licencja jest ważna. Zakupu trzeba dokonać bezpośrednio u producenta:

https://www.solidworks.com/solution/solidworks-makers

Dostępne są dwie wersje programu, jedna działająca lokalnie i off line pod Windows i druga całkowice w chmurze, dostępna dla wszystkich systemów operacyjnych.
TDI-CAD, dziobu, WillingMagic, velkhor, samezrp
Awatar użytkownika
samezrp
x 75

Re: Solidworks for Makers za 50%

Post autor: samezrp »

Pytanie, moze wiesz, bo ja nie widzę odpowiedzi ani warunków:
-czy odnowienie również za tę samą cenę?
-cena jest w sumie 29.52EURO i wygląda jakby w PL też obowiązywała?
-do działania wersji lokalnej jest potrzebne połączenie z Internetem czy nie (napisałeś off-line, ale to jest potwierdzone)?
image.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Michał_L
x 15

samezrp pisze: 17 lip 2026, 11:48 -czy odnowienie również za tę samą cenę?
Tego niestety nie wiem, choć przypuszczam, że wątpię. Ale, IMHO, za $48 to też nie jest źle, $4 miesięcznie.
samezrp pisze: 17 lip 2026, 11:48 -cena jest w sumie 29.52EURO i wygląda jakby w PL też obowiązywała?
Nie wiem dlaczego ani kto doliczył Ci podatek. Ja płaciłem w funtach, ale sprawdzałem też euro i dolary (oni uznają przelicznik 1:1) i wszędzie wychodziło 24, bez względu na walutę.
Tutaj screenshot z mojego invoice:
Screenshot 2026-07-17 180027.png
żadnego dodatkowego podatku nie ma...
samezrp pisze: 17 lip 2026, 11:48 -do działania wersji lokalnej jest potrzebne połączenie z Internetem czy nie (napisałeś off-line, ale to jest potwierdzone)?
Z FAQ:
Can I use SOLIDWORKS xDesign for Makers offline?
No. SOLIDWORKS xDesign for Makers always requires an internet connection. If you need offline capability, consider 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS for Makers, which supports offline mode for up to 30 consecutive days.
Ja to rozumiem tak, że raz w miesiącu musisz się zalogować online żeby potwierdzić ważność licencji.

P.S. połączenie z Internetem jest konieczne podczas instalacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
samezrp
Awatar użytkownika
Igor
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 486
Kontakt:

Post autor: Igor »

Czy raz w miesiącu to niekoniecznie. W pracy mamy dwa pakiety CAD z rocznymi licencjami które jak przez kwadrans nie widzą serwera to drą mordę i nawet zapisać pliku nie możesz bo operacja niedozwolona z powodu braku licencji. A niby tylko raz dziennie miały sprawdzać.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Michał_L
x 15

Ale to nie są Solidworks for Makers, prawda?
A to:

supports offline mode for up to 30 consecutive days.
wyraźnie wskazuje na miesiąc. Chyba że się mylę.
Właśnie wróciłem do domu, wreszcie zainstaluję i sprawdzę.
Michał_L
x 15

Michał_L pisze: 17 lip 2026, 18:59 Z FAQ:
Can I use SOLIDWORKS xDesign for Makers offline?
No. SOLIDWORKS xDesign for Makers always requires an internet connection. If you need offline capability, consider 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS for Makers, which supports offline mode for up to 30 consecutive days.
Ja to rozumiem tak, że raz w miesiącu musisz się zalogować online żeby potwierdzić ważność licencji.

P.S. połączenie z Internetem jest konieczne podczas instalacji.
Wygląda że się myliłem i z tym działaniem off line to trochę nie do końca tak, jak sobie wyobrażałem.
Wreszcie po wielu próbach i wiadomościach do supportu (trzeba dodać że odpowiedź przyszła tylko jedna, kompletnie ignorująca moje pytania) udało mi się program zainstalować. Sukces - po 3 tygodniach od zakupu :facepalm:
Okazuje się że aby instalacja lokalna się powiodła trzeba w domyślnej przeglądarce dokonać zmian i zezwolić na dostęp do lokalnych aplikacji:

In Chrome:
Go to : 
chrome://settings/content/localNetworkAccess  
Or navigate manually through : "Menu → Settings → Privacy and Security → Site Settings → Additional Permissions → Local network access")
Under Allowed to connect to any device on your local network, click "Add" and "Enter" :
For all Customers (except China - see below) : [*.]3dexperience.3ds.com
For Chinese Users : [*.]3dexperience.cn
Refresh your browser and retry launching the application.

In Edge:
Go to :
edge://settings/content/localNetworkAccess
Or navigate manually through : "Menu → Settings → Privacy, search, and services → Site permissions → Local network access"
Under Allowed to connect to any device on your local network, click "Add" and "Enter" :
For all Customers (except China - see below) : [*.]3dexperience.3ds.com
For Chinese Users : [*.]3dexperience.cn
Refresh and retry.
łatwo to, tej informacji, nie było znaleźć. W pewnym momencie byłem gotów zażądać refundacji, jako że nijak nie mogłem zainstalować programu. W końcu podpowiedź z linkiem do forum znalazłem na REDDIT.

Druga informacja, która mi umknęła (albo była skrzętnie ukryta, sam już nie wiem) to fakt że lokalnej wersji nie da się uruchomić tak jak innych programów w Windows. Musi być uruchomiona z 3DEXPERIENCE Dashboard, co oznacza, że aby Solidworks fo Makers uruchomić, trzeba być online... w tym kontekście, co najmniej niejasny, wydaje mi się ten cytowany wcześniej fragment FAQ o 30 dniach offline. Faktem jest, że można zapisać projekt lokalnie (w wersji chmurowej - nie).

To wszystko trochę mi zmniejszyło radość z posiadania nowej zabawki... Na plus mogę dodać, że UI jest taki jaki pamiętam z triala pełnej wersji Solidworks, którym bawiłęm się kilka miesiecy temu, albo przynajmniej ja różnic nie widzę.

Zobaczymy jak będzie dalej,
Agrest
Awatar użytkownika
Fest
Drukarka: To trudna sprawa...
x 315

Post autor: Fest »

Łapcie się dalej na korpo przynęty.
@GUTEK@, velkhor, micro, sagittario
velkhor
x 173

Post autor: velkhor »

Fest pisze: 02 sie 2026, 23:53 Łapcie się dalej na korpo przynęty.
Też mnie kusiło, ale jak zacząłem czytać to wyszło że będzie później problem z plikami, mało informacji o faktycznym trybie offline... no i sobie odpuściłem.
A teraz to się nawet ciesze :)
Awatar użytkownika
KropDruk
x 5

Post autor: KropDruk »

Eee to to jest płatne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CAD-y”