Fusion360 - Darmowy

Programy do projektowania CAD
Awatar użytkownika
dodi
Posty: 64
Rejestracja: 12 paź 2017, 23:15

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dodi » 24 paź 2017, 15:44

dodi pisze:
dziobu pisze:
dodi pisze:
Czy sprzetowo tez trzeba być przygotowanym pod taki system?


Owszem. Tyle że od pewnego czasu spora część platform jest x64. Jedzie na tym system 32-bitowy, bo może i masz np <=4GB RAMu więc Ci x64 nie potrzebne. Ale jeśli platforma jest x64 to możesz mieć taki system.
Jaki masz procesor?

Zabytek :) ale just sprawdziłem że obsługuje 64bity.

intel C2Duo E8200 2.66
Awatar użytkownika
dziobu
Posty: 381
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 81
Kontaktowanie:

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dziobu » 24 paź 2017, 16:18

dodi pisze:Zabytek :) ale just sprawdziłem że obsługuje 64bity.

intel C2Duo E8200 2.66
[/quote]
Dorzuć RAMu do oporu, wstaw SSD i instaluj x64 ;)
FlameRunner
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
Awatar użytkownika
jestan
Posty: 145
Rejestracja: 27 lis 2016, 15:27
Drukarka: Lume, Mały zlepek
x 5

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: jestan » 24 paź 2017, 16:23

samezrp pisze:A co do śrubki projektowanej zaawansowanym narzędziem. No sorry, ale nie będę instalował 123D do zaprojektowania śrubki, kiedy mam inne narzędzie, które znam i używam do bardziej zaawansowanych celów. Poza tym nauka w las nie idzie, zawsze może sie przydać.


Chwalebne, że znasz bardziej zaawansowany program. Mnie chodziło o ocenę, przed rozpoczęciem nauki, która przecież trochę czasu pochłania, tego co się będzie robić w przyszłości. Jeśli mam drukować jakieś pierdołki dla domu, znajomych, prosty, a tym samym łatwiejszy program zupełnie wystarczy. Jednak "de gustibus non disputandum es" ;))
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1028
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 145

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: McKee » 24 paź 2017, 22:44

Prędzej czy później zorientujesz się, że ten łatwiejszy program ma ograniczenia, które ci przeszkadzają. W pewnym momencie stwierdzisz, że trzeba użyć bardziej zaawansowanego narzędzia, bo praca jest szybsza (!) i można zrobić więcej (i w krótszym czasie).
Okaże się że dużo czasu zmarnowałeś (bo mogłeś sprawniej działać) z prostym programem a Twoje wydruki były gorszej jakości (np.: zaokrąglanie brzegów w prostszym programie to mordęga).
Jeżeli myślisz perspektywicznie i zamierzasz się "pobawić w drukowanie" trochę dłużej, to zainwestuj czas na naukę - zwróci ci się kilkakrotnie.
samezrp, FlameRunner
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
dodi
Posty: 64
Rejestracja: 12 paź 2017, 23:15

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dodi » 26 paź 2017, 09:35

Może trochę OT ale zapytam ,

Czy przy programach 3D , programach typu PS, Corel jest wykorzystywana dodatkowa karta graficzna (np.Ati Radeon) czy wystarczy karta zintegrowana (komputer Dell 7010 , procek I5-3470)?
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1028
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 145

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: McKee » 26 paź 2017, 10:22

Tak, jest wykorzystywana.
Oprogramowanie będzie działać i na "zwykłej", tylko że wolniej.
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
bART
Posty: 25
Rejestracja: 31 mar 2017, 17:45

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: bART » 26 paź 2017, 11:31

Nie wszystkie programy wykorzystają konsumenckie karty graficzne, nie wspomnę już o zintegrowanych (no chyba że to jest jakieś Quadro mobilne :) )
PS - wykorzystuje, ale nie wszystkie - to trzeba sprawdzić na stronie adobe. Jednak większość GTX jest wspierana - Cuda.
Programy CAD - no tutaj już jest większy problem.
Bo te z wyższej półki raczej wymagają kart z serii Quadro lub w przypadku ATI seria Fire.
Jednak przy żwawym procku projekty jakoś nie specjalnie złożone będą chodzić w miarę przyzwoicie. Problem zaczyna się przy skomplikowanych złożeniach z większą liczbą elementów. Generalnie te programy - np. SW nie zauważą nawet najbardziej wypasionego GTX'a.
Fusion korzysta z kart konsumenckich zresztą tak jak Inventor i o ile dobrze pamiętam wykorzystuje DX.
mcxmcx
Posty: 295
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 12

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: mcxmcx » 26 paź 2017, 13:17

A możesz jakoś rozwinąć te skróty?

Bo za chwilę będzie kupowany komputer, AMD i 1060 na grafikę.

Głównie do gier, ale syn trochę też rysuje w CAD, nawet nie myślałem że może nie wykorzystywać karty software.

Która z kart by była najlepsza w podobnym przedziale wydajnościowym?
rmatysiak
Posty: 66
Rejestracja: 10 wrz 2017, 18:30
x 5

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: rmatysiak » 26 paź 2017, 13:53

polecam jednak intela, w grach jest lepszy od AMD, najlepiej chwile poczekać na nowe 6 rdzeniowe procki.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2220
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 181

Re: Fusion360 - Darmowy

Postautor: dragonn » 26 paź 2017, 14:03

różnica w grach jest max na poziomie 15% a w cenie tego samego Intela dostaniesz więcej rdzeni gdzie sumaryczna moc będzie większa. A 6 rdzeniowe procki intela.... popatrz na ich ceny.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „CAD-y”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość