Fusion360 - Darmowy

Programy do projektowania CAD
Awatar użytkownika
dodi
Posty: 64
Rejestracja: 12 paź 2017, 23:15

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dodi » 23 paź 2017, 21:49

dziobu pisze:
dodi pisze:Czy Fusion360 tylko na 64 bitmjets w przypadku win 10? Zrobiłem aktualizacje systemu, chciałem pobrać Fusion i mina :(

Microsoft® Windows® 7 SP1, Windows 8.1, or Windows 10 (64-bit only)
(https://knowledge.autodesk.com/support/fusion-360/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-Autodesk-Fusion-360.html)


To wypadałoby wrócić do 7 :/
Awatar użytkownika
dziobu
Posty: 381
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 81
Kontaktowanie:

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dziobu » 23 paź 2017, 21:50

A nie masz możliwości użycia x64? Tzn zainstalowania systemu x64?
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
corristo25
Posty: 58
Rejestracja: 30 wrz 2017, 15:44
Lokalizacja: BB
Drukarka: własny twór :)
x 7

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: corristo25 » 23 paź 2017, 22:18

jestan pisze:No piknie!!!
Tylko często się zastanawiam nad faktem, że ludzie wytaczają ciężkie działa do wykonania byle śrubki, gdzie wystarczy użycie zwykłego 123D.


Co fakt to fakt.
Odnośnie 123D, z tego co pamiętam to teoretycznie umarło z końcem marca.
samezrp
Posty: 757
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 38

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: samezrp » 24 paź 2017, 09:09

corristo25 pisze:Co fakt to fakt.
Odnośnie 123D, z tego co pamiętam to teoretycznie umarło z końcem marca.

No właśnie... Czekam kiedy F360 zostanie zamknięty przez Autodeska.
A co do śrubki projektowanej zaawansowanym narzędziem. No sorry, ale nie będę instalował 123D do zaprojektowania śrubki, kiedy mam inne narzędzie, które znam i używam do bardziej zaawansowanych celów. Poza tym nauka w las nie idzie, zawsze może sie przydać.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2219
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 181

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dragonn » 24 paź 2017, 09:12

123D był dość prymitywny względem Fusion360, trochę wątpię w zamknięcie go ale i tak sprawa cloud based mnie nie przekonuje ani trochę. Jeszcze jak by dzięki temu była wersja na Linuksa to jakoś bym to "przełknął", a tak to rzadko po niego sięgam... to już wolę Oneshape.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
dodi
Posty: 64
Rejestracja: 12 paź 2017, 23:15

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dodi » 24 paź 2017, 09:19

dziobu pisze:A nie masz możliwości użycia x64? Tzn zainstalowania systemu x64?


Czy sprzetowo tez trzeba być przygotowanym pod taki system?
Awatar użytkownika
dziobu
Posty: 381
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 81
Kontaktowanie:

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dziobu » 24 paź 2017, 09:22

dodi pisze:
dziobu pisze:A nie masz możliwości użycia x64? Tzn zainstalowania systemu x64?


Czy sprzetowo tez trzeba być przygotowanym pod taki system?


Owszem. Tyle że od pewnego czasu spora część platform jest x64. Jedzie na tym system 32-bitowy, bo może i masz np <=4GB RAMu więc Ci x64 nie potrzebne. Ale jeśli platforma jest x64 to możesz mieć taki system.
Jaki masz procesor?
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
grzybu
Posty: 76
Rejestracja: 20 kwie 2016, 14:49
x 4

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: grzybu » 24 paź 2017, 10:41

AD z tego co czytam zamykać Fusion360 nie planuje, ale trochę mnie martwią plany zrobienia tego softu łatwiejszym i prostszym. To może oznaczać, że może zniknąć trochę funkcjonalności chyba, że po prostu utworzą dodatkową wersję interfejsu dla początkujących.
Z jednej strony sporo się dzieje w API dla autorów różnych generatorów itd, z drugiej strony od ponad roku nie mogę się doprosić o dodanie danych o UV do struktur danych geometrii. AD jeszcze chyba sam nie zdecydował w jakim kierunku F360 ma iść.
Awatar użytkownika
virgin71
Posty: 632
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
x 59

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: virgin71 » 24 paź 2017, 11:28

Fusion ma wchłaniać Inventora, także nie zniknie. Gdzieś tam Autodesk wysyłał w newsletterze jakiś harmonogram tego procesu.
Awatar użytkownika
dodi
Posty: 64
Rejestracja: 12 paź 2017, 23:15

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dodi » 24 paź 2017, 15:43

dziobu pisze:
dodi pisze:
dziobu pisze:A nie masz możliwości użycia x64? Tzn zainstalowania systemu x64?


Czy sprzetowo tez trzeba być przygotowanym pod taki system?


Owszem. Tyle że od pewnego czasu spora część platform jest x64. Jedzie na tym system 32-bitowy, bo może i masz np <=4GB RAMu więc Ci x64 nie potrzebne. Ale jeśli platforma jest x64 to możesz mieć taki system.
Jaki masz procesor?

Zabytek :) intel C2Duo E8200 2.66

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość